DCAF operacija “Jadran 2016” na graničnim prelazima u Crnoj Gori

DCAF operacija “Jadran 2016” na graničnim prelazima u Crnoj Gori

2081
2
Podijeli

Zajednička operacija „Jadran 2016″ otpočeta je 29. avgusta i trajaće do 6. septembra, na graničnim prelazima: Debeli brijeg – Karasovići, na granici između Crne Gore i Hrvatske, zatim ZGP Sukobin – Murićani na granici između Crne Gore i Albanije, i na graničnom prelazu Sitnica – Zupci na granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

debeli brijeg press 050916Pomoćnik direktora Uprave policije MUP-a Crne Gore za Sektor granične policije, Vesko Damjanović, kazao je novinarima na Debelom brijegu da je cilj ove akcije razmjena znanja, iskustava i najboljih praksi graničnih policija u borbi protiv ilegalnih migracija i svih oblika prekograničnog kriminala. On je takođe podsjetio da su na ovogodišnjoj 11. Ministarskoj konferenciji održanoj na Jahorini, pohvaljene i podržane sve aktivnosti koje operacija DCAF preduzima. U skladu sa konvencijom o policijskoj saradnji za jugositočnu Evropu, sa nacionalnim pravnim okvirima, između ostalog dogovorena je realizacija zajedničkih operacija u zemljama zapadnog Balkana – kazao je Damjanović.

Picerija i restoran

Zajednička operacija na graninim prelazima u Crnoj Gori imala dobre rezultate:

kontrola putnika debeli brijeg 050916–      Otkriveno je neregularno putničko vozil, 4 falsifikovane putne isprave, na graničnom prelazu Sitnica pronađeno je jedno lice sa Interpolove potjernice, izvršeno 396 detaljnih provjera motornih vozila, nije dozovljen ulaz u Crnu Goru za 12 lica, zbog neprijavljenog boravka izdato je 6 prekršajnih naloga, jedan kosovski državljanin skriven iza prednjeg sjedišta – naveo je Damjanović.

Angažovano je 14 službenika iz susjednih država, i to iz Albanije, Austrije, BiH, Makedonije, Moldavije, Srbije i Slovenije. Zemlje učesnice su se dogovorile da policijski službenici, koji učestvuju u zajedničkoj operaciji, mogu nositi uniformu svoje zemlje, lično naoružanje sa pripadajućom opremom u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom koje reguliše ta pitanja.

debeli brijeg press 050916 2Direktor DCAF Ljubljana, Anton Travner kazao je da je veoma važno da građani budu upoznati sa aktivnostima u okviru akcije “Jadran 2016”, s obzorom na prisutnost stranih graničnih činovnika na prelazima. – Za uspješnu prekograničnu saradnju potrebno je ostvariti 5 uslova, a prvi je politička saglasnot, što je postignuto još 2012. u Skoplju gdje je dogovoreno da se organizuju tkz. zajedničke operacije. Takođe bitan je i pravni osnov, kao i znanje i iskustvo. Sredstva kao treći važan element jer bez prekogranine saradnje nema ni suzbijanja organizovanog prekograničnog kriminala. Kanali za komunikaciju, a jedan od kanala je EUROPOL, a Crna Gora je potpisala operativni sporazum sa njima. Najbitniji kanal predstavlja međusobnu komunikaciju policajaca na graničnim prelazima. Peti uslov dobre saradnje predstavlja međusobno povjerenje, bez kojeg, nema nikakve saradnje – istakao je Travner.

On je istakao da svih pet uslova treba i pokriti i nadograditi, kako bi se ostvarila što bolja međugranična kontrola. A najavio je i sljedeću zajedničku operaciju narednog mjesec ana terotiriji Srbije, a cilj će biti suzbijanje ilegalnih migracija. DCAF projekat započet je 2002. godine, a najviše se finansria iz osnovnog budžeta DCAF-a, a ove godine pripremljen je i nastavak programa do 2020. godine, za koji se nada da će prihvatiti Evropksa komisija, a koji če uključiti evropske agencije za bezbjednosti kao što su Frontex, Europol ili OEBS i slično.

granicni prelaz debeli brijeg 050916Predstavnici Granične policije Crne Gore učestvuju u radu DCAF od 2002. godine kroz seminare i stručne obuke, ne samo za starješine već i za granične policajce.

–      Zahvaljujući DCAF i drugim organizacijama Granična policija učestvuje na mnogim stručnim seminarima, kao i u obilascima vazdušnih graničnih prelaza, učestvovali smo na zajedničkim i koordiniranim akcijama. Na našim prelazima ovo je treća akcija, 2012. Godine smo imali akciju na Debelom brijegu i na Sukobinu, 2014. Godine na GP Božaj, Sukobin, i akcija koja je u toku – podsjetio je rukovodilac sektora granične provjere, Slavko Vojinović.

Godišnje se radi oko 20-30 događaja i naša zemlja na svim događajima ima predstavnike i ako se ne održavaju na poručju Crne Gore. U okviru DCAF zajedničkih akcija na GP Debeli brijeg trenutno su prisutni i predstavnici Slovenije.

Inače, u toku avgusta promet na GP Debeli brijeg je bio veći u odnosu na prošlu godinu, registrovano je 586881 lice i 137485 vozila.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code