Delfini u zalivu Boke, kao u svojoj kući

Delfini u zalivu Boke, kao u svojoj kući

5
Podijeli

Proteklih dana, kao i lani u ovo doba, u zalivu Boke Kotorske mogu se primjetiti delfini. Nije rijetko da doplivaju i do Porto Montenegra, odakle su nam proslijedili fotografiju koju je juče napravio jedan od njihovih klijenata.

– I ranije su dolazili delfini. Postoji tim iz Istanbula, čiji projekat podržava Nautički centar Porto Montenegro. Oni istražuju morsku faunu i ekosistem u Boki Kotorskoj, a posebno prisutnost delfina u zalivu i u Budvi, nastoje da ukaže i kako ih sačuvati. Obično kreću od Mamule, hercegnovskim zalivom, pa do Kotora, Tivta… Istražuju svakog dana zbog čega i u kojoj dinamici delfni dolaze u Boku – kaže nam senior pr marketing manager Porto Montenegra, Danilo Kalezić.

Picerija i restoran

Je li riječ o jatu, ili tek nekoliko jedinki, kao i što ih dovodi u ovo doba godine, uprkos činjenici da vole otvoreno more i valove, jesu li u zalivu kao u kavezu iz koga ne umiju da izađu, konačno će utvrditi inostrani tim stručnjaka volontera za morsku biologiju.

Oni su posljednju godinu proveli u istraživanju na Crnogorskom primorju, u sklopu inicijative DMAD/ MMRA pokrenute u Turskoj. Uključeni su eksperti iz više država koji istražuju akvatorijum Turske, Grčke, Italije, Albanije i Crne Gore.

Rezultati istraživanja biće predstavljeni 30. avgusta u Porto Montenegru. Prema nekim podacima, tokom 200 dana inostrani tim je boraveći na terenu i na moru, metodom fotoidentifikacije potvrdio prisustvo 46 jedinki dvije vrste delfina u crnogorskim vodama.

Pojava delfina se odavno vezuje za čisto more, mada ih ribari smatraju velikim predatorima, bucaju im mreže, jedu ulov… No, naučnici smatraju da njihova pojava ipak potvrđuje da je stanje eko-sistema, za sada, dobro, uprkos urbanizaciji na samoj obali, zagađenju mora naftom, plastikom i drugim otpadom.

5 Komentari

Ostavite komentar

*

code