Do nove školske godine Dnevni centar u Bijeloj

Do nove školske godine Dnevni centar u Bijeloj

1032
1
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_djeciji_dom_bijelaIdeja da se u sklopu Dječijeg Doma Mladost otvori Dnevni centar za djecu sa teškoćama u razvoju, jer ta ustanova posjeduje i prostorne i kadrovske mogućnosti biće realizovana do naredne školske godine, uvjerena je ministarska rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević.

– Otvorićemo vrlo brzo Dnevni centar, najkasnije do početka nove školske godine, imajući u vidu da je problem sa Dnevnim centrom već prisutan u Opštini Herceg Novi. Postignut je dogovor sa predsjednikom  i ovih dana završavamo platfromu, uređujemo prostorije Doma – najavila je Kovačević.

Picerija i restoran

Ministarki je poznato da je ranije iz Dnevnog centra pokrenut projekat za premještanje te javne ustanove iz Igala i zakupljenih prostorija u Sutorinu, gdje je trebalo da se gradi na mjestu stare škole nova zgrada, međutim, smatra  da Dnevni centar mora biti bliže gradu, a ne u Sutorini.

– Nisam saglasna sa tim da Dnevni centar treba da bude izvan grada, jer to mora da bude tamo gdje su djeci pristupačne sve moguće usluge. Imam informaciju da tamo ima djece preko 18 godina. Moramo da intenziviramo saradnju sa lokalnom samoupravom, sa kojom iduće sedmice imamo sastanak, da radimo male Dnevne centre za stariju djecu. To je novi servis koji smo već uradili u Bijelom Polju. Mladi preko 18 godina ne mogu biti sa maloljetnom djecom, takvi su standardi. Lokalna samouprava će imati punu podršku Ministarstva i Vlade – poručila je Zorica Kovačević.

Ona je ponovila da će Ministarstvo učestvovati u izgradnji  novog Dnevnog centra, kao i da je protiv gradnje u Sutorini gdje nedostaje infrastruktura. Dogovoriće se iduće sedmice oko adaptacije ili izgradnje novog Dnevnog centra, a do tada će djeca biti smještena u Domu u Bijeloj, bez ikakve nadoknade.

– Imamo prevozno sredstvo i dio stručne radne snage, Dnevni centar ima ljude, tako da ne vidim razloge zašto bismo se sada izlagali velikim troškovima, ako već možemo da im omogućimo da koriste jedan dio prostorija u Domu. Imamo kuhinju i sve moguće uslove za boravak djece. Prebacili smo sredstva, platformu, lift, sve moguće radimo kako bi ta djeca imala mogućnost da nesmetano borave u Dječijem domu. To je nešto što smo mi ponudili Herceg Novom, i smatramo da je ponuda korektna. To, naravno, nije dugoročno rješenje, jer se Dnevni centar mora graditi u Herceg Novom. Sve zavisi od lokalne samouprave, koja treba da obezbijedi lokaciju ili prostor, a mi ćemo učestvovati, kao i sa svim Dnevnim centrima u Crnoj Gori, jer inače finansiramo boravak svakog djeteta u centrima – zaključila je Kovačević.

Cilj: Što više hraniteljskih porodica, što manje djece u Domu

U Ministarstvu rada i socijalnog staranja zajedno sa upravom Dječijeg Doma u Bijeloj, UNICEF-om, stalno rade na popularizaciji hraniteljstva. Plan je da 2017. godine bude što manje djece u Dječijem domu u Bjeloj.

zorica kovacevic 5– Mijenjaćemo zakone tako da ćemo hranitelje stimulisati. Moramo da uložimo ogromne napore da djeca iz Doma nađu svoje porodice i da odrastaju u porodičnom okruženju. Jer, to je najvažnija stvar da najmanji, do 3 godine nađu svoju porodicu. Vodimo intenzivnu kampanju, stvaramo uslove da stimulišemo hranitelje i da imamo rezervne hranitelje, kako bi svako dijete koje eventualno dođe u Dom, bilo spremno za usvajanje.

Postoji veliko interesovanje za usvajanje djece, ne samo iz Crne Gore, nego i iz okruženja. Javljaju se zainteresovani i iz drugih država, kojima je iz Crne Gore jedan od roditelja. Za očekivati je, vjeruje Zorica Kovačević, da će zato veoma brzo biti stvoreni uslovi za usvajanje nekoliko djece iz Dječijeg doma iz Bijele.

Ona je boraveći u Herceg Novom povodom jubileja 70 godina Dječjeg Doma Mladost odala priznanje toj ustanovi, koja je, kako je kazala, ponos države i zaslužuje podršku Vlade i Mnistarstva.

– Mi ćemo se potrudi da naredne godine stvorimo uslove za poboljšanje standarda stanovanja zapsolenih, bilo putem kredita ili izgradnjom stanova. Imamo plac u vlasništvu Doma, koji smo dali državi Crnoj Gori, a za uzvrat dobijamo određeni broj stanova koje bismo podijelili zaposlenima – najavila je Kovačević.

1 komentar

  1. da li je preseljenje u dom bijela rješenje za omladinu koja mora imati radnu aktivnost-radnu terapiju-radionice prilagodjene individualnim sposobnostima-ušteda,manji troškovi da-ekonomičnost na prvom mjestu,a što se baš prelama na ovu omladinu u herceg novom pored iskreno rečeno 20 godina traganja za lokacijom i izgradnom radnog centra za mlade za zdrastvenim smetnjama-neuspješnih….
    0    0

Ostavite komentar

*

code