Delegacija Grada Rijeke na prijemu u Opštini Herceg Novi

Delegacija Grada Rijeke na prijemu u Opštini Herceg Novi

1745
4
Podijeli

delegacija rijeke 1 O unapređenju saradnje između Herceg Novog i Rijeke razgovarali su v.d. predsjednik Opštine Herceg-Novi, Dragan Janković i delegacija Grada Rijeke, na čelu sa zamjenikom gradonačelnika, Markom Filipovićem.
Na svečanom prijemu u Opštini Herceg Novi čulo se da je ove godine najviše saradnja dva grada izražena kroz učešće predstavnika Herceg Novg na Riječkom festivalu, odnosno delegacije Grada Rijeke i Riječkog karnevala na Prazniku mimoze.
Idelegacija rijeke 2zražavajući zadovoljstvo što delegacija iz Rijeke prisustvuje završnim događajima ovogodišnjeg Praznika mimoze, Janković je kazao da karnevalska i praznična događanja jesu kopča, ali se ta saradnja može proširiti i na ostale važne segmente.
– Možemo i koristiti iskustva Rijeke kao jednog mnogo većeg grada – istakao je Janković i dodao da to što Riječani prisustvuju večerašnjem spaljivanju karnevala daje povorci međunarodni karakter i bolji utisak.

Zahvalivši Herceg Novom na gostoprimstvu, Filipović je istakao da Riječki karneval okuplja više od 10 hiljada maski i stotinjak hiljada posjetilaca.
– Herceg Novi i Rijeka imaju priliku da unaprijede saradnju, ne samo kada je riječ o karnevalu i kulturnoj razmjeni, već i privrednoj saradnji gradova, regije Primorsko-goranske županije, pa i Hrvatske i Crne Gore u cjelini – poručio je on.
Predstavnica Turistička zajednice Grada Rijeke, Ines Boban Štiglić, kazala je da je Riječki karneval, kao vjekovna tradicija kraja, iskorišćena u turističke svrhe. Ta nadaleko poznata manifestacija ujedno je predstavljena i kao jedna od atrakcija prilikom kandidature Grada Rijeke za Evropsku prijestonicu kulture 2020. godine

delegacija rijeke 3Prvi potpredsjednik Evropske federacije karnevalskih gradova (FECC), Josip Silov, rekao je da Crna Gora ima već nekoliko predstavnika u ovom prestižnom udruženju.
– Crna Gora je bila domaćin konvencije FECC, a prošle godine smo proslavili rođendan Federacije u Budvi. Iako je svojevremeno bio među prvim crnogorskim gradovima članovima federacije, Herceg Novi trenutno nije član FECC, ali vjerujem i uradićemo sve da se Praznik mimoze vrati na evropsku karnevalski kartu – istakao je Silov.
Zamjenik načelnice Opštine Viškovo, Denis Mladenić, napomenuo je da je Viškovo prepoznatljivo po preduzetništvu, a najpoznatiji brend je lokalna manifestacija Halubajski zvončari.
– Halubajski zvončari zatvaraju Riječki karneval, a takođe je tu i Halubajski karneval, koji je ove godine održan 17. put. Nadam se da ćemo uskoro u Viškovu vidjeti i Novljane – kazao je Mladenić.
Predsjednik Zajednice Crnogoraca u Primorsko-goranskoj županiji, Ljubo Radović, smatra da se na ovaj način obnavljaju nekada uspostavljene veze, kada je riječ o kulturnoj nematerijalnoj baštini i razmjeni manifestacija za vrijeme maškaradnih karnevala.
– Naša Zajednica, u sastavu Saveza Crnogoraca Hrvatske, dala je značajan doprinos povezivanju kompetentnih osoba iz jednog i drugog grada, kako bi se ta saradnja učvrstila i programi bili sadržajniji – istakao je on.
Gosti iz Rijeke sinoć su bili na maskenbalu u Institutu “Dr Simo Milošević”, a danas će biti u povorci prilikom spaljivanja karnevala i prisustvovati koncertu Petra Graša.
Posebno je zanimljivo što će u povorci, pored Gradske muzike Herceg Novi, biti i Gradska muzika Stolac.

4 Komentari

  1. Bravo, bas lijepe akcije. da se malo ljudima otvore pogledi i mogucnosti.
    Podsjetio bi da su ovi iz prosle vlasti za 10-12 godina bili 2 put do Bijeljine!
    0    0

Ostavite komentar

*

code