Doklestić: Pred ljeto bez restrikcija vode, zimi gubici i dalje 75%

Doklestić: Pred ljeto bez restrikcija vode, zimi gubici i dalje 75%

35
Podijeli

Uoči ove turističke sezone Herceg Novi će biti pošteđen restrikcija vode, jer neće biti redovnog proljećnog čišćenja hidrotunela Tebišnjica – Plat. Ako i bude remonta, plan je da se taj posao odloži za septembar, što se neće odraziti na potrošnju vode u Novom, kazala je za Radio Jadran direktorica hercegnovskog Vodovoda i kanalizacije d.o.o, Olivera Doklestić.

– Negdje u aprilu ili maju biće možda samo 4 dana obustavljen dotok zbog remonta Hidrocentrale Dubrovnik. Ali, ta četiri dana su u periodu predsezone, kada ćemo iz lokalnih resursa moći da zadovoljimo potrebe potrošača – kazala je ona.

Picerija i restoran

Delegacija preduzeća Vodovod i kanalizacija boravila je u Trebinju u radnoj posjeti Hidroelektrani, gdje je i saopšteno da ove predsezone, u uobičajenom terminu, neće biti čišćenja hidrotunela, već samo remont na elektroinstalacijama hidrocentrale Dubrovnik. Delegacija je tom prilikom posjetila i trebinjski Vodovod, gdje je predstavljen novi sistem akustičke detekcije curenja vode u vodovodnoj infrastrukturi.

Gubici vode se ne smanjuju

Akutni problem hercegnovskog  Vodovoda su enormni tehnički i adminstrativni gubici u sistemu. Prošle godine gubici vode na mreži su bili preko 75% i dalje je tako u zimskom period. Ljeti su manji, oko 65%, jer se broj potrošača uvećava za dva puta, pa su pritisak i količine vode u sistemu znatno manji nego zimi, objašnjava Doklestić.

Tehnički ili fizički gubici su izgubljene količine vode u sistemu, dok su administrativni posljedica lošeg očitavanja, rada administracije, knjigovodstva i slično.

– Iz domena tehničkih gubitaka fokusiramo se na otkrivanje kvarova na mreži, na njihovo smanjenje, odnosno vraćanje u mrežu sve one vode koja potencijalno treba da iscuri, da bi bila dostupna građanima. U zimskom periodu to nije toliko bitno, jer imamo dovoljne količine vode, pa rješavanje  gubitaka nije od značaja  za količine prema potrošačima – ističe ona.

U tehničkim gubicima, odnosno u curenju vode van sistema “leži” skoro čitav novi resurs, dok značajan finansijski resusr “leži” u nelegalnim potrošačima, navodi Doklestić. Njih u Opštini Herceg Novi danas ima preko 500. Zbog toga su prioriteti hercegnovskog Vodovoda smanjenje tehničkih gubitaka na mreži i otkrivanje nelegalnih potrošača.

Smanjenje gubitaka sprovodi se kroz akcije ispitivanja nepropusnosti rezervoara i detekcije gubitaka na mreži, koje su započete u novembru prošle godine. Vodovod je ispitao 12 rezarvoara.

Kako je objasnila Doklesitć, ispitivanje rezervoara se obavlja tako što se zatvori protok kroz rezervoar i posmatra stanje nivoa vode. Najveće gubitke bilježi stari banjski rezervoar, u kojem je odstupanje od oko 40 cm nivo vode, dok je na ostalim zabilježeno odstupanje između 3 i 10 cm.

Pored ispitivanja rezervoara, radnici Vodovoda sproveli su i prvu detekciju gubitaka na mreži, a riječ je o pilot detekciji u Kamenarima. To je urađeno tako što je taj dio mreže izolovan iz ostatka vodovnodne infastrukture.

Mjerenje je pokazalo pritisak od 6,38 bara na ulazu, kada su svi ventili bili otvoreni, pritisak na mreži bio je oko 3 bara, što znači da su gubici nekih 50%. Prije 7 godina na ovoj zoni, koja je tada obuhvatila i Bijelu, utvrđeni su gubici u visini od 70%.

Pored toga, mjerenje je pokazalo i izvjestan broj kvarova u središnjem dijelu Kamenara, koji će u narednom periodu biti tačno locirani.

Hercegnovski Vodovod ove sedmice dobio je pohvalu Hidrometeorološkog zavoda, koji je zadužen za kontrolu baždarnica svih vodovodnih preduzeća u našoj zemlji, za najbolje organizovanu baždarnicu u Crnoj Gori

35 Komentari

 1. Vrijeme sve definise, svi sve znaju kada treba komentarisati. Kada treba raditi…svi junaci nikom ponikose ! Makar se za gospodju Doklestic ne moze reci da je tu gdje jeste zbog politike ! Zena je obrazovana ,ima iskustva, nije njen problem vec ove zemlje i sistema vrijednosti to sto je vec decenijama na snazi praksa da morate biti dio neke liste kako bi uopste bila u prilici da nesto pokusate uraditi. Postignite dame i gospodo u svojim angazmanima dio onoga sto je ona na mnogim frontovima i necete uzalud zivjeti.

  6
  13
 2. Belavista i ostali fanovi Olivere,
  upitajte se šta to ima “bravo” u dosadašnjem radu Olivere, sem što je Mića politički postavio na ovu funkciju. Zaboravljate da su njezini prethodnici napravili Filtersku stanicu u Mojdežu i izmijenili veliki dio mreže u gradu.Ostali su skromni i nijesu se ovako reklamirali po portalima.Zato nemojte unaprijed da je hvalite jer to ona zna izvrsno da radi .

  23
  8
 3. Bravo Olivera.Za ovo pogodine kako si u Vodovodu dosta si ucinjela za Novi. Gubici u mrezi od 75% nijesu od jucer vec desetak i vise godina unazad. Kako niko od danasnjih njenih kriticara nije tada pitao dje ide ta silna voda. Ne zaboravimo da tih 75% placamo svi preko cijene kubika vode. O njenom rukovodjenju cu navesti samo ovo: ljetos su skoro istovremeno pukle vodovodne cijevi na Belavisti i kod NLB. Ne samo da su odmah prsnuca sanirana vec je sjutradan izvrseno poplocavanje mjesta intervencija. A kako je bilo ranije? Nece biti u setembu par dana vode? Oce li ko umrijeti od zedji ili, koliko ih je do sada umrlo kada su nestasice bile danima? Da nema ciscenja koliku biste tek frku digli da vam iz spine toci necista voda? Nemaju svi gradovi, pa i Novi, tu srecu da se napajaju izvorskom vodom, neko mora dobijati vodu iz najblizih akumulacija a to zahtijeva, izmedju ostalog i ciscenje cjevovoda i drugih instalacija.Anonymouse, slazem se sa vama ali za neke odgovore treba imati azuriran katastar instalacija, odnosno ono sto Vodovod nije godinama radio.

  5
  15
 4. Osnovno pitanje koje se postavlja jeste da li zelite Javno preduzece-zaposljavanje niskokvalifikovanog kadra po politickoj liniji koji se pretvore u neradnike ili zelite Ekonomiski odrzivo preduzece u kome ce se funkcionisati po trzisnim pravilima uz obavezno postovanje tehnickih normi…

  27
 5. Olivera,uporedba sistema sa ljudskim organizmom nije adekvatka,možda je samo slična.Nama kad zatvore krvarenje na jednom mjestu ne otvara se na drugom.Možda ste Vi u pravu kad to objašnjavate kao lancano curenje( krvarenje) u sistemu,usled dotrajalosti.Ako je to tako,rješenje nije u krpljacini već u zamjeni novim,, sistemom”.Znam, treba para!

  15
  2
 6. Dugo godina saradjujem sa g-djom Doklestic.Sigurna sam da je prava osoba za radno mjesto na kojem je sada.Znam da je ,radeci i na drugim poslovima i zadacima,uvjek do detalja precizirala i realizovala iste,sama ili sa svojim saradnicima. Za poslove i zadatke koje sada obavlja,ovako kako je krenula-BRAVO OLIVERA.

  6
  17
 7. Poštovana Olivera,
  počeli ste optimistički i euforično a sada se ograđujete konstatacijom da ” iako se otkloni kvar on se pojavljuje na drugom mjestu uzvodno ili nizvodno” ili “čak i ako detektujemo ne možemo da ih saniramo” ili u prevodu “džaba smo krečili”-ništa se ne može promijeniti.
  Što znači da mi građani treba da smo sretni što do nas stiže i ovo 25% količina vode.
  Već ste ušli u kolotečinu vaših prethodnika kojima je je jedino bila važna funkcija i privilegije.

  19
  1
 8. Nekoliko otvorenih pitanja je ovdje:

  Na koji način se mjere gubici?
  Razlikom protoka Ulazna količina vode prema očitanoj količini vode?

  Da li se znaju potezi na kojima se javljaju najveći gubici? Koja su naselja sa najvećim gubicima?

  Da li je 75% gubitaka uključuje i ne naplaćenu količinu?

  Gdje otiče tih 75%?
  Ako je tačno da otiče 75% vode, šta se dešava na mjestima gdje otiče?
  Da li voda otiče kroz mnogo malih nepravilnosti (npr. kaplje sa ventila), ili su cijevi dotrajale pa imamo velike gubitke na pojedinim mjestima? Ako je slučaj sa velikim gubicima, tu smo u velikom problemu. To nisu prirodni tokovi, voda je pod ogromnim pritiskom i značajnih količina. Cijevi su pod zemljom i dugotrajno oticanje vode uzrokuje ispiranje tla i kreiranje potencijalnih klizišta ili ulegnuća (čuvene Sink holes).

  Da li imamo tehničkih mogućnosti da se pronadju veliki pojedinačni gubici?
  Da li je Vodovod tehnički opremljen za popravke velikih gubitaka?

  Tek nakon ovih pitanja dolaze pitanja “koliko košta struja za pumpe”…

  Olivera kao dipl. ing gradjevine, smjer hidrogradnja (vodosnabdjevanje, mejorizacija, brane) ova pitanja jako dobro zna i do sada bi već morala da ima rješene odgovore i planove za rješavanje, ali … znajući sa kakvim mentalnim sklopom ljudi radi, teško da će uspjeti da promjeni išta.

  20
  2
 9. Poštovani građani,
  Gubici u sistemu su takvi godinama. Sistem je veoma složen, razvijan je decenijama unazad neplanski pa, da kažem, i neracionalno, u dosta slučajeva. Političkim odlukama su se rješavala snabdijevanja vodom umjesto na osnovu validnih tehničkih analiza. Nemam studiju snabdijevanja vodom koja bi se bavila planskim razvojem sistema snabdijevanja u korak sa planskim razvojem prostora. Akutni problemi na mreži, visok procenat tehničkih gubitaka, nije nastao preko noći pa se ne može ni smanjiti preko noći, jer je vodovodni sistem poput ljudskog krvotoka, pdo pritiskom. Ako na jednom mjestu ili jednoj dionici otkloniš kvar ne znači da ćeš smanjiti gibitke na mreži jer se visok pritisak, pa sa njim i oštećenje, propagira, ili jednostavnije rečeno, seli “uzvodno” i “nizvodno” od mjesta intervencije. To znači da kvar popraviš na jednom mjestu ali se on stvara na drugom. Zato smo krenuli u sistematski pristup detekcije gubitaka, ali gubici nisu samo brojka i rupa na cijevima, nego ozbiljan, sistematičan pristup problemu od Filter stanice, preko cjevovoda do rezervoara, pa onda do potrošača. Čak i ako deterktujemo gubitke ne može i da ih saniramo. Ekipe vodovoda, koje rade na mreži, mobilne su više nego što je radno vrijeme za jednog čovjeka. Ali, treba da znamo da je hidraulika sistema pod pritiskom vrlo složen proces tečenja, koji zahtjeva ozbiljan monitoring. Mi sada radimo na okrivanju i saniranu kvarova, oprema nam je slaba, zastarjela i nedovoljna. Iskreno se nadam da ćemo u skorije vrijeme poraditi ozbiljno na tome. Ako bi uspjeli do ljeta da smanimo tehničke gubitke za 10 % – reću ću vam da smo nešto uspjeli da uradimo, za grad, za sve nas, za vodovod. Treba da znamo da je ovo vrlo mukotrpan posao i da rezultat ne dolazi uvijek kad mu se nadamo. Kad god primimo informaciju o nekom kvaru – ekipa hitno ide na teren da krpi. Nema više dugih čekanja da se sanira kvar. Molimo zato sve vas građani da nam javljate za sve kvarove, koje primjetite, i za vodovod i za kanalizaciju. Važni su nam jednako svi građani, ali nam je važan i turista, jer od turizma svi živimo. Zato smo tu radi vas. Ali, jedino možemo da idemo naprijed ako svi zajedno pokažemo dobru volju, budemo savjesni, odgovorni, prestanemo da kinjimo jedni druge i želimo zaista dobro. Ja vjerujem da svako od nas ima dobru volju, i da svako od nas, ili bar velika većina, ima zrno dobrog u sebi i želi napredak našem Herceg Novom. Vrata “Vodovoda” su uvijek otvorena za sve građane. Ne zamjerite, ako ponekad, od posla, ne stignem da uvijek sa svakim popričam isti čas. Pozdrav, Olivera Doklestić, v.d. direktora “Vodovod i kanalizacija” d.o.o.

  28
  13
  • Postovana Olivera svaka vam cast na svemu sto radite I sam tako nastavite.Nista se preko noci ne moze popraviti,a velika zahvalost sto cete se sa mnom sloziti za par radnika koji drze cijelu mrezu!

   8
   6
  • Ako zelis biti direktor i nekoga da predvodis moras mnogo vise da radis i znaš. Trebala si odbiti mjesto direktora ako nemas nikakve informacije o poslu. Da li bi tako i u avion usla i pilotirala. Dobra plata u 14 h ides kuci, extra .

   13
   8
 10. što je tu pohvalno kad će restrikcije vode biti u septembru?jel to za pohvalu …nikad novi neće biti bez restrikcija. to svi znaju. a ko je pošten ili nije mnogo je nebitno za resurs kao što je voda.
  još je najvaila da će biti bez vode 4 dana u aprilu ili maju i redovno ćišćenje od 25 dana u septeberu.
  radosni grad

  16
  7
 11. DOBRA I POSTENA ZENA ,SAMO DA MI JE ZNATI KOLIKO JE SPIJUNA CEKA PRED VRATA SVAKO JUTRO !!! NEDAJ SE DOSAD SI BILA CASNA I POSTENA NEKA TAKO I OSTANE !!!

  36
  25
 12. Treba malo motivisati inkasante da redovno ocitavaju a ne po sedam mjeseci prepisuju po 2kubika prijateljima. Bice tako manje administrativnih gubitaka a oni ce zaradjivati platu,ali kod nas je sve po formuli neko placa za sve a neko ni za sebe.

  37
  2
  • Oliveri svaka cast, al je tesko dovest kriminalce iz vodovoda u red. Naravno ima tamo i dobrih ljudi, radnih i odgovornih. Samo treba da znas da ovi sto svaki dan trce oko tebe dosli su glave Sabanovicu, pa se cuvaj da i tebi ne dodju.

   23
   2
 13. Imate gdjo Doklesic inkasante, koji prolaze pored popucalih cijevi i ne prijavljuju.
  Kako bi se ovo brzo rijesilo da im date stumulans za svaki kvar

  28
  7
 14. Draga multipraktik Olivera,
  da li imate podatak kolika je potrošnja struje koju treba potrošiti da bi pumpe upumpale
  ove količine (75 % ) koje će se izgubiti na mreži.

  32
  2
 15. 75% gubitak…. Kuda, đe, kako, odakle i opet kuda tolika voda otiče a da se ne vidi golim okom. Sram vas bre sve od reda bilo! Nijedna administracija nije u stanju da riješi taj problem. Znate li koliko imate nelgalnih potrošača, makar predpostavku da li imate? E tu vi je sva ta voda, nidje ona nije pošla mimo škafa i sudopera po šetalištu…

  38
  6
 16. Ni jedan grad, ni u Africi, ne smije u 21. vijeku biti niti jedan dan bez vode, osim u slučaju neke kataklizme. Olivera je na dobrom putu da to i ostvari, da budemo kao sav normalan svijet.

  41
  12
 17. Zašto se Olivera kao “čuvar Savine u zimskom periodu” nije oglasila zbog betoniranja skala manastira Savina.
  Sad je vlast,pa cuti.

  54
  10

Ostavite komentar

*

code