Do proljeća 2020. godine biće završena remedijacija tla u Brodogradilištu

Do proljeća 2020. godine biće završena remedijacija tla u Brodogradilištu

1
Podijeli

Krajem oktobra iz Jadranskog Brodogradilišta Bijela trebalo bi za Sevilju da isplovi prvi brod sa kontaminiranim otpadom, odnosno opasnim gritom, kojeg je trenutno u Brodogradilištu 110 hiljada tona.

Kao što je Radio Jadran ranije javio, pripremne aktivnosti za odvoz grita sprovodi francuska kompanija Valgo već dvadesetak dana. Time počinje dugo najavljivana remedijacije tla, koja bi trebalo da traje do proljeća 2020. godine. Riječ je o poslu vrijednom skoro 20 miliona eura.

Picerija i restoran

Od izbora na tenderu u maju, francuska kompanija je proteklo ljeto iskoristila da obavi administrativne pripreme i oformi tim od 35 ljudi koji će koordinisati projektom. Od tog broja 20 će biti iz Crne Gore, kazao je za TV Crne Gore, direktor Valga za Jugoistočnu Evropu, Antonio Pasareli. Uvjeren je da bi krajem oktobra mogao da krene odvoz do deponije u Španiji, nakon svih tehničkih i drugih priprema, na kojoj je postrojenje za obradu grita.

„Ovo je veliki posao za našu kompaniju u kojem planiramo da angažujemo dvadesetak stručnjaka iz Crne Gore“, poručio je Pasareli.

Projektna menadžerka Agencije za zaštitu životne sredine, Almina Bučan, podsjetila je da je Ugovor sa Valgom potpisan 4. juna, a završetak odvoza i “potpuno čista lokalcija “ očekuje se u martu 2020. god.

Remedijacija tla u Brodogradilištu jedan je od prioritetnih zadataka saniranja 5 ekoloških crnih tačaka u Crnoj Gori, koje postoje u Nikšiću, Podgorici, Pljevljima i Bijeloj. Za taj posao Svjetska banka opredijelila je 50 miliona eura:

„Glavnim projektom remedijacije tla u Brodogradilištu predviđena je sanacija grita kojeg ima oko 64 hiljade tona, kao i sanacija i odvoz kontaminiranog zemljišta, kao i tretman novog, neopasnog grita“, podsjetila je Bučan.

Iz Brodogradilišta neće biti odneseno oko 23 hiljade tona tzv. neopasnog grita, koji će biti tretiran u Bijeloj.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code