ĐORĐE ĆAPIN: ONO ŠTO JE OSTALO U MUZEJU ŠTUMBERGER BRUKA JE ZA...

ĐORĐE ĆAPIN: ONO ŠTO JE OSTALO U MUZEJU ŠTUMBERGER BRUKA JE ZA HERCEG NOVI

358
0
Podijeli

Muzej Štumbergera u Baošićima ne prestaje da budi pažnju javnosti, pogotovo posljednjih mjeseci od kada se najavljuje njegovo ponovno otvaranje.

To ne čudi, jer bogatstvo koje je ostalo u zaostavštini čuvenog kapetana malo ribarsko mjesto Baošiće stavlja u sam vrh turističke destinacije. Ostavio je nemjerljivo kulturno i istorijsko naslijeđe.
No, kada se obnovljeni muzej otvori, pitanje je šta će od svega moći da se vidi. Miroslav Štumberger, proglasio je svoju kuću muzejom i ostavio je u nasljeđe Mjesnoj zajednici Baošići, čiji je zadužbinski odbor i brinuo o tome sve do 2001. godine kada Skupštinskom odlukom prelazi u nadležnost JU Muzej i Galerija.
Naš sagovornik bivši direktor ove ustanove (od avgusta 2000. do 1. marta 2012. godine), Đorđe Ćapin, kaže da je, ipak, sve samo “mrtvo slovo” na papiru.
– Zbirka uopšte nije predata Muzeju i Galeriji, nikada nije izvršena primopredaja, tako da je sve bila samo formalna odluka, koja nikada nije ispoštovana – tvrdi Ćapin.

Picerija i restoran

TREBA PRVO HITNO RIJEŠITI STATUS MUZEJA ŠTUMBERGERA

Ćapin vidi tri problema kada je riječ o Muzeju Štumbergera: nebriga za zgradu, njen pravni satus i muzejska zbirka.
Za rekonstrukciju zgrade što je možda i najmanji problem, nikada nisu bila potrebna velika sredstva, jer po prvom predračunu koji je rađen 2001. godine, bilo je potrebno oko 10.000 maraka, kasnije 9 000 eura, pa 7.000 eura, ali cifra nikada nije prelazila 10.000 eura, tvrdi Ćapin.
– Nikakva sredstva nikada nisu obezbijeđana iz budžeta opštine iako su ulazila dva ili tri puta u program. Priče o otvaranju koje su se pojavile pred decembarske izbore o tome da za rekonstrukciju zdanja treba sada mnogo više dio su tadašnje predizborne političke kampanje – tvrdi Đorđe Ćapin.
U svakom slučaju mnogo je bitnije to kako će se rekonstrukcija obaviti, jer nije riječ o običnoj kući već o zdanju koje je proglašeno kulturnim dobrom, kao i zbirka koja se u njoj nalazi.
– Sanacija se ne radi tek tako, već uz odobrenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara i po Zakonu o zaštiti kulturnih dobara i to moraju da rade ovlašćenja lica sa licencom. Nakon toga slijedi rješavanje pravnog statusa muzeja.
Prema riječima Ćapina odluka da Štumberger kompletnu zbirku i kuću ostavi MZ Baošići iz 2001. godine, u najmanju ruku je sumnjiva. Jer su se Muzej i Galerija tada obratili MZ Baošići, radi stručnog mišljenja. Po tadašnjem zakonu brigu o zbrici je trebalo da vodi ustanova Muzej i Galerija, ali ne i o zgradi.
Skupštinska odluka iz 2001. godine govori o tome da se zgrada stavlja pod vlasništvo ove Javne ustanove ,tako da nije problem zbirka, već zdanje.
– Uz sve to Muzej i Galerija nikad nisu ušli u posjed zgrade, niti preuzeli zbriku na staranje, tako da sve to visi u vazduhu – ustvrdio je on. Zbog svega toga će sadašnji saziv Skupštine uz saglasnost Ministrastva kulture sve morati da vrati u zakonske okvire, jer trenutno po njemu, ne postoji ničija odgovornost, osim Mjesne zajednice za zgradu.

U sjutrašnjem NASTAVKU ove priče čitajte o nestanku neprocijenljivog blaga iz Muzeja Štumbergera.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code