DNEVNI CENTAR U SUTORINI ČEKA DUP

DNEVNI CENTAR U SUTORINI ČEKA DUP

176
0
Podijeli

sutorina lok dnevni centar1Projektni zadaci za izgradnju budućeg Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama u Sutorini, su završeni i najvjerovatnije početkom novembra trebalo bi da bude raspisan tender za izradu glavnog projekta – potvrdila je Radiju Jadran direktorka ove javne ustanove, Dragica Kosić.
Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju osnovan je u Herceg Novom prije dvije godine odlukom Skupštine opštine Herceg Novi, uz predlog i podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja, a Skupština opštine donijela je odluku da lokacija za novi objekat ipak bude u Sutorinskom polju, kod stare škole. Počelo je raščišćavanje terena i nova lokacija bi u narednom periodu, trebalo da uđe u DUP Sutorine, kazala je Kosićka.

“Nadležni u Opštini su dali da se doradi DUP u djelu gdje je planirana izgradnja novog objekta Centra. Nadam da će DUP Sutorine do kraja godine biti završen, usvojen vjerovatno početkom sljedeće godine, što znači da će i naša dokumentacija zavisiti od toga kako se bude usaglašavao DUP”.
sutorina lok dnevni centar2Lokacija za novi objekat Dnevnog centra nije najbolje rješenje, prije svega zbog velike količine vlage i malo sunca – toga je svjesna i Kosićka, kao i roditelji djece sa posebnim potrebama. Proteklih dana na društvenoj mreži Fb, a u okviru sad već dobro poznate Grupe prezadovoljnih građana Herceg Novog, predlagano je kao najidealnije rješenje da se djeci sa smetnjama u razvoju dodijeli kuća Iva Andrića u Herceg Novom. O njenoj namjeni će se raspravljati sjutra. Kosićka ipak naglašava da idealno mjesto za novi objekat Dnevnog centra u Herceg Novom – ne postoji.
“Ako je lokacija u gradu, onda je prilaz vrlo težak i nema dovoljno prostora za dvorište. A nakon dvije godine rada provedene u Dnevnom centru i kompletnog sagledavanja svega – od potreba djece, izgleda prostorija, dnevnog boravka i načina na koji bi grupe trebalo da budu podijeljene, jedna od veoma bitnih stavki je prilaz i dvorište”.
Novu zgradu za djecu sa posebnim potrebama najvećim dijelom finansiraće upravo Dnevni centar uz donacije. Otvoren je poseban račun za izgradnju Centra na kojem je trenutno oko 13 ipo hiljada eura, što će biti dovoljno da se u prvoj fazi završi projekat, dokumentacija i analiza terena.
Prema posljednjim podacima u Herceg Novom ima oko 160-oro djece sa poteškoćama u razvoju, a usluge Dnevnog centra koristi oko 15-ak.sutorina lok dnevni centar3

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code