Delegacija Čepina u posjeti Herceg Novom

Delegacija Čepina u posjeti Herceg Novom

4
Podijeli

U okviru projekta međunarodne saradnje „Zajedno u prošlosti-zajedno u budućnosti“ u programu Evropa za građane, pod pokroviteljstvom EU, delegacija Opštine Čepin iz Hrvatske boravi od juče u posjeti Herceg Novom, saopšteno je iz lokalne uprave.

– Učešćem u ovom projektu mi obnavljamo staro prijateljstvo, sa željom da ga u budućnosti zajedno ojačamo, kako to i samo ime projekta poručuje. Te namjere potvrdićemo potpisivanjem sporazuma o saradnji, što je planirano za dva dana. Snaženje veza među ljudima i njegovanje dobrosusjedskih odnosa svakako će biti najvažniji rezultat ovog projekta – poručio je predsjednik Opštine Stevan Katić pozdravljajući danas načelnika Čepina Dražena Tonkovca i članove delegacije.

Picerija i restoran

Katić im je poželio dobrodošlicu u Herceg Novi, istakavši zadovoljstvo što zvanična saradnja počinje pod okriljem programa Evropske unije.

– Dobro nam došli u grad kulture i turizma, grad prirodnih ljepota od morske obale do vrhova prelijepog Orjena. Proći ćete ulicama koje su mamile brojne velikane, kojima su hodili Njegoš i Ivo Andrić, a drevna zdanja posvjedočiće vam o bogatstvu kulturno-istorijske baštine Herceg Novog, njegovoj raznolikosti i potencijalima. Danas grad koji se ubrzano razvija, Herceg Novi će vas dočekati raširenih ruku – kazao je Katić.

On je podsjetio da veza među dva grada traje preko pet decenija, ali posredno. Naime, Herceg Novi se još 1965. godine pobratimio sa Osjekom, u čijem sastavu je bio Čepin.

– Opština Čepin poznata je po uspjehu u oblasti privrede i poljoprivredne proizvodnje, dok je Herceg Novi usmjeren na razvoj svih grana turizma i podsticanje uzgoja i valorizacije organskih, domaćih proizvoda. S tim u vezi, siguran sam da će naša saradnja biti od koristi za privrednike dva grada, te da će rezultirati korisnom razmjenom iskustava, novim idejama i partnerstvima –  kazao je Katić.

Zahvalio se predstavnicima Opštine Čepin, koji su prepoznali da je Opština Herceg Novi pouzdan partner, otvorena za nove ideje i veoma aktivna u apliciranju na prekograničnim projektima, te dodao da se raduje budućim inicijavama i projektima.

Tonkovac: Povezivanje privrednika i turističkog sektora

– Evropa je ta koja ujedinjuje i miri, ne samo nas zemlje Balkana, već cijelu Evropu, da krenemo u jedan novi smjer, u budućnost koja je bolja za nas –  istakao je načelnik Opštine Čepin Dražen Tonkovac. Iz tog razloga, kako misli, prošao je projekat „Zajedno u prošlosti-zajedno u budućnosti“, kao jedan od samo četiri odobrena među 40 prijavljenih u cijeloj Hrvatskoj.

Zahvalio se Opštini Herceg Novi što je prihvatila inicijativu da se obnovi staro prijateljstvo, a što je EU prepoznala kao dobar korak. On je objasnio da je realizacija projekat krenula u martu ove godine, te kazao da se raduje budućoj saradnji. Pozvao je predstavnike Herceg Novog da budu gosti Čepina povodom sledećeg Dana opštine.

– Vi ste turističko mediteransko središte, mi smo kontinentalci, naučili smo raditi i proizvoditi. Nadam se da ćemo uspješno povezati naše privrednike i vaš turistički sektor –  rekao je Tonkovac, primijetivši da su na crnogoroskom tržištu već prisutni proizvodi iz Čepina.

On je predstavio Čepin, govoreći o lokalnoj upravi, privredi, istoriji, kulturi, tradiciji i običajima ove najveće  opštine u kontinentalnoj Hrvatskoj, a druge najveće u cijeloj republici.

Njegovo obraćanje pratila je video prezentacija opštine, a potom i izlaganje Ivice Berakovića sa Poljoprivrednog instituta Osijek. O poljoprivredi u Herceg Novom – aktuelnom stanju, potencijalima i povezanosti sa turizmom, govorio je menadžer Opštine Herceg Novi Dragan Šimrak. Istoriju, kulturu i turističku ponudu grada predstavio je Dalibor Vuković iz Turističke organizacije Herceg Novi, a potom je direktor marketinga Instituta „Dr Simo Milošević“ Nikola Mračević prezentovao ponudu ove jedine banje u Crnoj Gori i nosioca zdravstvenog turizma.

Nakon sastanka u Institutu Igalo, za delegaciju Čepina upriličena je turistička tura kroz Stari grad i hercegnovske tvrđave. Čelnici dva grada posjetili su i dva velika kompleksa u izgradnji na teritoriji Herceg Novog – Portonovi i Lazure.

U okviru projekta „Zajedno u prošlosti-zajedno u budućnosti“, koji implementira Kancelarija za međunarodnu saradnju, biće upriličena i svečanost potpisivanja Sporazuma o saradnji Herceg Novog i Čepina, 20. septembra (četvrtak), u 11 sati u Velikoj sali Skupštine opštine Herceg Novi.

Projekat Općine Čepin „Zajedno u prošlosti-zajedno u budućnosti“ u potpunosti je finansiran iz programa Evropa za građane. On je jedan od pet projekata koji su odobreni po javnom pozivu početkom ove godine, za koji je uslov bilo povezivanje najmanje dva partnerska grada, od koji jedan mora biti u državi članici EU. Ideja na kojoj se zasniva projekt leži u obnovi prijateljstva s opština Herceg Novi i Čepin, koje su se pobratimile još davne 1965. godine, kada je Čepin još bio u sastavu grada Osijeka. Cilj je ostvarivanje saradnje i razmjena iskustava između dvije opštine, kao i podizanje svijesti svih građana EU o pripadnosti zajednici jednakih vrijednosti, kaže se na kraju saopštenja.

4 Komentari

  1. Sada možemo da kažemo da su sva ova bratimljenja, i sa istokom i sa zapadom, više stvar ponovo pronađene tolerancije, nego privredne potrebe. Pohvale, a ako bude i kakve koristi, i za njih i za nas, još bolje.

    18
    1

Ostavite komentar

*

code