Dani ruske kulture u Herceg Novom

Dani ruske kulture u Herceg Novom

15
Podijeli

Manifestcija pod nazivom “Dani ruske kulture u Herceg Novom”, u organizaciji lokalne TO, a čiji su nosioci gosti iz Rusije, biće održana od 7. do 14. aprila. Raznovrsnim programom biće predstavljena šarolikost nacionalnog bogatstva, afirmisana multikulturalnost te zemlje, ali i pokrenuta saradnja institucija, udruženja i umjetnika, vjeruju u Turističkoj organizaciji.

Oni kažu da će gosti iz Rusije osmišljenim programom okupiti državljane Rusije iz te zemlje, čitavog Balkana, ali i popularisati rusku kulturu, duhovnost, tradiciju i umjetnost na našim prostorima.

Picerija i restoran

Poslije “Praznika mimoze”, biće to najduža manifestacija u Herceg Novom, sa najobimnijim osmodnevnim programom kojim se afirmiše kultura i tradicija jedne države. Dominiraju vjerski sadržaji, koji se poklapaju sa Vaskrsom.

Svečano otvaranje manifestacije zakazanao je za subotu, 7. april u 19 časova, u Galeriji Josip Bepo Benković, kada će biti otvorena izložba fotografija posvećenih stradanju carske porodice Romanov. Izložbu i manifestaciju otvoriće predstavnik ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori, Gricaj Sergej Nikolajevič i Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. U muzičkom dijelu programa nastupiće Milica Rističević i Đuro Poznanović.

Iz programa

Otvaranju Dana ruske kulture će prethoditi Sveta arhejerejska Liturgija u hramu Sv Spasa na Toploj u 9 časova, a zatim na plaži ispod hotela Sun resort Velikosubotnje saborno krštenje oglašenih u moru u 11 časova.

Na dan Vaskrsa, 8. april najavljene su Svete Vaskršnje litirgije u ruskoj crkvi Sv Fjodora Ušakova i u crkvi Sv Spasa na Toploj, a centralni događaj je Vaskršnje rusko folklorno veče, koje će biti upriličeno u Dvorani Park u 19 časova. Nastupiće KUD „Rodnik“ i Milica Rističević.

U Galeriji Freska na Trgu Hercega Stjepana za 9. april u 17 zakazano je otvaranje izložbe fotografija „Dođi u Crnu Goru da bolje upoznaš Rusiju“, posvećene ključnim etapama izrade mozaika na kupoli Hrama Svetog Save u Beogradu, uz predavanje Alekseja Evganijevića Baranova. U 19 u Dvorani Park biće upriličen Vaskršnji koncert, a nastupiće Hor „Sveti Sava“, KUD Igalo, KUD „Ilija Kišić“ i VIS Kaldana.

Izložba „Pjesnici Crne Gore u slavu zlatnog doba ruske poezije“ biće otovrena 10. aprila u Galeriji „Josip Bepo Benković“ u 19 časova. Narednog dana u Gradskoj biblioteci zakazana je promocija knjige „Rusi u Crnoj Gori“ autora Zorana Loktionova u 17 časova, a u 19 u Dvorani Park nagrađivana predstava „Starovremeske spahije“ pozorišta za mlade A.A. Brajceva iz Sankt Peterburga.

U Dvorani Park će 12. aprila najprije biti prikazana film „Pop“, projekcija je zakazana za 17 časova, a nakon toga, od 19 repriza predstave „Starovremeske spahije“. Istog dana u balon Sali u Meljinama biće organizovan Vaskršnji turnir u malom fudbalu „Rusija-Crna Gora-Srbija“.

Za 13. april u 17 časova u Dvorani Park zakazana je projekcija filma „Mi smo iz budućnosti“, dok će u 19 ponovo biti prikazana predstava „Starovremeske spahije“

Završnog dana manifestacije u Dvorani Park biće upriličena projekcija filma „Ilija Muromec i Slavuj Razbojnik“ u 17 časova, a nakon toga u 19 i nastupi plasnih grupa „Ruska strana“ iz Rusije i Diano iz Herceg Novog.

U Gradskoj kafani od 20:30 biće priređeno Gastro veče ruske nacionalne kuhinje, čime će ova sedmodnevna manifestacija biti zatovrena.

Organizaciju su pomogli Opština Herceg Novi, JUK Herceg Fest, TO Herceg Novi, Galerija Josip Bepo Benković, Gradska bibilioteka i čitaonica i Pravslavna Mitropolija crnogorsko-primorska.

15 Komentari

 1. Imaju li saglasnost Putina da dodju u Crnu Goru jer je, po Putinu, ruskim turistima u Crnoj Gori ugrozena bezbjednost.
  Marija, da li “po misljenje i ukus” treba ici u Beograd?

  5
  1
 2. Marija ne prisvajaj vecinu.Novi je cudan grad.Ne volimo previse nikoga sa strane.Ni iz Prijevora a ne iz Rusije.Naravno mislim na gradjane grada ne vas koje je komunizam doveo sa ovih lijepih brda.Umjesto da vodite ovce dali su vam da vodite grad

  9
  3
 3. ааауууу што те сврби чланска карта дпс-а у шпагу, а? али то је небитно, оно што је важно јесте да је догађај по укусу и вољи велике већине овог културног и поносног града. ви остали се не рачунате пошто по мишљење и укус идете код газди у титоград.

  10
  14
 4. Ovo nisu dani kulture Rusije nego Ruske pravoslavne crkve. Ruska kultura su Dostojevski, Tolstoj, Cehov, Bulgakov, Gogolj, Pasternak, Cvetajeva, Jesenjin,Puskin, Cajkovski, Rahmanjinov, Solzenjicin, Boljsoj teatar, balet, opera, filmovi poput Levitana itd itd. Ruska kultura je velika I cudesna I ne moze se niz religioznih manifestacija nazavati Danima ruske kulture. Ovo su dani Ruske pravoslavne crkve uz pripjevanja sestrinske crkve, ali I politicka demonstracija. U demokratskom gradu I drzavi to je sasvim u redu samo stvari treba nazivati pravim imenom. Sve sa tromecom u malom fudbalu sto je bas onako kulturni dogadjaj prve vrste, bas kao prvomajski turnir u malom fudbalu nekada na Podima. Ajde da se ne pravimo da smo ovce I da ne znamo o cemu se radi. Uz pohvale za odlicno izabrano vrijeme desavanja. Pravo vrijeme za politicki marekting koji to naizgled nije, a jeste.

  30
  8
 5. Iz pouzdanih izvora iz Opštine saznajemo da će preko njih biti upućen poziv ruskom predyjedniku Putinu da posjeti Herceg Novi, što će on sa zadovoljstvom prihvatiti.
  Takođe saznajemo da će naša opština primiti protjeranog ruskog diplomatu, do prestanka ničim izazvanih sankcija, ovoj donedavno bratskoj državi i narodu.

  16
  11

Ostavite komentar

*

code