Dnevni centar i dalje bez licence za rad, jun krajnji rok

Dnevni centar i dalje bez licence za rad, jun krajnji rok

2
Podijeli

Prema Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti, svi stručni radnici moraju da polože stručni ispit, što je osnova da Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Herceg Novom dobije licencu za rad. Direktorica ove javne ustanove, Dagica Kosić, kazala je da je u toku usklađivanje dokumentacije i svih akata sa izmjenama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kako bi dobili licencu.

– Takođe, Zakonom je propisano koji stučni radnici moraju da rade, odnosno koje stručne radnike moramo da imamo da bismo dobili licencu za rad. Ministarstvo rada i socijalnog staranja formiralo je komisiju za polaganje stručnih ispita, pa će svi radnici do juna sljedeće godine morati da polože stručni ispit – navodi Kosić.

Picerija i restoran

Ona, međutim, ukazuje i na psotojanje jedne kontradiktornosti.

– Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti donijet je još 2015, ali Komisija je formirana tek krajem septembra ove godine. Naša je obaveza da imamo licence za ustanove, ali ih ne možemo imati dok oni ne polože stručne ispite. Nadam se da će na državom nivou naći način i razumjevanje da se svima u Crnoj Gori omogući neki optimalan rok za polaganje ispita – kazala je Kosić.

Obim materijala je prilično veliki, jer treba spremiti čitave oblasti iz stručne i dječije zaštite i neće se polagati samo opšti dio, već su tu uključena i pitanja o Ustavu, radnom pravu i slično.
Pola godine je malo vremena za spremanje materije tako velikog obima, ali svi zaspoleni moraće da prionu na posao kako bi Dnevni centar do juna dobio lincencu. Kosić je mišljenja da Dnevni centar ispunjava veći dio uslova propisanih novim Zakonom, a radnici, kako je kazala, već pripremaju stručne ispite.

– Ono što je trenutna nedoumica je da li svi zaspoleni odgovaraju zahtjevima Zakona i Pravilnika i da li ćemo morati praviti neke izmjene u sistematizaciji radnih mjesta i prilagoditi cjelokupan rad ustanove Zakonu i zakonskim obavezama – kazala je Kosić.
Zavod za socijalnu i dječiju zaštitu iz Podgorice omogućio je svim zaspolenima u Dnevnim centrima u Crnoj Gori kvalitetnu edukaciju, koju su zaposleni u Dnevnom centru u Herceg Novom prošli i dobili sertifikate. Jer, bez njih ne bi mogli da izađu na stručni ispit.

2 Komentari

  1. Prije nego se nesto kaze treba znati pa tek onda reci. Nije istina da je uslov izlaska na strucni ispit sertifikat o edukacijama. Udjite na saj Ministarstva rada i socijalnog stranja i tamo vam imaju svi podaci o licenciranju, strunom ispitu i uslovima za polaganje strucnog ispita.
    Zakon o socijalnoj idjecjoj zastiti je usvojen u decembru 2014.godine pa sta ste radili do sada. Zasto niste uskladili pravilnik o sistematizaciji sa zakonom. Treba vam za taj posao 3 godine a imate zaposleno oko 10-12 ili koliko vec radnika……. Sta bi bilo da rukovodite firmom sa 100 zaposlenih vjervatno bi ljudi prije posli u penziju nego sto biste uskladili pravilnike sa zakonom.

Ostavite komentar

*

code