DOKLESTIĆ: “HITNO SPRIJEČITI EROZIJU TLA U SAVINSKOJ DUBRAVI”

DOKLESTIĆ: “HITNO SPRIJEČITI EROZIJU TLA U SAVINSKOJ DUBRAVI”

171
0
Podijeli

olivera doklesticSavinska dubrava, pluća Herceg Novog, godinama „dahću”. Erozija zemljišta iz dana u dan napreduje, pukotine su sve veće kao i broj uništenih stabala – još jednom upozorava predsjednica Ekološkog društva Boka, Olivera Doklestić, uoči sjutrašnje akcije čišćenja Savinske dubrave.
U saradnji sa JP Stambeno komunalno Herceg Novi, NVO-ima i građanima ekolozi najavljuju još jedno čišćenje samo manjeg dijela dubrave, kod manastira Savina. Doklestićka apeluje da je krajnje vrijeme da se u Savinskoj dubravi preduzmu konkretne mjere ukoliko se želi zaustaviti njena devastacija.

“Trebalo bi raditi mjerenja na spomeniku Neznanom junaku jer se na njemu proširuju pukotine, polovina staze između Sv. Ane i spomenika Neznanom junaku oburdala se prema južnoj strani, a stabla koja su postojala tu kao špan – pala su prošle godine. Naravno nije urađena nikakva obnova i ta staza je prepuštena sama sebi i samo je pitanje kada će se oburdavanje nastaviti”.
Doklestićka dodaje da čovjek ne mora biti ni šumar niti ekspert za hortikulturu da bi primijetio koliko je zeleni fond ovog dijela grada desetkovan. Satrost stabala, erozija, nepovoljni vremenski uslovi samo su neki od razloga zbog kojih stabla propadaju, a nadležni i dalje ne reaguju, uprkos brojnim apelima iz ove, ali i drugih nevladinih organizacija.
“Erozioni procesi takođe su učinili svoje – tzv. fluvijalna ili kišna erozija, vjetar, starost i bolest prouzrokovali su da su velika krošnjasta stabla ostala bez osnove, a korijesnki sitem je kod velikog broja stabala počeo da isplivava”.
Savinska dubrava se ne može zaštiti bez ozbiljnih agrotehničkih mjera, izgradnje podzidova i kanalisanja vode, upozorava Doklestićka.
Iako Ekolozi Boke godinama apeluju na nadležne u lokalnoj samoupravi da se konačno krene sa zaštitom ovog dragocjenog zelenog dijela Herceg Novog oni su i dalje bez sluha pred očiglednim problemima.
“Ništa urađeno nije i to se jasno vidi, čovjek ne mora za to biti stručnjak. Najvažnije bi bilo kanalisati kišu, uraditi stazu, spriječiti eroziju, jer je klizište već postalo ozbiljna tema i teško rješiva, ali i skupa”.
Akcija čišćenja Savinske dubrave počeće sjutra ujutro u 9 h
Planirano je da se sredi dio parkovske površine gdje su kamene klupe i spomenik vladici Gerasimu Petranoviću, s istočne strane manastirske porte. Iz ove NVO pozivaju sve građane dobre volje da dođu i da pomognu i da ponesu nešto od alata za uklanjanje šikare, drača i suvog granja.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code