Dan škole “Milan Vuković”: Tradicija duga 158 godina

Dan škole “Milan Vuković”: Tradicija duga 158 godina

1859
7
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

osnovna skola milan vukovic 2Svečanom akademijom Osnovna škola “Milan Vuković” sa Savine proslavila je sinoć Dan škole, odnosno svoj 158. rođendan. Akademiji su prisustvovali predstavnici Opštine Herceg Novi, Zavoda za školstvo Crne Gore, Školskog odbora, Savjeta roditelja, zatim veliki broj roditelja, penzionera, gostiju škole, učenika i nastavnika.

Sve sekcije, učenici i nastavnici bili su angažovani u  pripremi svečane akademije. Tradicionalno, objavljujen je i školski list “Luč”, kojeg uređuje novinarska sekcija. Priloge pišu učenici, a grafičku obradu i štampanje obavlja informatička sekcija. Kao i svake godine povodom obilježavanja Dana škole organizovan je vrlo posjećen literarni matine, koji je upriličen u prijepodnevnim časovima.

Picerija i restoran

U OŠ “Milan Vuković” nastavu izvodi 47 nastavnika, od čega je 40 profesora kao i 2 stručna saradnika, pored njih škola zapošljava direktora, sekretara, računovođu, tehničko i pomoćno osoblje, koje radi u dvije smjene. Školu pohađa 729 učenika u 31 odjeljenju, a svi učenici obuhvaćeni su reformisanim programima devetorazredne Osnovne škole. Škola ima tri područna odjeljenja, od kojih su dva na Podima i jedno na Kruševicama.

Učenici su uvijek stimulisani pohvalama i nagradama, lučonoše knjigama, a učenik generacije i zlatnikom. Protekle školske godine svih 723 učenika s uspjehom su završili razred, odnosno prolaznost je bila 100%, odličnih je bilo 255, 4 učenika su dobila diplome “Luča” a među njima je i učenik generacije. U ovoj ustanovi, koju godinama vodi direktor Željko Bojović, formiran je Savjet roditelja, koji vrlo aktivno učestvuje u radu škole, kao i učenički parlament, čime je napravljen krupan korak u demokratizaciji škole – navode iz ove obrazovne ustanove.

Ministarstvo prosvjete Crne Gore prije nekoliko godina pomoglo je obnovu fiskulturne sale, koju je škola svojim sredstvima protekle školske godine ponovo renovirala. Učionice su opremljene novim inventarom i učilima, i u svakoj se nalaze kompjuteri. U školi je instalirana telefonska centrala sa eksternom komunikacijom, a Ministarstvo prosvjete Crne Gore omogućilo je stalan pristup internetu u matičnoj školi.

Ova obrazovna ustanova  je nosilac mnogih nagrada i priznanja, pored ostalog: 1972. godine – Oktobarska nagrada Herceg Novog, 29. decembra 1998. godine Orden zasluga za narod sa srebrenim zracima povodom 130 godina postojanja, za naročite uspjehe postignute u vaspitanju i obrazovanju mladih generacija, kao i za doprinos širenju prosvjete i kulture, a 25. decembra 2008. godine škola je dobila Državnu nagradu “Oktoih”.

Kao okosnica OŠ “Milan Vuković” na Savini jeste škola u Srbini, koja je počela sa radom 1858. godine kao Zakladna pomorska škola, a onda su je hercegnovskoj prosvjeti zavještali Jovan Bošković, Đuro Đurović i Eufrazija-Jevrosima Laketić. Odlukom Školskog odbora i Nastavničkog vijeća 25. novembra 1958. godine, Prva osnovna škola u Herceg Novom dobila je naziv po učitelju, antifašisti, revolucionaru, Milanu Vukoviću. U staroj zadužbinskoj zgradi škola je radila do zemljotresa 1979. godine da bi novi školski objekti bili izgrađeni 1982. godine u kojima, kao Matičnoj školi, škola radi danas.

Ministarstvo prosvjete Crne Gore će u ovoj i narednoj godini uložiti značajna sredstva za renoviranje škole. Predviđena je kompletna obnova svečane sale, zamjena svih prozora i vrata na učionicama, zamjena oluka, hidroizolacija ravnih krovova, renoviranje učeničkih i nastavničkih toaleta, zamjena parketa u svim učionicama, krečenje svih učionica, hodnika i holova, stavljanje nove fasade radi energetske efikasnosti, nabavku novih kompjutera. Na ovaj način Ministarstvo prosvjete Crne Gore će obezbijediti odlične uslove za uspješan rad učenika i nastavnika u osnovnoj školi “Milan Vuković”.

7 Komentari

 1. “Anonymous 05.10.2016. 23:16 at 23:16

  Koliko uspomena… Bio sam djak generacije, predsjednik omladine…”

  … a sada grad vode oni koji su jedva zavrsili osnovnu.
  0  0
 2. “Srpska pomorska zakladna skola”

  to je bio naziv ove skole osnovane 1858. u Srbini. e sad ne znam da li niste znali ili ste namjerno preskocili da napisete ispravan naziv.

  Pozdrav
  0  0
 3. Ma kakva tradicija od 158 godina.
  To nema veze s istinom. Škola “Milan Vuković” je nastala 1958. A pozivanje na školu u Srbini, Srpsku zakladnu pomorsku školu je nečasno, kad je ova stara zgrada već potpuno uništena i od ministarstva i Bojovića se ne može krenuti u regulisanje pravnog statusa.
  1  0

Ostavite komentar

*

code