Dobra luka na Luštici “samo” za milijardera Konstantina Strukova

Dobra luka na Luštici “samo” za milijardera Konstantina Strukova

7
Podijeli

Mijenja izgled prelijepa uvala Dobra luka, na poluostrvu Luštica, gdje su vijekovima pomorci i izletnici tražili spas od nevera, ili uživali u njenim netaknutim čarima.

Gotovo “na pjeni od mora” ruski investitor, milijarder Konstantin Strukov, gradi hotel kategorije 5*, sa pomoćnim objektom i depandansom na 3758,10 m². Strukov se nalazi 1394.poziciji Forbosove liste najbogatijih ljudi, a njegovo bogatstvo procjenjuje se na 1,7 milijardi američkih dolara.

Picerija i restoran

Namjerio je da izgradi turistički kompleks, u zahvatu studije lokacije “Kočišta-Brguli”. Hotel će imati suteren, prizemlje i dva sprata, navedeno je u projektu, u koga je Radio Jadran imao uvid.

Izvođač radova je budvanska firma Grand story group DOO. Radovi su započeti u martu ove godine, a planirani završetak je jun 2019.

Hotel je prva faza realizacije projekta izgradnje “Turističkog naselja T1 – Centralni objerkat – Hotel »DOBRA LUKA« 5*, sa pratećim sadržajima”, na urbanističkoj parceli površine 8029 m².

Strukov gradi po saglasnosti na idejno rješenje glavnog državnog aritekte, dr Dušana Vukasovića, po rješenju koje mu je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo 24. januara 2018. godine.

Kako je u obrazloženju navedeno, saglasnost je izdata na osnovu Državnih smjernica razvoja arhitekture.

– Smjernicama za arhitektonsko oblikovanje i materijalizaciju objekata u okviru Lokalne studije lokacije “Kočišta — Brguli na Luštici”, utvrđeno je da planirano turističko naselje predstavlja jedinstvenu funkcionalnu cjelinu i da je u procesu projektovanja objekata neophodno poštovati suštinske principe arhitekture ovog podneblja, oličene u jednostavnosti proporcije i forme, prilagođenosti forme topografiji terena, prilagodenosti klimatskim uslovima, upotrebi autohtonih materijala i vegetacije – objašnjeno je u dokumentu.

Arhitektura treba da bude u duhu tradicije Mediterana, ili njenih savremenih interpretacija. Investitor mora da slijedi princip izrade fasada od prirodnog autohtonog kamena. Takođe, potrebno je da afirmiše upotrebu prirodnih materijala u generalnom smislu, što podrazumijeva upotrebu drveta kao sjenila na terasama i škura na prozorima.

Opštinski Sekretarijat za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost je ustvrdio da je Strukov za realizaciju projekta dužan da izradi Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu.

Kako su naveli u rješenju, problem infrastrukture na Luštici je jedan od limitirajućih faktora razvoja, postojeća putna infrastruktura je u veoma lošem stanju, nerješeno je pitanje vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda. Ovi problemi se moraju riješiti u skladu sa pozitivnim propisima zaštite životne sredine, a u isto vrijeme treba da zadovolje uslove i standarde za izgradnju ovakvih visokokategorisanih hotela.

– Izradom Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu obezbijediće se nedostajući neophodni podaci, predvidjeti negativni uticaji projekta na životnu sredinu, utvrditi odgovarajuće mjere zaštite životne sredine i definisati program praćenja uticaja na životnu sredinu u toku izgradnje , funkcionisanja projekta, kao i u slučaju akcidenta – navodi se u rješenju Sekretarijata.

Ko je Konstantin Strukov?

Novi investitor na hercegnovskom dijelu poluostrva, Konstantin Strukov, slovi za ruskog oligarha, po onome što se može naći o njemu na internetu. Vlasnik je više rudnika zlata i kompanije “U gold”, koja se bavi iskopavanjem i distribucijom. Karijeru je započeo iskopavanjem uglja.

U stvari, u Rusiji posjeduje sedam rudnika zlata i u toj djelatnosti je među tri najveće ruske kompanije. Redovno silazi u svoje rudnike i navodno zna po imenu svakog rudara.

Ovaj 60-esetogodišnjak živi u gradu Chelyabinsk, u Rusiji.

7 Komentari

  1. Prodali smo Mamulu. Prodali smo Mirista.. Prodali smo Utro Boku. Prodadosmo Dobru luku. Prodacemo Karatoc i Karacu. I pola Savinske sume , pa cijelu. Prodacemo Tunel. Tvrdjave su već bezecovane. I onda ce nam biti bolje.

    11
    2
  2. Sjetite se autenticnog tumacenja Generalnig plana za Dobru luku u proslom mandatu lokalne skupstine i kontroverzi oko toga. Sada je mnogo jasnije.Herceg novi ubrzano gubi svaku mogucnost planskog razvoja i koriscenja resursa. Rezime: Grad vec u roku od deset godina bez resursa, lokalno stanovnistvo zaposleno kao bastovani, portiri ili sluge u broju koji je potreban za stotinak ovakvih lokacija. Zasto smo toliko nisko pali.Investitor gradi na osnovu saglasnosti na idejno rjesenje a opstina tek posle pocetka gradnje ima mogucnost da nesto kaze o tome.

    24
    2

Ostavite komentar

*

code