Dim sa više mjesta duž rivijere: Prvomajske vatre ili čišćenje imanja, tek...

Dim sa više mjesta duž rivijere: Prvomajske vatre ili čišćenje imanja, tek opasnost je od požara

2
Podijeli

Sa približavanjem noći na mnogim mjestima duž hercegnovske rivijere, od Igala do Kamenara, buknuo je dim i dežurni u Službi zaštite i spasavanja imaju mnogo poziva uznemirenih građana. Riječ o predprazničnom prvomajskom običaju paljenja vatri, ali i paljenju osušene trave nakon košenja imanja, kažu nam u Službi zaštite i spasavanja.

– Provjerili smo pozive građana sa Tople 2, gdje je između zgrada na jednom imanju zapaljena ogromna količina sijena. Vlasnicima, koji su čistili livade, komunalna policija izrekla je kaznu, ali za sada ne prijeti opasnost od širenja požara. Mještani sami gase vatru nekim crijevima – kaže nam dežurni, Gojko Vučković.
Mnogi pozivaju Službu i pitaju mogu li da u čast 1. Maja pale vatru, ali mi im ne možemo dati takvu saglasnost, dodaje Vučković:

Picerija i restoran

– Mi smo dužni kada nas građani pozovu, jer smatraju da su ugroženi, da izađemo na teren i da odmah pozovemo i komunalnu policiju. Neophodan je oprez u svakom slučaju, a pogotovo se ne preporučuje paljenje guma. Sve smo upozorili – naglašava Gojko Vučković.

Visoke temperature za ovo doba godine povećavaju opasnost od šumskih požara, zato i paljenju tradicionalnih prvomajskih vatri treba prići krajnje odgovorno.

Odluku o zabrani loženja vatre na javnim površinama, odnosno na otvorenom, predsjednik Opštine obično donosi od 1. juna do 1. oktobra. Međutim, zbog vremenskih uslova, visokih temperatura i većeg rizika od izbijanja požara, predsjednik može tu Odluku donijeti i ranije.

2 Komentari

  1. Imam predlog , sve ove koji se trude da skupljaju gume da bi ih zapalili za orvi maj , i posle toga ta garez smrdi narednih 15 dana a zice od guma ostanu po pontama i plazama , fino ih uposlite da volonterski ciste parkove , sade cvijece uz magistralni pojas , da rade nesto korisno. A ne da dzaba trose snagu.

Ostavite komentar

*

code