Debeli brijeg: Zaplijenjeni heroin na tržištu vrijedi 2 miliona eura

Debeli brijeg: Zaplijenjeni heroin na tržištu vrijedi 2 miliona eura

4624
1
Podijeli

debeli brijeg heroin 260216 1Carinski i policijski službenici otkrili skoro 28 kg heroina koji na narko tržištu vrijedi oko 2.000.000 eura, navodi se u zajedničkom saopštenju Uprave carina i Uprave policije.
– Službenici Uprave carina i Uprave policije MUP-a sinoć su na Graničnom prelazu Debeli brijeg, u putničkom motornom vozilu, otkrili skoro 28 kilograma heroina, što je rekordna zaplijena heroina u našoj državi. Lica koja su prevozila heroin, čija vrijednost na narko tržištu iznosi preko dva miliona eura, sa namjerom da ga preko naše države prokrijumčare u jednu zemlju Evropske unije, su lišena slobode – navodi se u saopštenju.
Službenici Carinske ispostave Debeli brijeg i policijski službenici Regionalnog centra granične policije Jug su sinoć oko 20.20 časova, na GP Debeli Brijeg, na izlaznoj traci prema Republici Hrvatskoj, zaustavili vozilo marke „Peugeot“, albanskih registarskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Albanije, E.A, star 36 godina, dok se na mjestu suvozača nalazio takođe albanski državljanin, A.M. star 29 godina.
debeli brijeg heroin 260216 2– Carinski i policijski službenici su izvršili pretres vozila i uz pomoć specijalne kamere posumnjali na mogućnost pokušaja krijumčarenja droge. Specijalnim iglama, koje su namijenjene za takvu vrstu pregleda, u šupljini između motora i instrument table pronašli 39 pakovanja pravougaonog oblika, sa sadržajem tvrdo presovane praškaste materija tamno braon boje, za koju se posumnjalo da je opojna droga heroin.Heroin je oduzet i sa licima i vozilom je predat službenicima Odsjeka za borbu protiv droge.
O događaju je obaviješten državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, a ova dva lica su potom lišena slobode. Mjerenjem 39 pakovanja sa praškastom materijom, koja je izvršena u centru bezbjednosti Herceg Novi, utvrđeno je da ukupna bruto masa ovih pakovanja iznosi 27 kilograma i 588 grama.
Heroin je upućen Forenzičkom centru radi sprovođenja potrebnih vještačenja, kojima će se, između ostalog, utvrditi i stepen čestoće, a pretpostavlja se da se radi o heroinu veoma visokog procentra čistoće.
Osumnjičeni će danas, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužiocu, zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.
Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da su ova dva lica, oko dva sata prije nego što je droga otkrivena na Debelom brijegu, iz Albanije ušla u Crnu Goru, u namjeri da heroin, radi dalje prodaje, prokrijumčare u Hrvatsku i dalje, ka jednoj zemlji Evropske unije.

Lani oduzeto 237,42 kg droge u Crnoj Gori

Picerija i restoran

debeli brijeg heroin 260216 3U toku prošle godine, policija je na teritoriji Crne Gore izvršila 383 pojedinačne zaplijene i zaplijenjeno je ukupno 237,42 kg opojnih droga. Od ove količine, najviše je zaplijenjeno marihuane (197,46 kg), kokaina (33,92 kg) i heroina (4,63 kg). Zapremina ukupno zaplijenjenih sintetičkih droga je 1,3 kg,podsjećaju policija i carina u saopštenju.
Službenici Odsjeka za borbu protiv droge su prošle godine podnijeli 115 krivičnih prijava, kojima je nadležnim tužiocima procesuirano 196 lica, zbog osnova sumnje da su počinila 184 krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga. Podnijeto je i 175 prekršajnih prijava iz ove oblasti, što je 14.4% vise nego u 2014. god.
Na međunarodnom nivou tokom 2015. godine crnogorska policija je sa policijama i bezbjednosnim službama drugih država relizovala četiri značajna predmeta – Skiper, Mak /Hant, Kocka / Vinetu i Virus, dok je na nacionalnom niovu realizovan predmet Čistač. U predmetu Kocka / Vinetu, kojim je koordinirala policija Španije, zaplijenjeno je oko 3,5 tona kokaina (što predstavlja rekordnu zaplenu kokaina u Evropi posljednjih godina) i 9,4 miliona eura, a na teritoriji više država lišeno slobode 69 lica, među kojima i dva crnogorska državljanina.
Najznačajniju zaplijenu kokaina realizovali su službenici Uprave carina, u saradnji sa policijskim službenicima. Carinski službenici su, podsjećamo, u decembru prošle godine, u Luci Bar, u kontejnerima sa kafom koji su dopremljeni iz Brazila, otkrili oko 33 kilograma kokaina visokog procenta čistoće. Kriminalistićka obrada u ovom predmetu je u toku.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code