DPS Herceg Novi: U borbi sa surlašom ne smije biti politikanstva

DPS Herceg Novi: U borbi sa surlašom ne smije biti politikanstva

64
Podijeli

Aktuelni kadrovi u lokalnoj upravi ne mogu da riješavaju epidemiju surlaša, ali ni druge komunalne probleme u Opštini Herceg Novi, čulo se na press-u, koji je sazvao opštinski Odbor DPS-a.

– Smatramo da ovom problemu treba prići vrlo ozbiljno i odgovorno i zbog toga smo ga i tretirali kao nešto sa čime želimo da načnemo 2018. godinu i da mu pristupimo zrelo, iz ugla građanina koji posmatra problem, a ne sa nekom politikantskom pozadinom – kazala je odbornica, Nevena Keković.

Picerija i restoran

Opštinskim budžetom na IV redovnoj sjednici Skupštine usvojen je predlog da 50 hiljada eura budu sredstva za borbu protvi surlaša, napominje šef kluba odbornika, Ranko Konjević:

– To nije dovoljan za uspješno rješavanje ove nevolje. Shodno tome, cijenimo da je problem dosegao tu mjeru da zahtijeva podizanje svijesti na viši nivo, kao i na viši nivo odgornosti i na koji ćemo se način boriti protiv palminog surlaša – kazao je on.

Vladajuća koalicija je zamenarivanjem činjenica izrečenih na tom zasjedanju pokazala da se neodgovorno odnosi prema ovom problemu, smatra Vladimir Kosić.

U opštini postoji oko 1000 kanarskih palmi, od čega je tek 400 u vlasništvu Opštine, dok je ostatak u vlasništvu države ili privatnih lica, podsjetio je Kosić.

– Planirane mjere u potpunosti isključuju tretiranje palmi koje su u vlasništvu države ili privatnih lica, pa se pitamo kako koaliciona vlast misli da je moguće zaštititi samo one palme koje su u vlasništvu Opštine, dok se palme u vlasništvu države i privatnih lica neće tretirati – navodi Kosić.

Podjela palmi na ovaj način, kao i pristup sa veoma limitiranim budžetskim sredstvima, ukazuju da se rješavanju problema surlaša nije ozbiljno i trezveno pristupilo, smatra Nevena Keković.

Ona je kazala da je neophodno fokusirati se na vizuelni identitet Herceg Novog, koji je prvenstveno vezan za cvijeće, zelenilo i palme, a kome su vizure ugrožene zbog devastiranog fonda kanarskih datula.

Keković dalje podsjeća da je jedna tribina o ovom problemu već održana i na kojoj su doneseni konkretni zaključci, a gostovao je i ekspert iz Frnacuske, koji je pokazao na koji način se ova zemlja izborila sa surlašem.

– On je konstatovao tada da surlaš ne napada samo palmu “kanaris”, već postoji rizik da ubrznanom mutacijom pređe na ostale palme, pa i na agrume. Ovo navodim zbog toga da možemo percipirati koliki obim problema može postati iz svega ovoga i da nije samo stvar šta opažamo u prolazu, iako je to najupečatljivije – navodi Keković.

Kako je zapazila, problemom surlaša u lokalnoj upravi najangažovanije bavi se samo direktorica Vodovoda, Olivera Doklestić.

Keković je informisala da su prvi koraci u borbi protiv ove štetočine načinjeni u kratkom periodu vlasti DPS-a u Novom, kada je u redove Komunalno-stambenog preduzeća dovedeno četvoro ljudi koji predstavljaju ispomoć gradskom zelenilu samo u domenu borbe protiv surlaša. Taj broj, međutim, nije dovoljan, već po preporukama treba uposliti još dvoje, kako bi bile formirane tri ekipe po dva člana, koliko ih je potrebno za tretman jedne palme. Njihov posao neće biti nastavljen, jer novom Odlukom o budžetu njihove plate nisu uračunate, pa im ni ugovori o radu nisu produženi.

Stav DPS-a je da bi se se samo i isključivo formiranjem sektora, po uzoru na Francusku, koji bi se bavio samo ovim problemom mogli načini konkretni koraci u daljoj borboi sa ovom štetočinom.

Ranko Konjević smatra da je potrebno iniciranje vanredne sjednice lokalnog parlamentna, na kojem bi se svi činioci trebali dogovoriti i napraviti konkretnu strategiju u daljoj borbi.

On je kazao da je Fitosanitartna uprava donijela Akcioni plan, ali da je odgovornost za borbu protiv surlaša svedena na lokalne uprave uz pomoć i asistenciju nadležnog Ministarstva. To se, međutuim, nije pokazalo kao dovoljno.

Nevena Keković podsjetila je da je jedan od zaključaka tribine bio da je neophodno da se država aktivnije uključi u rješavanje problema. Ona je ponovila da je inicijativa lokalnog DPS-a sazivanje vanredne sjednice lokalnog parlamenta, ali ne kako bi se prebacivale odgovornosti, već našla konkretna rješenja.

Kako je kazala, Herceg Novi, s obzirom na položaj, ima prilke da dođe do fondova Evropske Unije koje može koristiti, ali da do sada niti jedna inicijativa nije išla u tom pravcu. DPS će zahtijevati da se formira tim koji će pripremiti aplikaciju.

64 Komentari

 1. U nasoj opstini su tim problemom tek nedavno poceli da se .bave. I to tako da prskaju nekim sredstvima vec osusene palme a onda dodje ekipa pa ih posjece. Gospodo , da ste ranije te pame tretirali mozda bi stvarno razradili plan kako uspjesno to da uradite a ne da ih redom potamanite. Eto u Zelenici na nasem cuvenom setalistu pored mora niko ni ne dolazi da tretira palme, one onako visoko u nebesa osusene , napola izvisile i nikoga nije ni briga . Niti ih ko orezuje niti ko tretira , e tako se vodi briga o palmama u nasoj Opstini.

  7
  1
 2. Ođe u Crnoj Gori za naš narod ima samo jedna vrsa surlaša, mnogo gora od ovog koji je napao naše palme… Vratite vi vašeg “surlaša” depresivnog sa milionima koje je ponjeo, pa da uložimo u borbu protiv buba

  26
  6
 3. Ta bitka je izgubljena. I rat je izgubljen. Umjesto što nam “teglite vrijeme” održavajući te pres konferencije i pišući saopštenja, bolje bi bilo da ste ” proputarili” Novim i vidjeli koliko još živih palmi ima. Ali, vi nemate vremena za “putarenje”, hoću reći : šetnju, hodanje.

  17
  4
 4. Mogu li mi ovi iz DPSa dati odgovor sto je Lakovic onoliko podigao cijene primjera radi limuh bio 059 a sad 099 jeli to 02 posto i ko mu to omogucava.

  7
  14
 5. 50 000€ opredijeljeno za palme ??? Na 1000 palmi to je 50€ po komadu , za godinu dana ??? Pa ovo je skandalozno ! 200€ kosta dendrohirurgija za 1 palmu , sa 50 000 za godinu dana mozete platit gorivo za korpu….Je li glasao Seferovic za ovakav budzet ? On bi makar trebao znati preko stambenog komunalnog , da ovolika sredstva znace predaju u borbi sa surlasem … Nego je i on ko Simonida , od 09-11h na rabotun pa bice ni ne zna nista…

  15
  3
 6. treba napravit ekspertski tim, potpuno apolitichan, obezbjedit mu realan budzet i krenut u akciju po uyoru na zemlje koje se uspijesno bore sa surlasem

  25
  1
 7. Ovi sto komentarisu iz politickih razloga, nevjerovatno koliko govore o partijama koje predstavljaju, ali u negativnom smislu. ne volim DPS, al su u pravu, ovo je ogroman problem, od opsteg znacaja i nema mjesta politikanstvu, nego trebamo odgovorno kao drustvo i u zahvalnost nasim precima da se pokrenemo i izborimo sa ovim problemom..

  20
  5
  • ……i ostade živ!
   Pa oni su ga i uvezli, ne vodeći računa šta kupuju, odakle nabavljaju palme, jesu li već bile inficirane……

   13
   5
 8. Svi ste vi isti, politikanti. Svi ste u te partije zbog licnih ibteresa a ne zato sto vjerujete u njihove ideale. Vama je ovo dobra prilika da kritikujete vlast a brat vaseg predsjednika je unistio grad jos prije 15god kad je “kupio” Boku i drzi je da truli dok dps ne preuzme grad pa ce onda da radi sta ga je volja.

  15
  12
 9. Ponadala sam se kad sam pročitala naslov da ću iz teksta saznati nešto novo ili afirmativno po pitanju saniranja problema
  Vi navodite podatke koje svako zdravomisleći može sam da izvede.
  Mene interesuje šta ovde ima da kaže struka.Molim Vas mišljenje kompetentnih i mišljenja iz drugih sredina koji se bore sa istim problemom.
  Politika i političari ovde ne treba da se guraju.
  Bogu hvala imaju gde da se pokažu.
  Ne brukajte se sa pričom o privatnim i društvenim.Ovo je zaraza,narušen je prirodni balans i ovo će se proširiti ako se ne digne na viši nivo svesti svakog pojedinca i zajednice.
  Platili smo vec visoku cenu amaterizmu i u struci i društvenom pristupu problemu a i u politici.

  25
 10. DRK je prosle godine nedje u ovo vrijeme cuda cinio sa svojomkonferencijom za medije… ovo je svakako bolje i korektnije. jos da ste provukli apel da ne nagdjujemo hrastove za Badnji dan, dobro bi bilo, ali daj sto das.

  13
  2
 11. E bas da vidim kako nece biti politikanstva. Eto bas da vidim. Mi samo mozemo vidjeti da su nam palme pokrepavale i da je grad kao groblje palmi a ne grad zelenila. Pa daako se dogovorite do koga je i kako cete rijestiti bez da jurite politicke poene. I sa te strane ja DPSu skidam kapu.

  15
  1
 12. Uključite vašeg člana Bozovica on ima dugogodišnje iskustvo.Dok je rukovodio Stambeno komunalnim nije nam trebao surlas, nisu samo palme bile ugrožene.

  25
  14
  • Bez politikanstva.
   Božović je izuzetno stručno i čestito vodio svoj resor
   i za vrijeme dugogodišnje vlasti drugih partija,
   koji su bar poštovali struku i prave, a ne kupljene diplome.

   14
   4
 13. Nadam se da će te nastaviti u dobrom duhu i razumjevanju, te da će te ovaj problem iznijeti kao prava državna vlast do kraja i vi omogućiti da se surlaš iskorijeni prije nego li nam pojede troskot po zemlji.

  20
  2
  • Izvini, ali ti si sve sem stari novljanin, ajde nabroj bar dvije stvari šta je Kekovica uradila, a bar jednu da je blizu pametnoj?!?

   19
   10
   • Gospodine,
    ako ste slusali i jedan govor doticne gospodjice, onda Vam je jasno o cemu govorim. Mislim da niste dovoljno upuceni i ne grijesite dusu. Gospodjica Kekovic nije bila na poziciji sa koje moze da radi ali ima ambiciju toliku koliku Vi ne mozete zamisliti jer Vam je zanimanje: borba protiv botova 🙂 ali od sada-pa vec cemo vidjeti..
    Borče dragi sve najbolje za ove praznike.

    6
    10
    • Meni si čini da si ti jedini imao čast slušati govore dotične, jedino sto si u pravu je da ima ogromne ambicije, samo nema podumjentu za to.
     Živ bio i nazdravlje ti ovi blagi dani i da ti u ovoj godini kupe novi, bolji ruter.

     7
     4
 14. Mi kao građani Herceg Novog molimo vas da hitno reagujete i radite na spašavanju naših palmi, nije bitno iz koje je partije ko i slično. Važno je da se borimo i damo sve od sebe. Ako možete da kažete šta mi kao građani možemo da uradimo, edukujte nas, daćemo svoj doprinos. Hvala i srećno nam svima.

  32
  2
 15. Hahaha ovi fenseri zapeli kao nesto za palme pito bi vas da nemate sto jes kao vecina naroda jer ste sve zivo opustosili dobro veli coek vi ste surlasi sram vas i stid bilo

  34
  18
  • Jos da ti je da znas da pises “pitao” “jesti” i slično, pa gdje bi ti kraj bio… A sad gubiti vrijeme i pričati tebi polupismenom kakve veze imaju palme sa ekonomskim opstankom tebe kao gradjanina Herceg Novog, glupo je.

   13
   3
 16. Ovo je ozbiljan problem za grad i tako ga treba tretirati. Od svih lokalnih funkcionera, jedino se angazovala direktorica vodovoda i to samo kad joj gubici vode padnu ispod 80%
  Koja katastrofa….

  27
  4

Ostavite komentar

*

code