Dendrohirurgija za spas još jedne zaražene palme u Igalu

Dendrohirurgija za spas još jedne zaražene palme u Igalu

0
Podijeli

Tehnička ekipa Stambeno komunalnog, jutros je na ulazu u kupalište La Bamba u Igalu, obavila dendrohirurgiju na stablu palme koje je napao štetnik surlaš, kako bi se pokušala spasiti od kompletnog uklanjanja.

palma-igalo-surlas-141116Riječ je o procesu “skidanja” zaraženih djelova palme-kanarske datule, do zdravog meristema. To je samo pokušaj da se spasu napadnuti djelovi, pojašnjava za naš radio, šefica sektora zelenila u JP Stambeno komunalno, Vanja Spaić:

Picerija i restoran

“Uklone se svi ostaci larvi, premaže se kalem voskom, istretira i očekuje da se regeneriše. Takav slučaj imali smo i u Bijeloj sa dvije palme. One su se obje regenerisale, ali je jedna u bašti Dječijeg doma pala ponovo. Druga preko puta benzinske pumpe je ostala”, navodi Spaićka.

Još nije poznato koliko je zaraženih palmi u Herceg Noovm, ali u Stambeno komunalnom nastoje da djeluju preventivno, kako bi ih uspjeli spasiti. Otežavajuća okolnost bilo je kišno vrijeme  protekle sedmice:

“Kolika je procentnalno zaraženost ne znamo, ali nas je Fitosanitarna uprava prije desetak dana označila kao zaraženu zonu, područje čitavog grada, ne samo Bijelu i Savinu, kako je ranije bilo. Dakle, postoji mogućnost da su napadnute sve palme, ali i ne mora da znači. No, to ne može niko da vam kaže tačno. Mi smo od prošle godine do sada uklonili 6 palmi, i obavili 3 dendrohirurgije. Imamo najavu da ćemo morati da uklonimo još 4 iz Dječijeg doma u Bijeloj” – dodala je naša sagovornica.

Ona ističe da je surlaš do sada napadao samo palmu vrste phoenix canariensis. Do sada nema podataka da je napao neku drugu vrstu. Mada to nije isključeno:

“Pod našom ingerencijom za održavanje je 360 palmi na javnim površinama – parkovi, naselja, a pored toga tu je i preko hiljadu palmi u privatnom vlasništvu, što, otprilike, čini cifru od skoro 2000 stabala canariensisa u gradu”, dodala je ona.

Budući da se tokom sljedeće sedmice ponovo najavljuje  to će dodatno otežati sprovođenje preventivne zaštite palmi, pa će osim sa surlašem, morati da se “trkaju” i sa vremenom.

Vlasnici na svojim posjedima ne treba sami da tretiraju palme, već da pozovu JKS, Zožetu ili Kaliu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code