Detalji aneksa ugovora sa konzorcijumom Northstar i Equest Capital Limited za Lušticu

Detalji aneksa ugovora sa konzorcijumom Northstar i Equest Capital Limited za Lušticu

2
Podijeli

Potpisivanjem aneksa ugovora sa konzorcijumom firmi Northstar iz Tivta i Equest Capital Limited sa of-šor ostrva Džersi, Vlada se obavezala da će do njihove lokacije kod Rosa u Herceg Novom početi izgradnju infrastrukture u roku od šest mjeseci.

Vlada se aneksom ovog ugovora, kojeg treba da potvrdi i Skupština, obavezala da će “uložiti maksimalne napore” da investitor dobije sve potrebne dozvole, kao i ugovor o dugoročnom zakupu obale i akvatorijuma od Morskog dobra. U slučaju da inspekcijske službe ne izdaju pozitivne zapisnike investitoru, ili prekinu njegove radove, Vlada je dužna da organizuje vanredni sastanak sa inspekcijskim službama kako bi radovi bili nastavljeni.

Picerija i restoran

Sve to navedeno je u aneksu ugovora kojeg je objavio Savjet za privatizaciju.

Obaveze investitora su da u roku od osam dana  uplati milion eura, kao avans za zakupninu i još toliko u roku od šest mjeseci od kada Skupština usvoji aneks.

Vlada je sa ovim konzorcijumom ugovor o zakupu 520 hiljada kvadrata zemljišta na hercegnovskom dijelu Luštice na 90 godina potpisala 2009. godine, a rokovi izgradnje su više puta pomijerani. Investitor je do sada platio zakupninu na 10 godina od 3,9 miliona eura.

Vlasnik firme Northstar tada je, prema registru, bila osoba pod imenom Jukka Rikhard Haataja Kari, a sada se vodi na of-šor firmu Montrose development B.V. U međuvremenu je i sjedište firme prebačeno iz Podgorice u Tivat. Drugi član konzorcijuma Equest Capital Limited je u međuvremenu prestao da postoji.

Minimalna investicija u budući hotelski i stambeni kompleks je 80 miliona eura u prvu fazu, koju treba da čini hotel brenda “Ritz-Carlton”, dok u drugoj fazi investicija će vrijedjeti još 130 miliona.

Investitor može svoja prava prenijeti na nekog trećeg, a u slučaju da Vlada ne ispuni obaveze ima pravo na naknadu štete, prenose Vijesti.

2 Komentari

  1. Da je sreće, infrastruktura bi bila dovedena do svakog placa, i ,,limitedovog” i svakog drugog, za koji je plaćeno komunalno opremanje. Ovako je tzv komunalno opremanje obična pljačka, jer se za velike pare dobija – šipak!

Ostavite komentar

*

code