Đerlek tumači svijet iz svog ugla, bez ičijeg uticaja

Đerlek tumači svijet iz svog ugla, bez ičijeg uticaja

646
0
Podijeli

Otvaranje Izlozbe djerlekU Galeriji „SPA” Instituta Igalo otvorena je 15. samostalna izložba karikatura – „Iz mog ugla” Muhameda Maksa Đerleka. Izloženo je dvadesetpet karikatura iz opusa od oko 900, koje je Đerlek uradio posljednjih petnaestak godina.

Otvarajući postavku, generalni konzul Republike Srbije u Crnoj Gori Slobodan Bajić, naglasio je da je Galerija „Galatea” osmislila odličnu izložbu, čiji je autor jedan od najpoznatijih karikaturista sa ovih prostora.

Picerija i restoran

Govoreći o umjetniku iz Novog Pazara, koji je učestvovao na mnogobrojnim kolektivnim izložbama tokom prethodnih tridesetak godina, od svog grada do Berlina, Bajić je primjetio:

„Ovakvim radovima, naravno, pripadaju i nagrade i to najveće, kako kod nas, tako i u svijetu, od kojih izdvajam specijalnu nagradu na Festivalu karikature u Ankari, prvo mjesto na Festivalu karikature u mjestu Foligno – Italija, Prvu nagradu na Svjetskom festivalu karikature u Beogradu, u Pljevljima, kao i najpoznatije i najcijenjenije nagrade u regionu, Zlatni Pjer u Beogradu“.

Sam autor naslov „Iz mog ugla“ objašnjava time što što ne voli da mu iko servira istinu: „Želim da do nje dođem sam“.

Đerlej je prvi put u Herceg Novim, ali Novi Pazar mu je, kaže, nekako dinamičniji.

Izložbu sam naslovio „Iz mog ugla” i objašnjava:

„Iz tupog ugla i kocka je lopta! Iz svog ugla posmatram i tumačim svijet na svoj način, bez uticaja bilo kog”.

Domagoj Žarković u ime galerije „Galatea” poručio je da će narednih desetak dana publika moći da pogleda ovu izložbu suptilnog crtača, koji se samo pridružio majstorima ovog zanata, iz „beogradske škole karikature”. Njeni rodonačelnici, kad je riječ o korišćenju linije kao osnovnog izražajnog sredstva u karikaturi su – Zuko Džumhur i Dragan Savić, Dimitrije Živadinović i Radoslav Zečević, Zoran Jovanović i Dušan Petričić.

„Tako imate čuveni američki „Kip slobode”, kome Đerlek drsko, umjesto buktinje stavlja u ruke: svijeću! – pretvarajući ga u smjelu satiričnu opservaciju o relevantnosti postojećih vrijednosti i simbola, kojima tzv „novi svjetski poredak” nameće nužno, i neka nova tumačenja, a Đerlekova vizuelna dosjetka se pretvara u uzbudljivu i radikalnu vizuelnu metaforu“.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code