Do kada će ruševine da grde Herceg Novi?

Do kada će ruševine da grde Herceg Novi?

2140
0
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_zaduzbina_dukovicOd potresa 1979. godine, a kasnije i zbog nemara i hroničnog nedostatka novca u opštinskoj kasi i njegove loše raspodjele, dugog procesa restitucije, Herceg Novi je dobio mnoge ruševine. One i danas grde grad mediteranske arhitekture.
Ruine bez krovova i nijemi svjedoci odnosa prema nečemu što su preci ostavili gradu su Srpska pomorska zakladna škola na Srbini, zadužbina Dukovića u užem centru grada i Musića u Starom gradu. Za zadžbinu Duković i dalje je problem neophodna papirologija, a ne novac. Za zadužbinu Musića, pak, bratstvo manastira Savina kojem objekat pripada nema novca. I dok čeka bolje dane ona je i dalje opkoljena zelenom zaštitinom „zavjesom“.
Ali tu su i svjedoci propale privatizacije, srušeni hotel Tamaris u Igalu, na kojem je nikao parking, pa zatvoreno i devastirani hoteli Igalo, Dubrava, motel Borići.
images_slike_gradovi_hn_objekti_zaduzbina_nikole_musicaStaro zanatsko u neoposrednoj blizini Škvera godinama je samo ruina, a investitor je trebalo da izgradi hotel. Sada je pretvoren u privatni parking prostor.
Žrtve sporog procesa restitucije, koja je od njih napravila ruševine su hoteli Rudnik u strogom centru grada, Topola na Škveru i hotel Plaža-Zelenika na pjeni od mora u Zelenici. Oko hotela Topola, njegov vlasnik Vesko Ćuković godinama vodi sudski spor sa „Vektra Bokom“ koja se uknjižila na sprat hotela koji mu je vraćen. Oko hotela Plaža-Zelenika, vlasnik Ćaba Mađar, takođe godinama „ratuje“ sa Komisijom za restituciju.
Umjesto ruševine stare škole u Sutorini, trebalo bi, ipak, da nikne Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju. Ali, nedostaju sredstva.

Škola na Srbini čeka privatno-javno partnerstvo

Picerija i restoran

zaduzbinska skola srbinaIako je OŠ “Milan Vuković” u Herceg Novom, još krajem decembra 2011. godine završila administraciju vezanu za vlasništvo nad starom zadužbinskom školom “Bošković – Đurović- Laketić” na Srbini, njenu dugo najavljivanu rekonstrukciju Ministrastvo prosvjete nikako da započne.
Ova je zadužbina bila vlasništvo OŠ „Milan Vuković“ do odluke Ministarstva prosvjete 2006. godine, kada je vlasništvo prešlo na državu. Tek 2011. ono je i formalizovano, a prenos je izveden na tri objekta. Direktor OŠ „Milan Vuković“, Željko Bojević, ističe da bi se renoviranjem objekta i njegovim otvaranjem, ne samo rasteretila matična škola, nego i postigao standard da sva djeca pohađaju nastavu u jednoj smjeni.
– Ministarstvo prosvjete je preuzelo na sebe zadatak da rekonstrukciju škole na Srbini uvrsti u kapitalne investicije. Ministarstvo i mi smo imamo isti cilj, da se škola što prije stavi u funkciju. Da li će to biti naredne godine, vidjećemo. Plan je da se glavni objekat opredijeli za učenike nižih razreda, čime bi se znatno rasteretila matična škola, ali i OŠ „Dašo Pavičić“. Osim toga planirano ja da se dva pripadajuća objekta prodaju, te da se od tih sredstava, a putem evenutalnog privatno -javnog partnerstva obnovi glavni objekat zadužbinske škole, navodi Bojović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code