DO KRAJA SEPTEMBRA KRAJ PRVE FAZE KLIZIŠTA U MOJDEŽU

DO KRAJA SEPTEMBRA KRAJ PRVE FAZE KLIZIŠTA U MOJDEŽU

92
0
Podijeli

Prva faza sanacije tunela Potkop u Mojdežu trebalo bi da bude završena do kraja ovog mjeseca.

Situacija je znatno popravljena, pa su radnici podgoričkog Bi-Koda ponovo u “zdravom” tj. sušnom dijelu tla. Sanirano je 170 m tunela, a do kraja je ostalo još nekih dvadesetak, potvrdio je za Radio Jadran upravnik gradilišta, ing Draško Bašović iz Bi-Koda.
“Moramo biti oprezni sa tim najavama do samoga kraja, s obzirom na sve probleme koje smo imali, ali ukoliko se ništa u nastavku ne iskomplikuje, vjerujemo da će do kraja septembra ta I faza biti završena”, kaže Bašović.
Podsjetićemo, sanacija klizišta u Mojdežu bila je obustavljena početkom maja, jer su radnici “Bi-koda” u novom tunelu “Potkop” naišli na staro izvorište koje je selo nekada koristilo, pa je zbog visokog vodostaja izvođenje radova bilo otežano.
“Prevazišli smo tu zonu u kojoj je bilo vode, a vodu koja se pojavljivala uveli smo kontrolisano u tunel. Voda se nije povukla, samo smo izašli iz te zone, nadamo se da se voda više neće pojavljivati, mada to niko sa sigurnošću ne može da tvrdi. Sad smo opet u fazi da je sve suvo”.
Sanacija klizišta u Mojdežu traje već punu godinu, a prvobitni rok izvođenja radova bio je 4 mjeseca. Za prvu fazu sanacije Potkopa, predviđeno je 852.000 eura. Projektom je planirano da se od urušenog dijela novog Potkopa na 135. metru nastavi izgradnja još jednog tunela, koji bi bio povezan sa starim Potkopom na 360. metru u drugoj zoni. Nakon njihovog spajanja bilo bi omogućeno povezivanje tri Potkopa, što je predviđeno drugom i trećom fazom projekta, koje su ranije bile najavljivane za ovu sezonu. Vlada Crne Gore je opredjelila za ove radove milion i po eura.
Klizište u Mojdežu kojim je zahvaćeno 12 hektara pokrenuto je 28. februara 2004. godine nestručnim radovima u hidrotunelu, a kasnije i neuspjelim pokušajem sanacije. Oštećeno je 20-ak kuća, seoski put, imanja, a četiri porodice su ostale bez domova.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code