Davor Gobac pred HSF: Rock nad roll i stripovi su neraskidivo vezani

Davor Gobac pred HSF: Rock nad roll i stripovi su neraskidivo vezani

2
Podijeli

Koncertom jednog od najpoznatijih pank bendova sa ovih prostora – Psihomodo popa počeće Pank strip vikend – Anarhy in HN, koji organizuje Hercegnovski strip festival od 7. do 9. aprila na više lokacija u Herceg Novom.

– U Herceg Novom nismo svirali nikada i baš mi je drago da ćemo gostovati kod vas, a publika može očekivati odličan rock and roll koncert koji će biti neki presjek naše karijere – kazao je frontmen grupe Psihomodo pop, Davor Gobac.

Picerija i restoran

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će se koncert poznatih zagrebačkih pankera održati u Peoples beach baru na Toploj, organizatori su, zbog velike zainteresovanosti, odlučili da otvaranje Pank trip vikenda bude u petak, 7. aprila, u Domu kulture Đenović.

– To je jedini dovoljno veliki prostor koji u slučaju kiše može da primi sve zainteresovane za ovakvu vrstu koncerta i muzički spektakl koji pripremamo – objasnili su iz HSF-a.

Ulaz na koncert, kao i na sve programe u okviru strip vikenda, biće slobodan, a poznati zagrebački bend nastupa poslije zvaničnog otvaranja zakazanog za 21 sat i svirke predgrupa Hunting Souls, Podosti i Fast woman and slow horses, kojima će se pridružiti i italijanski strip autor i muzičar Walter Trono.

Trono, koji je crtač Dragonera, Dylan Doga i autor stripa Testa e Croce, je uz jednog od najpoznatijih britanskih strip crtača, Rufusa Daygloa, gost Pank strip vikenda. Povod organizovanja strip vikenda sa ovom tematikom su značajni jubileji koji se obilježavaju u ovoj godini, a povezani su sa 40 godina od nastanka punk-rocka.

U kontekstu obilježavanja četiri decenije punk-rocka je i serijal stripova “Last Gang in Town”, koji je Rufus Dayglo nedavno završio za američki Vertigo – imprint jedne od najvećih sjetskih kuća DC Comics.

Serijal je doživio veliki uspjeh, a bavi se punk-rock kulturom u Velikoj Britaniji sedamdesetih godina. A koliko su rock and roll i punk neodvojiv od stripa potvrđuje i Gobac, koji je veliki poklonik i poznavalac punk-muzike, ali mu nisu strani i drugi žanrovi i najpoznatiji je po svojim muzičkim djelima.

Međutim njegova velika ljubav takođe je i slikanje. Imao je već desetak izložbi, koje su bile jako posjećene. Često izlaže po hrvatskim gradovima, a prvu veliku samostalnu izložbu imao je 1998. godine, u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori, kad je njegove crteže vidjelo tri hiljade ljudi. Originale ne prodaje, nego ih poklanja dobrim prijateljima. Prodaje samo grafike i to skupo, a crta isključivo iz gušta.

– Meni su stripovi užasno bitni jer volim da crtam i odrastao sam na stripovima, prvo na slikovnicama, pa Tom i Džeri, pa Diznijevi junaci, preko Lunov Magnus stripa i Zlatne serije sve do nekakvih, recimo underground stripova, pa čak i umjetničkih. Mislim da je strip vrlo važna pojava u modernoj umjetnosti, tojest u modernom življenju, iako je u zadnje vrijeme malo pod navalom kompjutera i digitalije, ali mislim da će uvijek ostati prisutan ili se bar nadam tome. Ima kultnih stripova koji su vezani uz pank uz rokenrol, poput recimo Freak Brothers. To je legendarni strip, to je ono epohalno i uopšte strip je uvijek bio usko vezan uz rokenrol i užasno bitan izvor ideja i izvor nekakvog imidža i mnogi su omoti rokenrola i panka sadržavali stripove. Mislim da je to jedna neraskidiva veza i ja osobno stripove obožavam – long live strip – kaže Gobac, koji je svoju muzički karijeru počeo kao trinaestogodišnjak u bendu Klinska pomora, sastavljenom od drugara iz komšiluka na zagrebačkoj Kajzerici gdje je i odrastao.

 

– Pa mislim da pank na ovim prostorima postoji zbilja od samih početaka. Evo mi smo bili kao Klinska pomora možda čak i prvi pank bend. U to vrijeme su i Prljavo kazalište bili pankeri. Dakle to je bila 1977. godina i taj pank je, koliko ja primjećujem postojao cijelo vrijeme. Nikada nije bio neki main stream na ovim prostorima ali znao je imati svojih blistavih trenutaka. Danas ja mislim da ima čak i dosta pank bendova, ali da se možda slabo u nekom širem smislu, zna za njih, što je po meni baš šteta – konstatovao je Gobac, iza koga je 13 albuma: Godina zmaja (1988.), Live in Amsterdam (1989., uživo), Sexy Magazin (1990.), Tko je ubio Mickey Mousea (1992.), Srebrne Svinje (1993.), Unpljugd (1995.), Sextasy (1997.), Das Beste aus der grosse Hit Parade (1999., uživo), Debakl (2000.), Tekućih 20 (2003., kompilacija na dva CD-a), Tekućih 20 (2004., kompilacija video spotova na DVD-u), Plastic Fantastic (2004.), The Ultimate Collection (2007., kompilacija na dva CD-a) i Jeee! Jeee! Jeee! (2009.).

– Psihomodo pop trenutno priprema nove materijale, već smo snimili jedno 15-ak demosa i sada ćemo polako početi snimati te pjesme u njihovom završnom obliku – najavio je Gobac i pozvao još jednom na dobru rock’n’roll žurku u okviru Pank strip vikend u Herceg Novom.

Na Pank strip vikendu će u subotu 8. aprila Rufus Dayglo imati izložbu originala iz serijala “Last gang in town”, a održaće i predavanje na istu temu. Rufus koji je u 2014. godini već bio gost Hercegnovskog strip festivala, crtač je stripova kao što su Judge Dredd, Tenk Girl, Snake i drugih, ali i autor za kojeg se vezuje rad na muzičkim spotovima jedne od najvećih svjetskih bendova – Gorillaz, te mnogi projekti iz svijeta animacije i igračaka.

U aprilu ove godine se navršava 40 godina od objavljivanja prvog albuma “The Clash”, istoimenog britanskog benda koji je, uz Sex pistols, sinonim i, praktično, utemeljivač punk-rocka u Velikoj Britaniji. Upravo je i najpoznatiji singl Sex pistolsa – “God save the Queen” nastao iste te 1977. godine, a godinu kasnije i singl “Last gang in town”, grupe The Clash, koja je i poslužila za naslov strip serijala Rufusa Daygloa.

Te dvije pjesme su potpuno promjenile način ophođenja u rock muzici ali i označile stvarni početak uspješne ere punk-rocka. Uz to, ove godine se navršava i četiri decenije kako se Sid Vicious priključio Sex Pistolsima, što je povod da se u okviru Pank strip vikenda, a u saradnji sa kulturnim centrom KINO, javno emituje film “Sid and Nancy”.

Program Pank strip vikenda

Petak 7. april – Plato Doma kulture Đenović

–    17h – Berza stripa, live art, crtanje na majicama – Rufus Dayglo, Walter Trono, Nikola Ćurčin, gost iznenađenja

–    21h – Svečano otvaranje, koncert Psihomodo pop predgrupe: Fast women&slow horses with Walter Trono; Hunting souls; Podosti

Subota 8. april

–         12h – Izložba – Rufus Dayglo live art; Velika strip prevara/Great comic swindle; berza, Pub Got, Stepeništeste 28. oktobra

–         20h – Punk Stairs Dayglo, Trono, Ćurčin & gost iznenađenja – crtanje za fanove, KINO (bivša Tora) – Trg Nikole Đurkovića

Nedjelja 9. april KINO (bivša Tora) – Trg Nikole Đurkovića

–         10h – Berza stripa, crtanje za fanove, cjelodnevni program pank filmovi

–         20h – Projekcija filma Sid&Nancy

 

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code