Devastacijama nema kraja: Oštećeni istorijski spomenici u zaleđu Herceg Novoga

Devastacijama nema kraja: Oštećeni istorijski spomenici u zaleđu Herceg Novoga

3
Podijeli

Na austrougarskoj građevini, koja se nalazi na Borićima, dva spoljna kamena zida devastirana su, a fini klesani kamen, od kojeg su bili sagrađeni, je odnijet. Ukoliko se ne spriječi dalje devastiranje i odnošenje kamena, postoji opasnost od potpunog urušavanja građevine, kazao je Radiju Jadran predsjednik planinarskog kluba “Subra”, Duško Avramović.

devastacija-tvrdjave-1– To nije urađeno odjednom. To se radi već neko vrijeme, a kad se radi malo po malo i ne primjeti se odmah. U jednom momentu se ukaže goli zid gdje nema više kamena. To smo juče baš primjetili kad smo išli u obilazak ovoga puta koji se gradi do Perovog grla –  navodi Avramović.

Picerija i restoran

On pretpostavlja da je riječ o građevini koju su koristili austrougarski vojnici prije I Svjetskog rata kao karauluma nakon rata i žandarmerija kraljevine Jugoslavije.

Avramović je kazao da su članovi PK “Subra” prijmetili da je devastiranje starih građevina zbog odnošenje materijala pojačano u zaleđu Novoga, te da ovo nije jedina građevina koja je oštećena. Pita se kako zaštititi kulturno-istorijsko nasljeđe Boke Kotorske. Jer, devastirano je nekoliko objekata koji se nalaze u blizini puteva. Avramović smatra da se to čini organizovano, velikim vozilima i noću.

devastacija-tvrdjave-2„To su količine kamena koje nisu mogle biti odnešene malim autom i pretpostavljamo da je rađeno tokom noći, jer preko dana nama se nikad ne zna kada ćemo proći tuda, a preko noći je manja cirkulacija“.

Svaki objekat od kamena do kojeg se može prići vozilom, a koji je pod nadležnošću države ili vojske u zaleđu Herceg Novog, ne samo pod Orjenom, već i na Luštici, je devastiran, a ne odnosi se samo kamen već i željezo, noseće čelične grede ili rešetke, navodi Avramović.

Nada da će vinovnici ovih delikata biti uhvaćeni, ipak, postoji. Predsjednik Mjesne zajednice Kameno, Goran Stanovčić preuzeo je na sebe obavezu da prijavi nadležnima ove nelegalne aktivnosti, ali i da prekontroliše snimke sa kamera koje se nalaze na njegovom ugostiteljskom objektu, na kojima se možda nalaze vozila koja koriste vandali.

Međutim, situacija iz kotorske Opštine ne govori tome u prilog. Naime, Kotorani su, kako je kazao Avramović, prijavljivali pojedince uz snimke i fotografije, ali do danas još niko nije procesuiran.

3 Komentari

  1. U pravu si Roge.Tebalo bi postupiti po zakonu.
    Ali mnoge stvari koje su vaznije od ovoga nisu procesuirane,na zalost nasu.
    U svakom slucaju cesce kontrolisati, podnijeti prijavu protiv N.N. i pitati ih nakon nekog vremena sta su preduzeli i koji su rezultati.
    Ne odustajati.

Ostavite komentar

*

code