Đorđe Vavić: Zaštita Orjena u posebnoj Studiji

Đorđe Vavić: Zaštita Orjena u posebnoj Studiji

8
Podijeli

Iz Agencija za razvoj i zaštitu Orjena najavljuju  uskoro Nacrt Studije zaštite tog parka prirode. Završili su izvještaj o požarima ovoga ljeta, a u toku je proces prelaska Agencije u DOO.

Nacrt Studije zaštite parka prirode Orjen je nakon sugestija i korekcija vraćen Agenciji za zaštitu životne sredine te se konačna verzija očekuje svakog dana, kazao je Radiju Jadran vd direktor Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Đorđe Vavić.

Picerija i restoran

– Studija je obuhvatila granice predviđene odlukom Skupštine opštine o formiranju parka iz 2009. godine. S obzirom na stanje koje smo imali prošlog ljeta, gdje je požar zahvatio veliki dio herecgnovske opštine, a gdje je demonstrirana potpuna nemoć i pored nadljudskih napora Vatrogasne službe, zaključili smo  da najveće dijelove masiva Orijena nije moguće gasiti bez odgovarajućih vatrogasnih aviona – navodi Vavić.

Po njegovim riječima, upravljač ima zakonsku obavezu da u saradnji sa stručnim službama napravi plan protivpožarne zaštite, koji osim samog nadgledanja prostora, predviđa i preventivu, održavanje komunikacija i bistjerni, zatim izvora i protivpožarnih pojaseva.

Elaborati sa opožarenih područja Orjena i Ubaljske planine

Za opožareno područije u saradnji sa Vatrogasnom Službom napravljena su dva elaborata. Elaborati su obuhvatili detaljne izvještaje o obuhvatu i posljedicama požara na Orjenu i Ubaljskoj planini, stanju vegetacije na mikrolokalitetima, putnoj infrastrukturi i bistjernama.

Posljedice šumskog požara na Orjenu su velike, jer je  šteta na provršini od oko 3km². Požar je nastao na jugozapadnoj padini vrha Borova glava, iz za sada nepoznatih razloga.

– Zbog nepristupačnosti terena i nedostatka adekvatne tehnike (prevashodno se misli na aviaciju), požar je bilo moguće samo nadgledati i pratiti dalji tok širenja. Usljed jako sušnog perioda i nepristupačnog terena, požar je malim intezitetom egzistirao na lokaciji mikrolokaliteta Borova glava do početka septembra, kada je usljed pogodnih meteo uslova došlo do eskalacije i ubrzanog širenja u više pravaca – navedeno je u izvještaju.

Osim izgorenih travnatih površina i opalog lišća na tlu, dejstvo vatre vizuelno nije jako izraženo. Požar je dodatno sasušio i onako osušeno lišće po drveću, a samo mali procenat listopadne vegetacije je i zaista izgorio. Budući da je područje koje je u globalu obuhvaćeno požarom ujedno i dosta kamenito, sa dijelovima ljutog krša, postoje i dalje zelene enklave koje je požar mimoišao.

U izvještaju o obuhvatu i posljedicama požara u Ubaljskoj planini, autori su se osvrnuli i na stanje putnih komunikacija i bistjerni, veoma značajnih za ovo područje. Pored toga, izvještaj daje i trenutne i dugoročne posljedice, za koje se smatra da će se tek pojaviti.

Posljedice požara koji je poharao orjenski kraj 2008. godine, ukazuju da sadašnje stanje, vidljivo neposredno nakon prolaska vatre, ni izbliza ne dočarava opseg dugoročne štete, navodi se u izvještaju.

Požar na Orjenu je još jednom potvrdio potrebu održavanja postojećih puteva u prohodnom stanju, za siguran i brz prolazak vatrogasnih vozila. U tom smislu ključno je održavati prohodnim takozvani Orjenski prsten, odnosno putnu komunikaciju koja od Kamenog, preko Vrbanja ide na Orjensko sedlo, zatim ulazi na područje kotorske opštine silazeći na Crkvice, pa opet ulazi u Ubaljskoj planini na područje opštine Herceg Novi, produžavajući iznad Ubala i Žlijeba obodom Orjena nazad do Kamenog.

Postoji još čitav niz nešto manje kritičnih tačaka do Orjenskog sedla i ulaska u opštinu Kotor, gdje se nalazi veliko oštećenje puta, usljed kojeg on nije u upotrebi još od ljeta 2013. godine.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić formirao je komisiju za procijenu štete od požara i ona još radi na tom poslu.

Prelazak  Agencije u DOO kad odluči Skupština

Proces zaštite Orijena je započeo prije 40-tak godina i razvijao se kroz tri zakonska okvira, navodi Vavić. Po trenutno važećem Zakonu, park prirode proglašava lokalna samouprava, uz saglasnost resornog Ministarstva i nakon studije zaštite Agencije za zaštitu životne sredine, koja je završena. Skupština opštine odlukama formira preduzeće i određuje upravljača.

– Prethodne vlasti nisu nikada završile proces. Nezavršen proces osnivanja preduzeća i njegovog određivanja upravljača, ostavio je Agenciju kao organ lokalne samouprave koji po zakonu ima samo savjetodavnu ulogu, vezanih ruku. Podržavajući svoje prethodnike u njihovom angažovanju na popularizaciji Orijena, ističemo namjeru da se prevashodno bavimo kompleksnim pitanjem zaštite prirodnih vrijednosti masiva Orijena. Smatramo da je zaštita ovog osjetljivog prostora, koji po florističkim osobenostima daleko prevazilazi sve primorske planine Jadrana uslov za njegovu pravilnu valorizaciju – zaključuje Vavić.

8 Komentari

  1. Izvještaj o požarima je napisao Starčević na zahtjev predsjednika opštine. Studija zaštite je naručena u decembru 2015. sada se završava, tako da ni to nema nikakve veze sa Vavićem. Osim “travnatih površina i lišća” izgorele su i munike, i to veliki broj, a to je tačno naznačen u izvještaju pa čudi da direktor Vavić to ne zna (valjda je pročitao izvještaj!). Vatrogasci su mogli ugasiti požar prije eskalacije, bili su uredno obavješteni, ali ih nije bilo volja krenut, bilo je daleko. Požar je mogao ugasiti i radnik Agencije za Orjen koji je primljen upravo zbog spriječavanja požara širih razmjera, no se i njemu bilo teško pomjerit. “bavimo se kompleksnim pitanjem zaštite prirodnih vrijednosti masiva Orijena.”, kaže Vavić, a prije par mjeseci je pustio da izgori veliki dio tih prirodnih vrijednosti. I, ko je odgovoran?

    14
    4
  2. Put preko Ubaljske planine I povezivanje na Crkvice odgovara samo svercerima I ovima sto kradu Vatrogasci nemaju dje vode sipati u kamion iznad Poda,a sto se tice aviona da nije bilo onih par kanadera ,izgoresmo,od ovih iz Ministarstva suplja prica

    9
    4

Ostavite komentar

*

code