DOKLESTIĆKA „DIJELI LEKCIJE“ O KOMUNALNOM UREĐENJU NOVOG

DOKLESTIĆKA „DIJELI LEKCIJE“ O KOMUNALNOM UREĐENJU NOVOG

160
0
Podijeli

Istjerivanjem garažnog parkinga na autobuskoj stanici brojnim vozilima iz „Orjenskog bataljona” dozvoljeno je parkiranje u obilježenom prostoru kolnika, čime je jedna saobraćajna traka, ne samo do apsurda sužena već kretanje u toj ulici, koje je dvosmjerno, zapravo, veoma opasno, upozorava predsjednica Ekološkog društva Boka, Olivera Doklestić.

Ona podsjeća i da je pješački prelaz, na magistrali, ispred „Elektrodistribucije”, koji je pred ljeto prefarban crnom bojom, uz urađen metalni branik duž trotoara, sa južne strane, da pješacima omete svaki prelazak preko magistrale, ponovo „oživio”, zahvaljujući kiši koja je sprala boju. Sada je bijela „zebra” ponovo tu, ali pješaci moraju da preskaču branik da bi se popeli na trotoar – navodi Doklestićka.
Ona kritikuje i izgradnju prilaza za dvoranu „Park”, koji bi trebalo da otvori dvoranu prema Njegoševoj ulici.
– U načelu kao potrebno rješenje, prilaz je zapravo tehničko-estetski prepun nepravilnosti, neuklapanja i anomalija: bijele kamene ploče izlaze na asfaltni trotoar (takvog spoja različitih materijala nigdje i nikada nije bilo u normalnim sredinama). Trotoari, kao i kolnici u centru grada su u katastrofalnom stanju, pa je trotoar od „Čarapka” do Komercijalne banke, takav da žene polome štikle i da se od neravnina i pukotina stalno izvrću članci. Blještavi, bijeli prilaz, za dvoranu „Park” davaće mogućnosti drskim i prepotentnim (kakvih je danas više nego ikad) da svoja vozila parkiraju tik uz kameni prilaz dvorani – smatra Doklestićka, uz tvrdnju i da je riječ o parcijalnom uništavanju ugla parka „Boka”.
Dodajući i da je nonsens mogućnost izmještanja zelene pijace iz centra grada, svestrana i dugogododišnja predsjednica Ekološkog društva Boke, upozorava nadležne da moraju da misle na dušu grada, na bit, na život.
– Svakako bi trebalo malo više da hodaju pješke, a manje da se vozikaju kolima. Treba da pitaju ono malo preostalih starih Novljana za savjet, a ne, kao bagerom, da se prelazi preko svega što je autentično – poručuje, pored ostalog, Doklestićka.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code