DEPONIJA “DUBOKI DO” NEĆE UGROŽAVATI MORINJSKE IZVORE AKO SE POŠTUJE EKOLOŠKA PROCEDURA

DEPONIJA “DUBOKI DO” NEĆE UGROŽAVATI MORINJSKE IZVORE AKO SE POŠTUJE EKOLOŠKA PROCEDURA

140
0
Podijeli

Nevladino udruženje Zeleni Crne Gore apelovalo je na Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Upravu za vode, da preduzmu sve neophodne mjere i obustave izdavanje građevinske dozvole do izrade posebnog Projekta hidrogeoloških istraživanja mogućeg uticaja deponije “Duboki do” na Morinjske izvore.

Međutim, Agencija za zaštitu životne sredine donijela je rješenje kojim je data saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za izgradnju sanitarne deponije “Duboki Do” početkom godine. Utvrđeno je da je Elaborat urađen u skladu sa Zakonom o procjeni uticaja na životnu sredinu i da sadrži definisane mjere za sprječavanje, smanjenje ili otklanjanje štetnih uticaja na životnu sredinu.
Opština Herceg Novi početkom prošle sedmice podnijela je Ministrastvu održivog razvoja i turizma zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju nove sanitarne deponije “Duboki Do”, i njeno izdavanje se čeka, budući da je sva neophodna dokumentacija prikupljena, potvrđuje nam predsjednik Opštine Herceg Novi, Dejan Mandić.
“Dozvola još nije izdata, ali je velika stvar da je sve prikupljeno i poslato Ministarstvu. Smatram velikim uspjehom što smo došli do izdavanja dozvole, jer su u Crnoj Gori rijetke Opštine koje su definisale lokacije za deponije”.
Sekretar sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine u Opštini Kotor Nenad Vukadinović, kazao je našem radiju da je jedino bitno da se ispoštuju sve neophodne procedure kako bi se jedno propusno područje, kao što je morinjsko, zaštitilo, i kako Morinjani i stanovnici ostalih zaselaka ne bi imali nikakvih problema.
“Ako se bude nešto radilo na tom području najvažnije je da to nema nikakve posljedice po mještane. Suština priče je u poštovanju procedure. Dakle, da sve što se bude radilo bilo deponija ili nešto drugo, nema uticaja na slivno područje Morinja” – kaže nam Vukadinović.
Zeleni su najavili da će radi zaštite Morinjskih izvora i ekosistema Bokokotorskog zaliva organizovati okrugli sto na kom će biti pozvane sve nadležne institucije, predstavnici opština Herceg Novi i Kotor, nadležna ministarstva i nevladine organizacije iz oblasti zaštite životne sredine, kako bi se došlo da najboljeg rješenja.
Izgradnja deponije, prema riječima Mandića, svakako neće moći da krene početkom ljeta kako je ranije najavljeno, jer moraju se obezbijediti i novčana sredstva.
“Kad dobijemo građevinsku dozvolu, mi imamo mogućnost da se obratimo za kreditna sredstva bankama koje pomažu izgradnju infrastrukturnih objekata uz pomoć države, naravno”.
Vrijednost ove kapitalne investicije iznosi 5 miliona eura. Budući da će se raditi etapno u prvoj fazi predviđeno je ulaganje od 2,5 miliona eura. Riječ je o novoj lokaciji za deponiju, 700 metara udaljenoj od sadašnje na Dugunji (Ubli) koja je u fazi zatvaranja i rekultivacije terena.
Izgradnja sanitarne deponije se planira na urbanističkim parcelama koje pripadaju katastarskim opštinama Žlijebi i Ubli, u zahvatu Lokalne studije za sanitarnu deponiju “Duboki Do”, koju je uradilo preduzeće “Ekoboka projekt” d.o.o. iz Herceg-Novog.
Nova sanitarna deponija zahvataće površinu od 14 hektara i biće izgrađena po najsavremenijim tehnološkim principima i uz sve mjere ekološke zaštite. Predviđena je i izgradnja prilaznog puta Žlijebi-Ubli, a po obodu, u cilju zaštite okoline, formiranje zelenog pojasa.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code