Delegacija Evropske banke u Regionalnom vodovodu: Podrška razvojnim projektima

Delegacija Evropske banke u Regionalnom vodovodu: Podrška razvojnim projektima

0
Podijeli

Direktorica EBRD za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, Charlotte Ruhe, sa kolegama, novoizabranim šefom kancelarije EBRD za Crnu Goru, Jaap Sprey i Radom Ralevićem, bankarom u kancelariji EBRD u Podgorici, posjetila je JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje.

– Ova posjeta je rezultat dugogodišnje kvalitetne saradnje ovog državnog preduzeća i EBRD koja je od 2007. godine partner JP na projektu izgradnje regionalnog vodovodnog sistema za Crnogorsko primorje kroz obezbjeđenje kreditnih sredstava u iznosu od 18 miliona eura. JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje sve svoje kreditne obaveze prema Evropskoj banci za rekonstrukciju i razvoj izmiruje na vrijeme – saopštili su iz Regionalnog vodovoda.

Picerija i restoran

Saradnja na izgradnji regionalnog vodovodnog sistema poslužila je kao osnov da Banka na inicijativu Vlade Crne Gore i Ministarstva održivog razvoja i turizma 2015. godine podrži novi projekat izrade Studije reforme vodovodnog sektora Crne Gore. Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj je obezbijedila bespovratna sredstva u iznosu od oko 90.000 eura za potrebe izrade ove Studije, koju nakon medjunarodnog tendera relizuje italijanska kompanija Studio Mayone sa italijanskim i crnogorskim članovima konzorcijuma.

Cilj projekta je kreiranje modela optimizacije poslovanja vodovodnog sektora na Crnogorskom primorju, s obzirom na činjenicu da se sadašnji model pokazao u svakom pogledu disfunkcionalan i neodrživ, a posebno ne dugoročno uz sve izazove koje nas očekuju, naročito kada je u pitanju upravljanje vodama u kontekstu posljedica globalnih klimatskih promjena.

Visoka predstavnica EBRD, Charlotte Ruhe je istakla da je impresionirana postignutim poslovnim rezultatima Regionalnog vodovoda u periodu od 2014-2017. godine, uz očekivanje da će se nastavkom reformi u samom preduzeću, ali i vodovodnom sektoru u cjelini uspostaviti savremeni standardi upravljanja ovim važnim sektorom. Banka će i dalje pružati odlučnu podršku, a prije svega razvojnim projektima u sektoru vodosnabdijevanja, kazala je Ruhe.

Direktor JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, Goran Jevrić je ocijenio da su poslovni rezultati koje posljednjih godina postiže Regionalni vodovod potvrda opravdanosti vizije nastavka saradnje izmedju Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj i Regionalnog vodovoda kroz dalju finansjsku podršku u realizaciji razvojnih projekata. Njih će Regionalni vodovod u saradnji sa Vladom Crne Gore uskoro pokrenuti, kao što su: spajanje opštine Herceg Novi na RVS, nastavak gradnje 2.faze RVS, fabrike vode, kao i izgradnja lokalne vodvodne mreže za nekoliko desetina hiljada objekata na Crnogorskom primorju koja nisu spojena na vodovodne sisteme kojim upravljaju ViK-ovi, itd.

– Zaključeno je da je Crna Gora značajno unaprijedila svoje institucionalne kapacitete i da se sa pravom mogu istaći poslovni uspjesi državnog menadžmenta u zahtjevnim tehničko-tehnološkom privrednim sistemima kao što je regionalni vodovodni sistem za Crnogorsko primorje – ističe Goran Jevrić.

Delegacija Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj je tokom boravka u Regionalnom vodovodu imala priliku da sagleda sve izazove koji su se nalazili na putu realizacije ovog važnog infrastrukturnog projekta i iskazala je zadovoljstvo prezentovanim filmom “Projekat koji je promijenio Crnu Goru”, ali i prezentacijom poslovnih rezultata državnog preduzeća posljednjih godina koje karakteriše stabilan trend rasta svih poslovnih parametara. Njima je, kako se navodi u saopštenju, u cjelosti dokazano održivo upravljanje ovim zahtjevnim infrastrukturnim sistemom od važnog uticaja na ukupni ekonomski ambijent Crne Gore.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code