Doklestić: Voda se rasipa, ili je nema, a „Vodovod“ postaje privatno vlasništvo

Doklestić: Voda se rasipa, ili je nema, a „Vodovod“ postaje privatno vlasništvo

2035
11
Podijeli

images_slike_licnosti_olivera_doklestic_2Iz Ekološkog društva Boke Kotorske ostali su usamljeni na prošloj sjednici SO Herceg Novi u pokušaju da isprovociraju odbornike da ne usvoje, kako kažu, manjkavu Odluku o javnom snabdjevanju vodom. Rasprave nije bilo i Odluka na štetu građana, a u korist preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ je glatko prošla. Jer, kako saopštava predsjednica ove NVO, Olivera Doklestić, Odluka je nedorečena kada je riječ o servisiranju usluga snabdijevanja vodom, distribuciji, kao i naplati, uz evidentno loše tehničko stanje sistema.

– Voda je ključna stvar razvoja turističke privrede Herceg Novog, ključna stvar prostornog razvoja opštine. U Odluci se nemušto prepoznaje mogućnost privatizacije vodovoda. Treba da znamo da je on posljednji, veliki resurs ove opštine, a da su vodovodi u Crnoj Gori, prije desetak godina već bili na meti da budu prodati.

Picerija i restoran

Odluka, koja je u petak usvojena, glasovima vladajuće većine, kao i ćutanjem nezainteresovane opozicije, može se slomiti o glavu upravo istim tim građanima, jer nisu pokazali spremnost da se potrude da im voda bude životno važan resurs, koji nam nedostaje i kad ga imamo u izobilju, već dozvoljavaju njen tretman kao i svake druge robe na tržištu, koja ima cijenu – ističe Doklestić.

Ona zamjera odbornicima što očekuju da neko treći rješava pitanja enormnih gubitaka, neracionalne potrošnje, velikih pogonskih troškova – potrošnje električne energije za prepumpne sisteme. S druge strane, tu su i računi koji će rapidno da se uvećavaju kad proradi kanalizacioni sistem sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda.

Odbornici ćute iako znaju šta su restrikcije vode u višim zonama Tople i Gomile, sa svega 2 ili 4 sata vode dnevno.

– Apsurdno je da se očekuje da će voda iz Regionalnog vodovoda da riješi sve novske probleme u snabdijevanju. Kad se u loš sistem ubacuju nove količine vode, ne rješava se pitanje snabdijevanja, nego se samo povećava količina izgubljene vode, koja nepovratno odlazi u zemlju. Pri tome, sve to građani plaćaju svojim novcem – upozorava Olivera Doklestić.

11 Komentari

 1. Herceg Novi,odakle si ti? Mjesne zajednice ni dalje neće raditi za narod,jer ih to ne interesuje.Potrebno je potpuno promijeniti društveni sistem, a preživjeti tranziciju.
  0  0
 2. Nevjerovatno je kratko pamćenje ovog naroda čija je glavna odlika primitivizam.Postojanje na nivou životinje,dnevnih potreba,kao proizvod egoizma staje u jednu rečenicu”Prije mene ništa poslije mene potop”Orijenski masiv je predmet istraživanja naših najvećih institucija i naučnika .Još 1993 god. ulazom u pećinu u Sasovićima došlo se do podzemnih voda koje su obećavale riješenje vodosnabdijevanja ne samo HNovog već vjerovatno i primorija u cijelini.Osijetili smo punu oštricu države.Prijetnjama ucijenama i uličarskim manirima DPS-a sve je zaustavljeno.Ko se sjeća toga sada????Ko se sjeća Catare????Ko zna da Jadran Carine nosi ime po selu Čeda Popovića koje se nalazi na 1400mnv,gdje nema struje ni vode za umit se a ne za igrat vaterpolo.Sve ste to zaslužili dragi moji SAMOZVANI NOVLJANI.
  0  0
 3. Pošto odbornici treba da predstavljaju glas građana , onda bi trebalo da se smeni svaki odbornik po hitnom postupku ukoliko glasa za dluku koja nije u interesu građana. Čim sednu u odborničke klupe zaboravljaju da treba da se bore za poboljšanje života svih građana, a ne da otežavaju i nanose štetu gradu i građanima. Zbog toga bi trebalo ograničiti vlast jer ovo je sve samo nije demokratija. o Svim važnim pitanjima treba da se raspravlja u mesnim zajednicama i da se rezultati proslede odbornicima pa prema tome da glasaju u ime građana a ne u svoje ime. Tako bi se vlast decentralizovala i stvarno bi predstavljala volju građana a ne političara. Mesne zajednice treba da podnesu prigovor na svaku odluku koja je na štetu građana i ako treba da smene vlast koja ne predstavlja volju građana.
  0  0
 4. Svaka je na mestu g-djo Doklestic! Ali kod nas ovce umesto da pobegnu ili se udruze i odbrane nastavljaju da pasu, jer nista nije njihov problem dok ih vuk ne pojede.
  0  0
 5. Svaka cast gospodji Doklestic, bar pokusava da ukaze na probleme i nejasnoce koje su svima nama ocigledne ali nas izgleda nije volja da ista preduzmemo. Ona ne gubi nadu u boljitak i svojski se zalaze da se glas razuma cuje. Al ocito nema razumnih da ga prepoznaju. Vodosnabdevanje je kljucno pitanje svakog civilizovanog naselja jos od starog Rima. Ne treba naglasiti koliko je stara tema ovog naseg mrcenog grada koji je poceo da gubi obrise istog. Sad iz fotelje citamo o ovoj raspravi a mnogi mozda i preskoce ovu vijest ali kao sto NVO ukazuje, po dolasku racuna svima ce pasti mrak na oci, tj. Na novcanik
  0  0

Ostavite komentar

*

code