Desetkovan rod maslina, kako zaštiti stabla?

Desetkovan rod maslina, kako zaštiti stabla?

1
Podijeli

Ovogodišnji rod masline na cijelom primorju je podbacio, najprije zbog nepovoljnih vremenskih uslova, ali i štetočina koje su napale stabla.

images_slike_ilustracija_maslina_nasaSa druge strane, ni maslinari nijesu bili previše ažurni oko zaštite stabala pesticidima, na što su više puta upozoravali iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Kako se u sljedećoj godini ne bi ponovila slična situacija, u tivatskoj Opštini sjutra će biti organizovana radionica na temu: “Zaštita masline od poznatih i novih, potencijalno prijetećih štetočina i bolesti, kao i priprema maslina za narednu sezonu”, najavili su iz Maslinarskog društva Boka.

Picerija i restoran

Jedan od ciljeva radionice je upravo preventivna zaštita, kazala je za Radio Jadran samostalna savjetnica za maslinarstvo pri Ministarstvu poljoprovrede i ruralnog razvoja, Dubravka Radulović:

“Cilj radionice je edukacija, koje nikada nije dovoljno, kako bismo mogli djelovati preventivno. Jer, ove godine bilo je dosta roda, ali je propao zbog napada štetočine. Tako da će radionica sjutra obuhvatiti sve ekonomski bitne štetočine, kao i najnoviju, “xylella fastidiosa””, kazala je Radulovićka.

Najviše problema izazvale su maslinova muva i maslinov moljac, naročito na teritoriji Bara i Ulcinja. Maslinari koji su na vrijeme zaštitili stabla nijesu imali problema. Maslinova muva dovela je do toga da je puno roda otpalo, iako se očekivalo da će sezona biti rodnija nego prošla. Za sada ne postoji precizna statistika koliko je procentualno rod bio slabiji u odnosu na prošlu godinu, a osim muve, masline nijesu odoljele ni svrdlašu niti raku masline, navodi Radulovićka:

“Osim ovih štetočina, biće riječi o novoj, generacijskoj, bakteriološkoj bolesti koja se pojavila u Italiji – tzv. “xylella fastidiosa”, koja  pravi ogromne štete na maslinama. Kod nas je intenzivno prate Fitosanitarna uprava i Savjetodavne službe za biljnu proizvodnju. Za sada kod nas nije registrovana, ali postoji rizik od pojavljivanja uvozom sadnica”, pojasnila je naša sagovornica.

Preporuke o mjerama prevencije daju se maslinarima tek nakon očitavanja klopki, odnosno snimanja terena, ali u narednom periodu maslinarima se savjetuje zimsko prskanje stabala. Preporuka Biotehničkog fakulteta kad je riječ o pesticidima su perfektion i sistemin.

Početak radionice zakazan je za 11.30 h, Radionicu će voditi stručna saradnica Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji Slavica Kontić, i načelnica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i poslove fitosanitarne uprave, Tamara Popović.

Iz Maslinarskog društva Boka apelovali su na maslinare i ostale proizvođače voća i povrća da prisustvuju radionici, kako bi stekli neophodne informacije i uputstva.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code