ĐE ĆE JADNI TOVAR?

ĐE ĆE JADNI TOVAR?

581
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Od Novog ka Trebinju, na putu Meljine-Petijevići ovjekovječismo zbunjeno magare. Čudi se i ono što je, u nizu od par metara, postavljeno čak pet saobraćajnih znakova.

Ipak, regulacija saobraćaja ovim putem, kojim 12 km vožnje i dalje košta 3 eura, nije povod priče. Nego baš tovari, koji su sve rjeđa pojava u Boki.
Ovaj iznad Poda, na Mokrinama je jedan od posljednjih. Kao da više nikome nisu potrebni, civilizacija ih istiska, pa ih se sjetimo tek u rijetkim trenucima kao što je ovaj.
Tovari su na granici biološkog izumiranja, ali, u sprezi sa nekim novim strujanjima u turističkoj tražnji, “sivci” bi mogli da se izvuku! Agroturizam na istočnojadranskoj obali i krškom zaleđu jednostavno ne ide bez tovara, pa makar se ovaj samo šepurio pred fotoaparatima, ne čineći ništa
– U susjednoj Hrvatskoj ima već više takvih primjera. Oni, nama najbliži, koje smo do nedavno mogli vidjeti na Prevlaci, kako slobodno pasu, nakon rasformiranja preduzeća, novi dom našli su na ostrvu pred Dubrovnikom, u okviru JU Rezervat Lokrum i tamo su već danas poznata turistička atrakcija – kaže nam v.d. rukovodilac Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, dipl. arheolog, Željko Starčević.
Dalmatinci svoje tovare čuvaju kao oko u glavi. U Vodicama ih tetoše, vode na otok na ljetovanje, kumuju im istaknuti estradnjaci dajući im svoje ime.
Žal za magarcima, mulcima, tovarima, ili kako god ih zvali, nije od juče. Među prvima, svog “sivca” opjevao je davne 1980. tada popularni splitski pjevač , Toma Bebić, žaleći se na sve prisutnije automobile i proročki se pitavši: “Di mi je sad moj tovar sivac, di su njegove drage uši…”

Picerija i restoran

Ako ništa, ono što mi možemo da učinimo jeste da priču o tovarima postavimo u vrh Jadranoovg portala. Valjda će briga o njima doći na red prije nego što potpuno izumru. Do tada kada god nekom kažete, ili mislite za sebe, ili drugog, da je “tovar”, “magare”, “muśo”, pomislite na nježnu i umiljatu životinju koja je, ne tako davno, hranila naraštaje.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code