Dnevni centar u Herceg Novom i dalje bez prostorija

Dnevni centar u Herceg Novom i dalje bez prostorija

1453
3
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_kultura_jun_izlozba_dnevni_centar2Tvrdnju da u Herceg Novom postoji stalna briga o djeci sa smetnjama i poteškoćama u razvoju i dalje opovrgava to što mladi sa poteškoćama preko 18 godina, iz Dnevog centra, više od 4 mjeseca nemaju svoj  prostor za terapije i razne aktivnosti. Iseljeni su iz zadužbine Ukropine u Igalu, gdje su sada mališani iz Vrtića sa Savine. Zgrada  pripada  JU Naša radost, a, kao što je poznato, Vrtić na Savini je zatvoren zbog nestabilnog terena.

Međutim, samo petoro mladih sa smetnjama u razvoju  do 18 godina, smješteni su u adaptirane prostorije Dječjeg doma Mladost u Bijeloj, a njih 15-oro, starijih,  sa porodicama, u velikim su nevoljama. Očekuju stalno obećanu pomoć lokalne uprave za nove prostorije i sve više gube nadu .Toj populaciji nedostaje medicinski tretman, logopetske i defektološke vježbe, rad sa psihologom, druženje sa vršnjacima sa istim problemima…Roditelji tvrde da je njihovo zdravlje ugroženo, da se osjećaju diskriminisano.

Picerija i restoran

Ranije su iz lokalne uprave saopštili da nikako ne žele da ukinu JU Dnevni centar, koji je osnovan odlukom Skupštine opštine 2011.godine, kao i da žele da obezbijede što kvalitetniji život lica sa smetnjama u razvoju. Nije uspio prvi javni poziv kojim su tražili zakupca prostorija za Dnevni centar.

Na žalost, na traženi zahtjev da se u Dječjem domu u Bijeloj omogući  boravak mladima preko 18 godina sa smetnjama u razvoju iz Ministarstva rada i socijalnog staranja odgovorili su krajem septembra da je to nedopustivo. Iz Opštine su najavili drugi poziv za zakup prostorija za rad Dnevnog centra po ubrzanoj propceduri.

3 Komentari

  1. Dok opstinari svoje ideje i planove usklade s vidjenjem iste od strane nadleznih ministarstava, djeca u nasem gradu polako ostaju bez mogucnosti da ostvare Ustavom zagarantovanih prava
    0    0

Ostavite komentar

*

code