DANIJELA ĐUROVIĆ: “ČESTITAM TVRTKU I ODBORNICIMA DPS-A”

DANIJELA ĐUROVIĆ: “ČESTITAM TVRTKU I ODBORNICIMA DPS-A”

95
0
Podijeli

so hn241013Dok se jutros na ulazu u gradsku luku postavljao spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću, osnivaču Herceg Novog, u lokalnom parlamentu trajala je skoro tročasovna pauza, a onda objašnjenje predsjednice Danijele Đurović, da se čeka saglasnost Ministarstva kulture za postavljanje spomenika.
Iz opozicionih DPS-a i SDP-a iskazali su nezadovoljstvo zbog nepripremljenosti Skupštine i omalovažavanja građana i odbornika. Tražili su pauzu za konsultacije. Međutim, kada je sjednica nastvaljena pokazalo se da vladajućoj koaliciji nedostaju tri odbornika (Konjević, Pantović i Anđelić). Nije usvojen ni dnevni red Skupštine, jer je rezultat glasanja bio 16:16, pa je predsjednica Skupštine sjendicu proglasila završenom, uz opasku: „Čestitam Tvrtku i odbornicima DPS-a!”.
Iako će vjerovatno spomenik kralju Tvrtku, biti otkriven, kako je i planirano u nedjelju 27. oktobra, u 11 h, bez saglansosti lokalne Skupštine, ovakav ishod današnje sjednice za Radio Jadran prokomentarisali su neki od aktera.

Šef najbrojnijeg, ali opozicionog odborničkog kluba DPS-a, Andrija Radman, podsjeća da je i do sada ukazivao da su sve sjendice lokalnog parlamenta nepripremljene i da nisu u skladu sa procedurom:
– Potvrdu toga imali smo i danas, a naše protivljenje iskazali smo i tako što nismo glasali za dnevni red. Neglasanjem DPS-a i SDP-a ipak nijedno vitalno pitanje za grad nije dovedeno u ćorsokak. Prigovarali su nam da možda neće biti u mogućnosti da se postavi spomenik zbog ovakvog našeg odnosa, ali to nije tačno. Predsjednik opštine je imao ovlašćenje da donese privremenu odluku o postavljanju spomenika koju će mu Skupština verifikovati, tako da su to loši i zlonamjerni izgovori, kao i prebacivanje odgovornosti na DPS ili druge. Jedini i osnovni krivac za ovakvo stanje u lokalnoj samoupravi jeste vladajuća koalicija koja nema kapaciteta da funkcioniše u skladu sa propisima” – kaže za Radio Jadran, Radman.
Šef odborničkog kluba druge opozicione partije, SDP-a, Dragan Šimrak smatra da je kašnjenje početka rada Skupštine od tri sata u najmanju ruku nedopustivo i neozbiljno prema odbornicima kao izabranim predstavnicima građana, kao i prema građanima.
– Ovo pokazuje da lokalna samouprava nije više u stanju da obezbijedi rad Skupštine u punom sastavu. Očigledno je da su kulminirali sukobi u vladajućoj koaliciji i mi smatramo da bi neophodno bilo sazivanje vanredne Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o mogućnostima daljeg rada parlamenta u ovom sazivu” – navodi za naš radio Šimrak.
Šef odborničkog kluba SNP-a, najbrojnije partije u vladajućoj koaliciji, Obrad Gojković, za ishod Skupštine opet je okrivio DPS. Iako su svi odbornici te partije i SDP-a, za razliku od tri iz vladajuće koalcije bili prisutni, Gojković nam je kazao:
– Sva dokumentacija je kompletna, jer je Ministarstvo poslalo kompletnu dokumentaciju. Druga je stvar što je DPS već tri puta napustio sjednicu i što ih ne interesuju građani Herceg Novog. Ministar je bio u putu i čim je mogao poslao je saglasnost i ne vidim u čemu je problem.
I predsjendica Skupštine Danijela Đurović (SNP), pokušala je da za neuspjelu sjednicu odgovornost prebaci na opoziciju:
– Odluka o postavljanju spomenika Tvrtku I je bila pripremljena. Nedostajala je samo saglasnost i nije prvi put da se ta saglasnost očekuje do početka sjednice. Uvijek je postojalo raspoloženje odbornika da se stvari važne za grad stave na dnevni red. Upoznati ste kako se sjednica završila. Ostaje odluka DPS-a i SDP-a da ne podrže jednu ovakvu značajnu odluku. To je njihova politička odluka što će građani Novog cijeniti na svoj način. Mi smo bili spremni da se o tome raspravlja. Ukoliko neki nisu bili spremni da podrže druge tačke dnevnog reda to je njihova politička odgovornost, ali što se tiče Tvrtka to je vrlo upitno i nadam se da će građani Novoga to prepoznati kao jedan specifičan i nedemokratski potez – kazala je Jadranu, Đurovićka.
Nakon svega ostalo je otvoreno pitanje, šta se dešava u vladajućoj koaliciji u Herceg Novom? Nju čine Snp, Nova, Pzp, Srpska koalicija, sa 18 odbornika, što je na ivici kvoruma. Nedavno je vlast napustio odbornik Novske liste, Miloš Konjević.
Koska, oko koje ne mogu da se saglase, prema saznanjima Radija Jadran, zove se ustvari „Vodovod”, odnosno pritisci koalicionih partnera za neka kadrovska rješenja. A ko trpi?

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code