DOPRINOS ZA LOKALNU I NTO OD 50 DO 10.000 EURA, A SEZONE...

DOPRINOS ZA LOKALNU I NTO OD 50 DO 10.000 EURA, A SEZONE U NOVOM NI NA POMOLU

194
0
Podijeli

Uprava javnih lokalnih prihoda počela je da “ubira” članski doprinos za Turističku organizaciju Herceg Novi i Nacionalnu turističku organizaciju.

Ako je suditi po prošlogodišnjem obračunu po ovom osnovu mogla bi da naplati oko 180.000 eura.
Doprinos plaćaju sva pravna i fizička lica, koja na teritoriji opštine u kojoj je osnovana lokalna turistička organizacija, imaju sjedište ili organizacioni dio, a koja ostvaruju prihod obavljanjem turističkih, ugostiteljskih i s turizmom neposredno povezanih djelatnosti.
Podjeljeni su u 5 kategorija, u zavisnosti od nivoa povezanosti ostvarenog prihoda sa turizmom. U prvoj grupi su zastupljene djelatnosti čiji prihod je najviše neposredno zavisan od turizma, (hoteli, restorani, avio kompanije…) a u posljednjoj grupi one djelatnosti čiji prihod najmanje zavisi od turizma (sve trgovine na veliko).
U drugu grupu spadaju na primjer Radio i TV stanice, taksisti, uslužne trgovinske radnje. Svima se rješenja o plaćanju doprinosa šalju na osnovu godišnjeg ostvarenog prihoda i po Zakonu ne mogu biti manja od 50 eura, niti veća do 10.000 eura – pojasnila je za Radio Jadran direktorica Uprave javnih lokalnih prihoda, Nataša Musić Potkonjak.
Prošle godine obračunato je preko 180.000 eura, a naplaćeno je 161.000 eura. Sredstva se uplaćuju odmah na račune TO Herceg Novi kojoj ide 70 %, a NTO 30 %.
– Lani smo uputili oko 700 rješenja, a ove godine vjerovatno će biti i više. Hronično imamo problema sa privredom, jer su firme blokirane – kaže Musić Potkonjak.
U slučaju da se ove obaveze ne izmire, od Centrale banke se traži blokada računa firmi i organizacija, radi prinudne naplate.
Novčanom kaznom od 500 eura do 20.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice, ako ne plati članski doprinos u propisanom roku i visini.

Picerija i restoran

UGOSTITELJI NEGODUJU
Značajna sredstva, koja dobija novska Turistička organizacija, koriste se uglavnom za finansiranje zabavno promotivnih manifestacija, kao i učešeće na sajmovima, ali ugostitelji koji plaćaju ovaj doprinos, smatraju da je on prevelik.
– Nama bi Turisitčka organizacija trebalo da plati odštetu i to pogotovo ove godine, jer ne znam ni ko će nam doći ni od koga ćemo ove godine da zaradimo, jer je grad u totalnom rasulu, ništa se ne može očekivati od ove sezone – kaže nam vlasnica poznatog restorana na rivijeri.
To je samo još jedan harač koji plaćamo i ništa više – ogorčeno tvrdi ona i pita se ko će hotelu “Delfin” iz Bijele platiti štetu.
– Ta prva grupa od 200 francuskih gostiju koja je trebalo da bude u hotelu sredinom aprila, ostala je u Bečićima, što je sramotno, a svi smo mogli imati koristi od njihovog dolaska.
Ugostitelj iz Igala tvrdi da je prošle godine platio 700 eura ovu taksu i svake godine je uredno plati, ali kako kaže, ne zna tačno šta i zašto plaća.
– Plaćam, i platiću i ove godine, ali nikada iz TO Hreceg Novi niko nije pitao da li imamo problema tokom sezone, da li bi oni mogli u bilo čemu da nam pomognu. Čisto sumnjam da će sezona o kojoj još niko ni ne razmišlja biti uspješna – kaže on.
Uz sve ovo hercegnovska TO je i dalje u blokadi, pa ne može ni ova sredstva koja im se odmah uplaćuju da koristi dok Skupština ne usvoji njihov plan i program, kao i finansijski plan za 2014 godinu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code