Delegacija Grada Rijeke na prijemu u Opštini Herceg Novi

Delegacija Grada Rijeke na prijemu u Opštini Herceg Novi

1827
4
Podijeli

delegacija rijeke 1 O unapređenju saradnje između Herceg Novog i Rijeke razgovarali su v.d. predsjednik Opštine Herceg-Novi, Dragan Janković i delegacija Grada Rijeke, na čelu sa zamjenikom gradonačelnika, Markom Filipovićem.
Na svečanom prijemu u Opštini Herceg Novi čulo se da je ove godine najviše saradnja dva grada izražena kroz učešće predstavnika Herceg Novg na Riječkom festivalu, odnosno delegacije Grada Rijeke i Riječkog karnevala na Prazniku mimoze.
Idelegacija rijeke 2zražavajući zadovoljstvo što delegacija iz Rijeke prisustvuje završnim događajima ovogodišnjeg Praznika mimoze, Janković je kazao da karnevalska i praznična događanja jesu kopča, ali se ta saradnja može proširiti i na ostale važne segmente.
– Možemo i koristiti iskustva Rijeke kao jednog mnogo većeg grada – istakao je Janković i dodao da to što Riječani prisustvuju večerašnjem spaljivanju karnevala daje povorci međunarodni karakter i bolji utisak.

Zahvalivši Herceg Novom na gostoprimstvu, Filipović je istakao da Riječki karneval okuplja više od 10 hiljada maski i stotinjak hiljada posjetilaca.
– Herceg Novi i Rijeka imaju priliku da unaprijede saradnju, ne samo kada je riječ o karnevalu i kulturnoj razmjeni, već i privrednoj saradnji gradova, regije Primorsko-goranske županije, pa i Hrvatske i Crne Gore u cjelini – poručio je on.
Predstavnica Turistička zajednice Grada Rijeke, Ines Boban Štiglić, kazala je da je Riječki karneval, kao vjekovna tradicija kraja, iskorišćena u turističke svrhe. Ta nadaleko poznata manifestacija ujedno je predstavljena i kao jedna od atrakcija prilikom kandidature Grada Rijeke za Evropsku prijestonicu kulture 2020. godine

Picerija i restoran

delegacija rijeke 3Prvi potpredsjednik Evropske federacije karnevalskih gradova (FECC), Josip Silov, rekao je da Crna Gora ima već nekoliko predstavnika u ovom prestižnom udruženju.
– Crna Gora je bila domaćin konvencije FECC, a prošle godine smo proslavili rođendan Federacije u Budvi. Iako je svojevremeno bio među prvim crnogorskim gradovima članovima federacije, Herceg Novi trenutno nije član FECC, ali vjerujem i uradićemo sve da se Praznik mimoze vrati na evropsku karnevalski kartu – istakao je Silov.
Zamjenik načelnice Opštine Viškovo, Denis Mladenić, napomenuo je da je Viškovo prepoznatljivo po preduzetništvu, a najpoznatiji brend je lokalna manifestacija Halubajski zvončari.
– Halubajski zvončari zatvaraju Riječki karneval, a takođe je tu i Halubajski karneval, koji je ove godine održan 17. put. Nadam se da ćemo uskoro u Viškovu vidjeti i Novljane – kazao je Mladenić.
Predsjednik Zajednice Crnogoraca u Primorsko-goranskoj županiji, Ljubo Radović, smatra da se na ovaj način obnavljaju nekada uspostavljene veze, kada je riječ o kulturnoj nematerijalnoj baštini i razmjeni manifestacija za vrijeme maškaradnih karnevala.
– Naša Zajednica, u sastavu Saveza Crnogoraca Hrvatske, dala je značajan doprinos povezivanju kompetentnih osoba iz jednog i drugog grada, kako bi se ta saradnja učvrstila i programi bili sadržajniji – istakao je on.
Gosti iz Rijeke sinoć su bili na maskenbalu u Institutu “Dr Simo Milošević”, a danas će biti u povorci prilikom spaljivanja karnevala i prisustvovati koncertu Petra Graša.
Posebno je zanimljivo što će u povorci, pored Gradske muzike Herceg Novi, biti i Gradska muzika Stolac.

4 Komentari

  1. Bravo, bas lijepe akcije. da se malo ljudima otvore pogledi i mogucnosti.
    Podsjetio bi da su ovi iz prosle vlasti za 10-12 godina bili 2 put do Bijeljine!
    0    0

Ostavite komentar

*

code