DEPORTACIJA – 20 GODINA POSLIJE – U NOVOM MUK

DEPORTACIJA – 20 GODINA POSLIJE – U NOVOM MUK

0
Podijeli

deportovane_izbjeglicePonovljeno suđenje devetorici pripadnika MUP-a Crne Gore, optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odloženo je na neodređeno vrijeme. Na danas zakazani glavni pretres u Višem sudu u Podgorici, nije niko došao, jer su branioci i optuženi ranije obaviješteni o odlaganju suđenja. Naime, optuženi Branko Bujić, bivši načelnik Centra bezbjednosti Bara, još se oporavlja nakon što je operisan 9. maja u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici.

U prethodnom postupku, specijalno vijeće sudije Milenke Žižić oslobodilo je optužbe devetoricu pripadnika MUP-a Crne Gore da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Nakon te odluke 9 bivših policajaca , od kojih je dio bio u ekstradicionom pritvoru u Beogradu, pušteno je na slobodu. Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je u martu oslobađajujuću presudu, jer kako je obrazloženo, sadrži bitne povrede odredbi krivičnog postupka.

Picerija i restoran

A u Herceg Novom nerado se sjećaju i pričaju o deportaciji iz maja 92.godine. U aktuelnoj lokalnoj vlasti odgovornost prebacuju na dražvu.

Govoreći za »Vijesti » predsjednik opštine Herceg Novi, Dejan Mandić je rekao da nije još vrijeme da se podigne spomenik na mjestu odakle je prije tačno 20 godina krenula tragična povorka prema BiH, gdje je odmah po dolasku ubijeno 86 deportovanih, uglavnom muslimanske nacionalnosti. Nikada se u ovom gradu lokalne vlasti nijesu zvanično izjasnile o tom događaju, a predsjednik OO SNP Obrad Gojković, objašnjava da je to stoga što  niko iz lokalne vlasti nije bio uključen.

– Sve se dešavalo na relaciji državni organi, sudovi i policija, te porodice žrtava, kao i novinari, ali niko iz loklane vlasti nije učestvovao, ocjenjuje za TVCG, Gojković. On je iskoristio priliku i da prvi put u ime svoje partije javno iskaže žaljenje zbog tog događaja.

A građani mogu samo da i dalje ćute ili se  žale sjećajući se tog sramnog događaja.

Sekretarka OO Crvenog krsta Herceg Novi,Mira Krsmanović, sa suzama se prisjeća vremena kada su izbjegli sa svih strana, bez ičega, stizali u ovaj grad, spašpavajući život. Utoliko je strašnije što ih je tako nešto snašlo  u gradu koji je bio sinonim za toleranciju multikulturalnost. Ostalo je dosta toga nerazjašnjeno, misli ona i dodaje da se grad nikada do kraja nije suočio sa tim zločinom.

– Novljani nijesu ni znali da se to dešava, siguran je mještanin Jovica Ogurlić. On očekuje da će državni organi Crne Gore konačno staviti tačku na maratonski proces identifikacije  krivaca.

– Građani ne mogu ništa osim da žale zbog počinjenog zločina i da žele da se tako nešto nikada i nikome više ne desi,zaključuje Ogurlić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code