Deblokiran račun opštine, povjeriocima isplaćeno skoro 400 hiljada eura

Deblokiran račun opštine, povjeriocima isplaćeno skoro 400 hiljada eura

1519
3
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

images_slike_gradovi_hn_objekti_opstina_hn_2015Samo četiri dana nakon što je prošle sedmice bio blokiran račun Opštine Herceg Novi zbog pravosnažnog i izvršnog rješenja  o naplati potraživanja povjerilaca u iznosu od 161 hiljadu eura, od petka opštinska administracioja normalno funkcioniše.

– Od 25. marta je deblokiran račun, sa koga je skinuto 195 hiljada eura po osnovu izvršnog rješenja, sa kamatama. Zahvaljujući sporazumu sa ostalim povjeriocima, o plaćanju u ratama, Opština je izmirila i dio duga u iznosu od 200 hiljada eura. Ostatak od oko 120 hiljada eura, plus kamate, dolazi na naplatu 25. aprila – kazala je za Radio Jadran direktorka Službe za imovinu i zastupanje, Tamara Jauković.

Picerija i restoran

Podsjetimo da je račun Opštine Herceg Novi bio blokiran na osnovu izvršnog rješenja Osnovnog suda u Herceg Novom, kao i  rješenja Višeg  suda u Podgorici, nakon sudskog spora kojeg je pet vlasnika vodilo od 1982. godine za izuzeto nacionalizovano zemljište za izgradnju Školskog centra „Ivan Goran Kovačić“ na Savini.

Nacionalizacija zemljišta, odnosno deposediranje je izvršeno  1970. godine, a vlasnici su započeli spor dvanaest godina kasnije. Čak pet puta su padale presude za nadoknadu oduzetog zemljišta. Posljednju, tzv presudu solidarnosti, po kojoj je trebalo da dug vlasnicima izmire država, odnosno resorno Ministarstvo i Opština, Viši sud je preinačio i odlučio da ukupan iznos potraživanja padne na teret Opštine Herceg Novi. Zato je došlo do blokade, jer na računu nije bilo dovoljno novca za isplatu po rješenju o izvršenju.

3 Komentari

  1. Velika je nepravda to da Opština snosi troškove i plaća za nešto što nije njena svojina(škola). na ovom primjeru se vidi kakav je odnos Države prema Opštin Herceg Novi i koliko je oštinska vlast nemoćna u odnosu na držvnu.
    0    0

Ostavite komentar

*

code