Dan slobode medija: U Crnoj Gori sloboda ili zloupotreba slobode medija?

Dan slobode medija: U Crnoj Gori sloboda ili zloupotreba slobode medija?

501
0
Podijeli

radio ilustNema slobode medija dok neko uslovljava tu slobodu, a novinarska etička i medijska pismenost mora jačati u Crnoj Gori – opšta je ocjena medijskih poslenika, koji obilježavaju Svjetski dan slobode medija.
Ideja o osnivanju Fonda namijenjenog pomaganju pluralizma medija, samo je jedna u nizu koja postoji godinama, ili se tek rađa, da bi se u Crnoj Gori poboljšala sloboda i položaj medija.
Na žalost, svi su svjesni da politički i drugi interesi poslodavaca predstavljaju veliku prepreku za budućnost, odnosno nezavisnost crnogorskog novinarstva.
U Crnoj Gori je dobra zakonska regulativa u ovoj oblasti, ali i sami mediji treba više da doprinesu primjeni etičkog kodeksa. To ne znači da treba da pribjegnu autocenzuri, ali ni da zloupotrebljavaju slobodu pod geslom nezavisnosti.
Odluku o obilježavanju Svjetskog dana slobode medija donijela je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1993. godine.
Cilj ustanovljenja ovog datuma jeste podizanje svijesti o značaju slobode i nezavisnosti medija, ali i da bi se države podsjetile da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.
Prema posljednjem izvještaju Freedom Housa, naša država je i dalje djelimično slobodna kada je riječ o slobodi medija. Pogoršala je ocjenu sa prošlogodišnjih 39 na 41, te je pala na 34. poziciju u Evropi.
Crna Gora je i dalje ispred ostalih država bivše SFRJ, izuzev Slovenije, koja zauzima 80. mjesto od 199 zemalja i teritorija uključenih u izvještaj.
U vrhu liste Freedom Housa su Norveška, Finska, Holandija i Švedska, a na dnu, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Uzbekistan i Krim.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code