Dodatna preporuka građanima: Zaštitite vodomjer od smrzavanja

Dodatna preporuka građanima: Zaštitite vodomjer od smrzavanja

2
Podijeli

Upozorenje „Vodovoda i kanalizacije“ Herceg Novi na moguće posljedice niskih temperatura, koje nas očekuju tokom zime, građani su   pogrešno interpretirali, pa su zato iz tog preduzeća proslijedili dodatno objašnjenje.

Podsjećaju potrošače na obavezu da  vodomjer zaštite od smrzavanja, jer smrzavanje dijelova unutrašnjih vodovodnih instalacija je najčešći razlog zbog kojeg građani ostaju bez vode tokom zimskih mjeseci.

Picerija i restoran

Samo prošle zime Tehničkoj službi DOO ”Vodovod i kanalizacija” Herceg Novi je prijavljeno blizu tri hiljade  slučajeva smrzavanja vodomjera i vodovodnih instalacija, podsjećaju iz ovog preduzeća:

–  Najveća vjerovatnoća smrzavanja vodovodnih cijevi i vodomjera je na mjestu gdje su instalacije najpliće zakopane, u šahtovima bez poklopca, kao i u zidovima objekata koji se ne griju.

Kako bi se spriječilo smrzavanje vodomjer je potrebno obložiti odgovarajućim termo-izolacionim materijalom, npr. stiroporom, staklenom vunom, starim krpama, kartonom i sl. Preporučujemo potrošačima da provjere da li su vodomjerni šahtovi dobro zatvoreni, da isključe dvorišne česme, a vodovodne  instalacije koje vode do česama, garaža, šupa i izdvojenih objekata koji se ne griju isprazne  i zavrnu dotok vode, ili ih  toplotno izoluju  kako ne bi došlo do smrzavanja vode u isntalacijama – preporučuju iz lokalnog „Vodovoda“.

Zaštitu je potrebno postaviti na taj način da je radnik „Vodovoda“ može jednostavno skloniti i očitati stanje na vodomjeru.

– Napominjemo da u slučaju smrzavanja troškove popravke instalacija i zamjene vodomjera snosi potrošač. Kako bi se spriječili nepotrebni problemi prouzrokovani smrzavanjem i dodatno opterećivanje  kućnih budžeta izdvajanjem za popravke instalacija i vodomjera, upozoravamo  građane i zajednice etažnih vlasnika da blagovremeno preduzmu potrebne mjere zaštite. Ukoliko dođe do smrzavanja instalacije i vodomjer  će se najbrže odlediti isparavanjem tople vode u zatvorenom oknu sa spuštenim poklopcem. Zamrznute instalacije  se ne smiju odleđivati direktnim polijevanjem toplom vodom niti korištenjem otvorenog plamena.

Za prijavu problema ili kvara na raspolaganju su brojevi telefona 323-191 i 678-723- saopštavaju iz „Vodovoda i kanalizacije“ d.o.o.

2 Komentari

 1. Placamo odrzavanje vodomjera a mi da ga zastitimo vi samo da uzmete pare eto kadra i eksperata u vodovod ali sve po narodu!!!! Da ne trebamo mozda da vam promjenimo cijevi da bi mi imali vode .

 2. Nisu građani pogrešno interpretirali nego ste vi pogrešno protumačili opštinski odluku, pa napisali da građani moraju da održavaju uređaje javnog vodovoda.
  Sad ste to sveli na održavanje vodomjera, a zaboravili unutrašnje instalacije.
  Pa stvarno.
  Ajte još jedan članak.

  17
  2

Ostavite komentar

*

code