Danas počinje polaganje kabla na našoj teritoriji

Danas počinje polaganje kabla na našoj teritoriji

1665
11
Podijeli

kabll-ilustNa sjevernoj zoni rta Ponta, u blizini plaže Jaz, danas će početi polaganje energetskog kabla koji treba da poveže Crnu Goru i Italiju. Najavljeno je da će svečanosti prisustvovati premijer Milo Đukanović i glavni izvršni direktor italijanske Terne Mateo del Fante.

Kada projekat bude gotov, Crna Gora će biti u središtu energetskih tokova povezujući se sa energetskim sistemom Italije i Zapadne Evrope. Kopneni dio kabla sa crnogorske strane dužine je oko šest kilometara, dok je sa italijanske strane, iz Peskare, već položeno 136 kilometara podmorskog kabla, a ukupna dužina kabla biće 440 kilometara. Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je početkom avgusta građevinsku dozvolu kompaniji Terna Crna Gora za postavljanje podmorskog energetskog kabla od Italije do Crne Gore, kroz crnogorsku teritoriju, prenosi CdM.

Picerija i restoran

– Građevinska dozvola se izdaje za postavljanje 500 kilovoltnog (kV) HVDC podmorsko/podzemnog kabla za prenos električne energije, dionica kroz Crnu Goru u okviru Detaljnog prostornog plana (DPP) za koridor dalekovoda 400 kV sa optičkim kablom od Crnogorskog primorja do Pljevalja i podmorski kabl, 500 kV, sa optičkim kablom Italija Crna Gora navodi se u rješenju Ministarstva. Trasa kabla počinje od ulaska u teritorijalne vode Crne Gore i završava se priključenjem na konvertorsku stanicu u Lastvi Grbaljskoj.

– Polovi podmorskog kabla se polažu na morsko dno u okviru teritorijalnih voda Crne Gore. Izlaz kabla na kopno je predviđen na sjevernoj zoni rta Ponta u blizini plaže Jaz objašnjeno je u rješenju. Najavljeno je da će se istovremeno i paralelno sa energetskim položiti i optički kabl za telekomunikacione veze.Obaveza Crnogorskog elektroprenosnog sistema, u kojem je Terna vlasnik 22 odsto kapitala, je da izgradi 400 kV dalekovod Lastva Čevo Pljevlja, uključujući i trafostanicu Lastva.

Za izgradnju TS Lastva kao dio glavnog projekta investiraće se 38,5 miliona eura, dok će investicija za dalekovode od Lastve do Čeva iznositi 28,5 miliona eura, a za dalekovod od Čeva do Pljevalja 39 miliona eura. Ugovor o povezivanju Italije i Crne Gore energetskim kablom potpisan je sredinom novembra 2010. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko milijardu eura.

11 Komentari

 1. Mićo,ja sam svoj Gospodar, života i smrti, hoću sve ili ništa,sistem se mijenja,ali ne država, znam ko nas urušava pod maskom …,a briga me za socijalnu pomoć,imam mnogo više i imaću vazda.Zanimljiv si za priču.
  0  0
 2. Mc nemoj ovu vlast da izjednacavas sa Crnom Gorom jer Dps nije drzava nego kancer koji drzavu unistava…I ostavi SE te retorike ne volis ti ovu drzavu nista vise od mene moji su u oba rata I protiv turaka kosti ostavili za nju…i bas zato sto je volim zelim da je zastitim od onih koji unistavaju buducnost nasoj djeci.A to sto sam otisao odavde nije bio moj izbor nego sam jos prije 25 godina shvatio sta se ovdje radi,ista je partija I dalje na vlasti nista promjenilo nije osim sto se na desetine dobrih firmi zatvorilo.Nije bilo lako otici odavde preko okeana i sam se bez igdje ikoga svoga izboriti za stipendiju,diplomirati,magistrirati ali uvijek cu se vracati ovdje u svoju zemlju i nikome necu priznati da je voli vise od mene,jer ja svoj patriotizam ne naplacujem…34
  0  0
 3. miCo,smiješan si ko cirkus,moji me očima ne mogu viđet,a kamoli plaćat,jer bih i ja da promjenim sistem.Sve su to cirkusanti,glumci za puficom.Socijala mi je sitna, zato treba Ključ u bravu,pa da vidimo ko je zašto sposoban,ko je kako obrazovan,ko zna,ali ti to ne bi,ti bi nešto drugo,zato se i boriš.Svrati na kafu,ubih se od dosade čekajući kraj.
  0  0
 4. Mićo,zaludu si putovao,ostao si zao i prost,a ođe si da nam radiš protiv države u kojoj još ima vrijednosti koje nemaju cijenu,pa se i ne plaćaju.
  0  0
 5. E moj pozdrav ja Sam obisao citav svijet I vidjeo kako normalni narodi zive I zbog toga mi je najzalije sto moj narod ovo jado 600000 ljudi,3 avenije u Njujorku sa citavim ovim bogastvom koje nam je bog dao mi zivimo kao zadnji slepci…Zato mi je moj “Pozdrav”krivo jer zbog tebe koji jesi bot I primas 300 evra kako bi velicao gospodarove promasaje i greske…ja tebe razumem jer ja uvek mogu da se vratim u tu evropu o kojoj vi pricate za to sam se skolovao da me ovdje niko ne bi mogao ucenjivati poslom niti bacati mrvice…moj jedini motiv je da ukazem da mozemo mnogo bolje da zivimo,da budemo ponosni I da zivimo od svog rada,ali osnovni uslovza to je da sistem izmeni…to podrzumjeva da neces vise Imati gospodara koji te sigurnim korakom vuce u propast ,tako da radim I za tvoje dobro kako bi nasa djeca mogla normalno da zive u svojoj zemlji…A onaj koji je imao 27 godina da pokaze sta zna I svaki put pokazao da ne zna treba da ode,da je nesposoban…Ovoj zemlji su potrebni mladi I obrazovani ljudi da je vode,dosta je bilo da citav zivot budemo kunici na kome SE neko uci…
  0  0
 6. Pozdrav
  Naravno da ti i tvoja familija koracate sigurnim korakom jer ste pokrali ovu drzavu i pozaposljavali sve rodjake, bracu i kumove, a obicnom narodu ste ostavili mrvice. Obican narod ne moze ni kod doktora da se preglada ako nema vezu, a kamoli sta drugo. Siguran korak je i biti DPS bot koga je Milo kupio stalnim poslom u drzavnim organima za 350 eura. E ako ti je to siguran korak onda samo neka si zdravo. Pozdrav pozdrav.
  0  0
 7. Comi, otputuj neđe malo,ili makar u brda pođi,pa dobro promisli,ođe je to nemoguće.Ja te razumijem,ali vjeruj da je sve u mozgu,našem računaru.
  0  0
 8. E moj pozdrav vidi se lijepo kako sigurno koračate zemljotres iz 1979 prema dps može da se kvalifikuje kao blaga nepogoda…i u pravu si mozak odredjuje ali kada se vide vaši rezultati samo u Brodogradilištu,Institutu Simo Milošević,Meljinama,HTP Vektra oni koji i pored toga mogu da glasaju ove što sigurnim korakom vode u propast i treba da povedu računa o svom mozgu…
  0  0
 9. Sale,niko te ne moli,mozak određuje za koga će ko,pa sretno vam bilo.Neki su tek nabavili ključ,a neki odavno koračaju sigurnim korakom,dok se drugi brčkaju u nesigurnosti i sopstvenim sumnjama.
  0  0

Ostavite komentar

*

code