DETALJI IZ RASPRAVE O INSTITUTU: NETRPELJIVOST, POLITIKANSTVO, UVREDE

DETALJI IZ RASPRAVE O INSTITUTU: NETRPELJIVOST, POLITIKANSTVO, UVREDE

275
0
Podijeli

Iz dva odbornička Kluba, Danijela Đurović (SNP) i Obrad Gojković (Demokrate Hreceg Novog) koristili su svaku priliku da ustvrde kako vladajuća koalicija prihvata da se postupak privatizacije obustavi samo da bi ubrzo pokrenula novi, na kome će se javiti možda i isti ponuđač, ali pod drugim imenom.

– Drugi kupac je Rus, kome će biti obezbjeđeno da sve kupi – kazao je Gojković. Po njemu riječ je o pljački koju inicira DPS, pa je u jednom momentu pozvao i odbornike Izbora da podrže zaključke opozicije kako bi pokazali stvarnu brigu za sudbinu Instituta.
– Sve je to trgovina između Izbora i DPS-a zato i ne prihvataju moratorijum na privatizaciju na dvije godine, zbog rotirajućeg modela vlasti – ustvrdio je Gojković.
Umjesto privatizacije on je insistirao da država stane iza Instituta, jer je to njen interes, baš kao što to radi u nekim drugim gradovima.
Dušan Radović Krušo je oštro demantovao da postoji dil sa DPS-om oko Instituta. Riječ je o vrlo jednostavnom dogovoru:
– Bilo je, ili raskid koalicije, ili obustava privatizacije. Oni su prihvatili i ne vidim šta je tu loše – kazao je Radović.
Moratorijum na privatizaciju na dvije godine po njemu nije prihvatljiv, jer se u tom periodu može pojaviti neko ko je kvalitetan i dobar ponuđač za kupovinu Instituta. Osim toga ovo zdanje se mora privatizovati i ne može biti državno, živimo u kapitalizmu, podsjetio je Radović.
Zoran Kovačević (DPS) smatra da je strateški partner potreban, kao i investitor, jer na tržištu ovakav Institut ne može opstati.
Druga faza, kada je sagrađena bila je sa 5 zvjezdica, sad je došla na nivo 3, a troškovi su i dalje enormni.
I Zoran Bošnjak (DPS) ocjenio je da je neophodan strateški partner i investicije, ali pod uslovom da bude bolje od onoga što je ponudio International Wellness Group Limited, kao jedini ponuđač. On je još jednom ponovio da su najveća vrijednost Instituta zaposleni, koji se kroz proces privatizacije moraju zaštititi, te da Institut mora ostati banjsko lječilište.
Atmosferu je „podgrijavao” često Obrad Gojković koristeći poznati vokabular za DPS: mafija, pljačka, korupcija, nepotizam, krivci za sunovarat Novog… Dobacivao je i na momente prijetio predsjedniku Skupštine kada mu je oduzimao riječ. Novopromovisani član Kluba Demokrata Herceg Novog, Obrad Gojković prijetio je prstom, poručujući Radmanu: “Uzeću riječ kada ja ‘oću”, a Dušanu Radoviću, koga je optužio da je loš biznismen, jer je dužan i zatvorio je TV Boku, dobacio je „Majmune”. Za Sloba Radovića je kazao da kao poslanik nikada nije glasao za dobro Hreceg Novog. No, iz vlasti mu nijesu oćutali.
– Ovaj grad je slika vaše politike 14 godina. Stalno nas napadate, a mi se branimo, a ustvari vi ste mafija i to građevinska, jer ste uzimali pare za nešto što niste ispunili – rekla je izrevoltirana i uvrijeđena Gordana Rajević (DPS), poručujući Gojkoviću da se, ako je tako principijelan, odrekne poslaničkih beneficija.
Slobodan Radović Krušo (DPS) je uzvratio Gojkoviću da je on uvijek glasao za dobro svakog dijela Crne Gore, pa i Herceg Novog, kao i da je on više uradio za dobro Herceg Novog i njegovih građana nego što će Gojsković i svi njegovi za života.
– Sreća je što vas građani ne doživljavaju ozbiljno. Upropastili ste SNP, ne znamo kome sada pripadate. Lutate kao muva bez glave. Lutajte i dalje samo da ste zdravo – poručio je Gojkoviću.
Bilo je mnogo skretanja sa teme tokom rasprave o najvažnijoj privatizaciji u Novom i velikoj brizi za 700 radnika Instituta, uz iznošenje teških riječi, savjeta dijelu opozicije za terapiju u vidu „crvenih tabletica sa crnim tačkicama” kako bi se smirili.
Pričalo se i o siru i raštanu, vicevi o kravama, paljenju guma i mnogo čemu, sve zarad kojeg prolaznog jeftinog političkog boda. No, činjenica je – za sada opstali su Institut i vladajuća koalicija u Novom.

Picerija i restoran

INTEGRALNO: ČETIRI ZAKLJUČKA SKUPŠTINE O INSTITUTU IGALO

1. Na osnovu pribavljene dokumentacije od strane Instituta Igalo i Tenderske komisije Savjeta za privatizaciju, kao i neuspjele prezentacije ponuđača, Radna grupa nije uspjela da utvrdi da se radi o respektabilnom ponuđaču, kao ni da je tenderski postupak i tenderska dokumentacija pripremljena na adekvatan način u cilju zaštite unapređenja rada Instituta Igalo.

2. Skupština opštine Herceg Novi predlaže Vladi Crne Gore da obustavi dalji postupak privatizacije Instituta Igalo, poništi tenderski postupak i razmotri druge načine unapređenja rada i poboljšanja uslova rada Instituta Igalo.

3. Skupština opštine Herceg Novi predlaže da u okviru svojih nadležnosti i člana 76 stav 3 Zakona o turizmu, Igalo proglasi banjskim lječilištem, a da nadležni organi lokalne samouprave po hitnom postupku isto definišu u svojim planskim dokumentima Opštine Herceg Novi, kao i da pokrene inicijativu kod Vlade Crne Gore za definisanje Igala kao banjskog lječilišta, naročito u sklopu projektnog zadatka za izradu PUP-a Opštine Herceg Novi, Igalo definiše kao lječilišno mjesto.

4. Skupština opštine Herceg Novi predlaže da se donese posebna Odluka kojom će se prolongirati obaveze Instituta Igalo po osnovu poreza na nepokretnosti na period od dvije godine, bez obračunavanja zatezne kamate, a u cilju omogućavanja kvalitetnijih uslova za rad Instituta Igalo.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code