DIJALOG O EVROATLANSKIM INTEGRACIJAMA-KALUĐEROVIĆ I MATURANTI SREDNJE ŠKOLE U HERCEG NOVOM

DIJALOG O EVROATLANSKIM INTEGRACIJAMA-KALUĐEROVIĆ I MATURANTI SREDNJE ŠKOLE U HERCEG NOVOM

132
0
Podijeli

Nacionalni koordinator za NATO i savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku, Nebojša Kaluđerović boravio je u radnoj posjeti Herceg Novom i razgovarao sa učenicima završnih razreda Srednje mješovite škole “Ivan Goran Kovačić”.

Kaluđerović je predstavio napredak koji je Crna Gora ostvarila na putu do članastva u NATO od obnove nezavisnosti u četiri oblasti: vladavina prava, podrška javnog mjenja, reforma obavještajnog sektora i reforma sektora odbrane, koje su ključne za integraciju u NATO. Veoma plastično je objašnjavao srednjoškolcima koliko bi Crnu Goru koštala eventualna neutralnost, ili odbijanje evroatlanskih integracija, a šta bi značila podrška. Preporučio je mladima da dobro razmotre sve mogućnosti i da ne dozvole da niko utiče na njihovu budućnost.
Kaluđerović je prijatno iznenađen stepenom upućenosti, interesovanjem, ali i pitanjima mladih, koje zaokuplja integrisanje Crne Gore u NATO.
– Vjerujem da smo kroz razmjenu mišljenja, kakva je bila i ova danas u Herceg Novom, doprinijeli da se suština evroatlanstskih integracija približi i najmlađem naraštaju u Crnoj Gori – kazao je Kaluđerović nakon predavanja.
Na pitanje ima li među učenicima predrasuda o pristupanju Crne Gore u NATO, Kaluđerović kaže da nije primjetio, ali je i više nego jasno da kroz pitanja koja postavljaju da ima i dalje različitih mišljenja.
– Njihovo slobodno razmišljanje o svemu tome jeste bilo kroz spoznaju da je proces evroatlantskih integracija jako prisutan i da ga oni, sa pozitvne strane, razumiju.
Srednjoškolce je, kako kaže Kaluđerović, između ostalog najviše interesovalo pitanje dugoročnog mira, dugoročne bezbjednosti i stabilnosti.
– Pored toga interesovali su ih ekonomski aspekti, neutralnost – da ili ne, služenje vojnog roka, a bilo je i jedno pitanje oko odnosa sa Rusijom, ali ne preovlađujuće.
Dobro iskustvo iz razgovora koje je glavni pregovarač za članstvo Crne Gore u EU, Andrija Pejović imao u javvnim dijalozima odlučilo je da o evroatlanskim integracijama treba razgovarati i sa mladima koji završavaju srednje obrazovanje. U crnogorskim srednjim školama Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO do sada je organizovao 7 predavanja na temu evroatlantskih integracija.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code