Do ljeta 18 info turističkih punktova od Igala do Kamenara

Do ljeta 18 info turističkih punktova od Igala do Kamenara

3
Podijeli

Na dolaznom peronu Autobuske stanice Herceg Novi postavljen je prvi put novi info turistički punkt. On će biti samo jedan od 18 koji su planirani da budu otvoreni tokom ljeta na području hercegnovske rivijere, kazali su Radiju Jadran u Turističkoj organizaciji Herceg Novi.

TIB na Autobuskoj se trenutno, sa još dva – u Igalu i Baošićima, adaptira, a trebalo bi da počne sa radom 15. juna. Na ovaj način u lokalnoj TO željeli su da turisti, odmah po dolasku u Herceg Novi, na istom mjestu dobiju kompletne informacije o gradu – smještaju, gastro, zabavnoj i kulturnoj ponudi i drugom.

Picerija i restoran

Do 15. juna biće otvoreni i Info biroi na Žanjicama i Rosama. Od sljedećeg petka, odnosno 1. juna biće otvoreno još 8 na sljedećim lokacijama:  Igalo (Sava Ilića 5), Topla u Mjesnoj zajednici, Savina (Bokeških mornara bb), u Zelenici (Poštanska bb), u Mjesnim zajednicama Kumbor i Đenovići, u Baošićima – na Šetalištu u sklopu bazena, Kulturno – sportskiom centru, kao i u Mjesnoj zajednici Bijela.

U Herceg Novom se, međutim, informacije o gradu i prijava gostiju može obaviti samo u pet turističko-informativnih biroa: na Trgu Nikole Đurkovića, na Škveru – Šetalištu Pet Danica, u Igalu u Sava Ilića bb, u Meljinama na Putu žrtava fašizma i u Kamenarima, 500m prije trajekta. Ipak, ove sezone Herceg Novi će imati 18 punktova, 2 više u odnosu na prošlu godinu, kažu u Turističkoj organizaciji.

Radnici u info biroma ističu da za sada najveće interesovanje turista vlada za aktivnim turizmom i istorijskim znamenitostima.

Osim standardne prijave gostiju, pružnja servisnih informacija i promo-materijala, turisti će, pored starih, početkom jula u info biroima moći će da kupe i novi gradski suvenir, rad Alebrta Barbata. Riječ je o figuri kojom kao simbol grada dominira Sat kula. Suveniri-figure biće po cijeni od 6 eura i magnet po cijeni od 3 eura.

Agencije još čekaju presudu Ustavnog suda da bi mogli prijavljivati goste

Hercegnovsko turističko udruženje uputilo je prije skoro mjesec inicijativu Ustavnom sudu Crne Gore da provjeri zakonitosti – ustavnosti članova Zakona o strancima. Konkretne primjedbe imaju na članove 99. i 100. Zakona o strancima, jer sada izdavaoci smještaja goste mogu prijavljivati isključivo u Turističkoj organizaciji, odnosno u njenim info biroima.

Član 99. Zakona o strancima obavezuje izdavaoca smještaja da prijavu i odjavu boravka stranca dostavlja elektronski. Ako za takav način nema tehničkih mogućnosti, davalac smještaja prijavu i odjavu boravka može dostavljati preko Turističke organizacije, njenog info biroa.

Iz ovog Udruženja  smatraju da je to povreda ustavnih prava građana.

Takođe, smatraju da je ovaj član Zakona u suprotnosti sa Članom 53. Zakona o upravnom postupku (SL CG br. 56/2014, 20/2015, 40/2016 i 37/2017), jer davaocu smještaja ne dozvoljava da obavezu prijave i odjave boravka stranca može da obavi preko zastupnika, odnosno punomoćnika (turistička organizacija, turistička agencija, agencija za intelektualne usluge, licencirani računovođa, advokat i sl.).

– U ovom članu ima i elemenata korupcije, jer se njime prisiljavaju davaoci smještaja da moraju kupiti program za prijavljivanje kod Pošte Crne Gore, s obzirom na broj registrovanih izdavaoca, Pošti Crne Gore se na ovaj način obezbjeđuje milionski prihod – kazali su iz HTU.

U Zakonu o strancima, Član 100 je propisano da se prijavljivanje obavlja preko Turističke organizacije ili nadležnog organa lokalne samouprave (stav 1), kao i da se ta usluga ne naplaćuje (stav 3).

Prijavljivanje boravka je posao iz nadležnosti MUP, sektora Granične policije, organizacija i način prijavljivanja, broj punktova za prijavljivanje, broj zaposlenih izvršioca, radno vrijeme itd. je problem iz nadležnosti Granične policije, tvrde u Udruženju.

– Dalje se zakonom propisuje da se usluga prijavljivanja ne može naplaćivati, što je nekorektno, nelogično, nezakonito i neustavno. Jer, odakle pravo MUP-u da svojim zakonom propisuje drugom subjektu da li će i koliko svoju uslugu taj subjekt naplaćivati. Uostalom, sva pitanja u vezi sa naplaćivanjem su problem koji treba da riješi, odnosno propiše Ministarstvo finansija, ili Ministarstvo turizma, a ne Ministarstvo policije – smatraju u ovom Udruženju.

3 Komentari

 1. SVAKA CAS ZA NOVU PROSIRENU PONIDU TO I NA NOVIM IDEJAMA, POPUT ORIGINALNIH SUVENIRA GRADA! POZDRAV ZA 3D DESIGN & INTERACTIVE SOUVENIR NAJBOLJO STE I NAPRIJED MOMCI!

 2. Hahah samo sto ga lik ne uparkira u sred bajnog info punkta. A mogli ste ga i iza plave zgrade stavit bio bi upadljiviji a i kad upekne zvezda u tuj staklenik hahahahha neko ce uz posao sjedanja imat i saunu.
  Sa srecom!

  10
  5
 3. A cekamo da ljeto kalendarski pocne? A do tad dragi gosti idite u prvi najblizi TIB a to vam je tamo u Meljinama, na nekom 12om km odavde, imate lokalni autobus na svako pola sata..

  8
  3

Ostavite komentar

*

code