Dinamika radova na kolektoru: izvođač tvrdi jedno, nadzor drugo

Dinamika radova na kolektoru: izvođač tvrdi jedno, nadzor drugo

1728
2
Podijeli

kolektor citadela 2 091115Izgradnja kolektorske mreže u Herceg Novom nastavljena je sredinom septembra i obavlja se na više lokacija, ali čini se ponovo, nezadovoljavajućom dinamikom. Tim povodom redakcija Radija Jadran iz turske kompanije Ćeltikćoglu, kao i iz nadzorne firme Dahlem, dobila je dva različita “izvještaja” o stanju na terenu, proslijeđena e-mailom, nakon što su predstavnici obje kompanije kazali da nemaju dozvolu za davanje izjava.
U “izvještaju” kompanije Ćeltikćoglu navodi se da se trenutno radi na 12 lokacija, na kojima je angažovano 125 radnika, i oko 100 mašina, te da se radovi odvijaju planiranom dinamikom. Prema njihovim navodima, gradilišta su otvorena u Zmijicama, kod Forte Mara, gdje bi danas trebalo da se obavi betoniranje, zatim na Savini, u Baošićima gdje se rade kućni priključci, kod hotela Azzuro u Bijeloj, Kumboru i Meljinama, kao i na još nekim lokacijama gdje je u toku čišćenje cijevi i testiranje. One su navedene šifrovanom terminologijom.
kolektor citadela 1 091115Sa druge strane, u nadzornoj firmi Dahlem, u telefonskom razgovoru kratko su nam kazali da se dinamika poslovanja i dalje ne poštuje, ne želeći dalje da daju nikakva objašnjenja. Takođe su nam poslali kratak izvještaj elektronskom poštom o “stanju na terenu”.
Prema njemu, u toku je izgradnja pumpnih stanica PS Forte Mare i PS Savina na Šetalištu, zatim pumpne stanice PS Kumbor na donjem putu u Kumboru, na donjem putu kod kružnog toka u Meljinama, zatim u Bijeloj kod hotela Azzuro, kao i na izradi kućnih priključaka na Savini i u Baošićima.
Ni iz jedne niti iz druge kompanije nijesu željeli da preciziraju da li će radovi biti okončani 17. februara sljedeće godine, dvije godine kasnije od ugovorenog prvobitnog roka. Vremenski uslovi već duže pogoduju građevinskim radovima. Nije poznato takođe ni koliko je posla procentualno do sada obavljeno, i šta je sve preostalo da se uradi.
kolektor savina 091115Podsjetićemo da je ovaj projekat vrijedan 18,5 miliona eura pored glavnog izvođača Ćeltikćoglu, izvode preduzeća Millenium, Alb Star, CMC i Tangenta.
Zbog kašnjenja u realizaciji izgradnje, turski izvođač kompanija Ćeltikćoglu ranije je oslobođena plaćanja penala i raskida ugovora, a i Opštini bi takav scenario donio za 20% uvećane troškove.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code