DEBATA O ZAKONU O ZABRANI DISKRIMINACIJE LICA SA INVALIDITETOM

DEBATA O ZAKONU O ZABRANI DISKRIMINACIJE LICA SA INVALIDITETOM

246
0
Podijeli

Opština Herceg Novi do sada je sprovela niz aktivnosti radi podsticanja inkluzije osoba sa invaliditetom.

Izgrađeno je nekoliko pristupnih rampi, adaptiran je, opremljen i otvoren Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, redovno se obilježava Svjetski dan osoba sa invaliditetom (3. decembar).
– Pruža pomoć inkluzivnom obrazovanju, kroz angažovanje personalnih asistenata u nastavi i stipendiranje. Opština nastavlja da njeguje dobru saradnju sa NVO iz socio-humanitarnih oblasti – istakla je savjetnica u Sekretarijatu za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Branka Grubor Božović, na javnoj debati o Zakonu o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom.
Debata je organizovana u prostorijama NVO “Nova šansa u Novom”, u okviru projekta Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore “Kako zakon postaje praksa”, koji je finansijski podržala Britanska ambasada.
Opština Herceg Novi u planu ima: organizovanje radionica radi podsticanja zapošljavanja lica sa invaliditetom, nastavak izgradnje pristupnih rampi, od kojih se prva već radi na ulazu u Građanski biro i zgradu Opštine, prilagođavanje trotoara licima koja koriste invalidska kolica i ortopedska pomagala, uvođenje sistema zvučnog semafora i nastavak dobre saradnje i pomaganja u radu nevladinih organizacija koje podstiču udruživanje osoba sa invaliditetom.
Otvarajući javnu debatu, predstavnica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore Miroslava Mima Ivanović istakla je značaj zapošljavanja lica sa invaliditetom i eliminisanje stereotipa i predrasuda. Ona je ukazala na značaj online pravnog savjetovališta na sajtu Udruženja.
Direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Blanka Radošević Marović, potencirala je promociju jednakosti osoba sa invaliditetom sa drugim licima. Na tome treba stalno raditi kroz edukacije i treninge za različite ciljne grupe i kroz podsticanje medija da promovišu prava i zaštitu od diskriminacije osoba sa invaliditetom.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code