Distribucija mamaca sa vakcinama protiv bjesnila počinje sredinom sedmice

Distribucija mamaca sa vakcinama protiv bjesnila počinje sredinom sedmice

534
0
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_razno_april_lisicaU okviru višegodišnjeg programa suzbijanja i iskorjenjivanja bjesnila divljih životinja, na cijeloj teritoriji Crne Gore, sprovodi se kampanja oralne vakcinacije lisica i divljih mesojeda. Kampanja se sprovodi dva puta godišnje: u jesen i na proljeće. Planirano je da deveta kampanja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila počne sredinom sedmice distribucijom mamaca sa vakcinama protiv bjesnila iz vazduha, najavljuju iz Veterinarske uprave.
Kampanja oralne vakcinacije lisica traje već četiri godine i sprovodi se radi zaštite zdravlja ljudi i domaćih životinja od bjesnila, kao i zaštite zdravlja i dobrobiti životinja, ali i boljem pozicioniranju Crne Gore na međunarodnom tržištu, posebno u oblasti proizvodnje hrane ali i drugim povezanim granama privrede. Kampanju finansira Crna Gora i Evropska unija.

Šta je to bjesnilo?

Picerija i restoran

Bjesnilo je virusno oboljenje centralnog nervnog sistema (mozga i kičmene moždine) životinja i ljudi. Primarno, to je bolest divljih i domaćih životinja koja se na čoveka prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom životinjom (najčešće ujedom). Svakog dana u svijetu od bjesnila umre više od 150 zaraženih ljudi, među kojima je najviše djece. Godišnje više od 50.000 osoba zaraženih bjesnilom izgubi život.

Kako se obavlha distribucija vakcina mamaca?

Avioni koji izbacuju mamce s vakcinama protiv bjesnila preletjeće cijelu teritoriju Crne Gore i distribuirati mamce s vakcinama, izuzimajući vodene i urbane površine. U slučaju povoljnih vremenskih prilika vakcinacija će trajati pet do sedam dana. Bačeni mamci sa vakcinama mogu se naći u prirodi i zato su potrebne određene mjere opreza.

Koje su to mjere opreza?

Ne treba dodirivati mamce sa vakcinom, jer su namijenjeni lisicama. Posebno važno je to objasniti djeci.Ako u svom dvorištu, bašti ili na imanju pronađete mamac vakcine za divlje životinje, stavite rukavice ili plastičnu kesu na ruke i bacite mamac u obližnju šumu.
U slučaju da ste dodirnuli mamac nezaštićenom rukom, dobro operite ruke deterdžentom i vodom. Takođe, ako ste dodirnuli kapsulu koja se nalazi u unutrašnjosti vakcine-mamca, osim pranja ruku, potrebno je da se obratite ljekaru.
Dvije nedelje nakon vakcinacije, pse i mačke držite zatvorene i nemojte im dozvoliti, kao ni drugim domaćim životinjama, da budu u zoni vakcinacije.

Kavi su rezultati oralne vakcinacije lisica?

Zahvaljujući kampanji oralne vakcinacije divljih životinja u našoj zemlji od 2012. godine nije zabilježen ni jedan slučaj bjesnila kod životinja.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code