DPS Kotor: Ministarstvo da opomene SO Kotor, a Vlada da uvede prinudnu...

DPS Kotor: Ministarstvo da opomene SO Kotor, a Vlada da uvede prinudnu upravu

3
Podijeli

Vrijeme je da Ministarstvo javne uprave opomene Skupštinu opštine Kotor i da Vlada pripremi uvođenje prinudne uprave, saopštavaju iz kotorskog Kluba odbornika DPS-a.

– Skupština opštine Kotor ne funkcioniše, što je već svima poznato. Kao što reče predsjednica održaće se kad se stvore uslovi. A uslova ima, ali većine nema. Zbog toga je vrijeme da Ministarstvo javne uprave uzme u razmatranje (ne)rad Skupštine – navode iz DPS-a.

Picerija i restoran

Ove godine, 2018-te, održana je samo jedna sjednica SO Kotor i to iz četiri puta. Osim toga, XV sjednica, koja je bila zakazana za 19. februar, nije održana, jer je na zahtjev Kluba odbornika Nove srpske demokratije odložena prije utvrđivanja dnevnog reda, dodaju iz DPS-a.

Podsjećaju da je nastavak uslijedio 28. februara. Nakon prijavljivanja odbornika predsjednica je konstatovala da nema kvoruma.

– Agonija se nastvalja i na sjednici održanoj 12. marta, na kojoj je prije predlaganja Dnevnog reda predsjednica konstatovala da je predsjednik Opštine Vladimir Jokić povukao tačku o kupovini nepokretnosti od Jugopetrola AD. Tog dana pokušala se održati prva tačka tj. izbor članova odbora direktora AD Luka Kotor. I gle čuda, kod glasanja je ustanovljeno da nema kvoruma. Predsjednica nije uspjela da obezbijedi većinu za predlog izvršne vlasti. Sjednica je ponovo prekinuta i nastavljena 20. marta – obrazlažu iz kotorskog Kluba odbornika DPS-a.

Ni 20. marta odluka o izboru članova Odbora direktora nije prošla, jer je za nju glasalo samo 15 odbornika. Preostalih 16 odbornika nije podržalo izbor predloženih članova, koji je, kako kažu, u dijeljenju opštinskog kolača za održavanje većine lokalne vlasti pripalo „nezavisnom” SNP-u.

Dalje podsjećaju da je XVI sjednica SO zakazana je za 15. maj. Tog dana odrađene su samo dvije tačke pa ponovo prekid.

Sjednica je nastavljena 11. juna pa opet prekinuta – i nastavljena 29. juna, i ponovo prekinuta nakon što nije prošla odluka o kupovini imovine Jugopetrol AD. Sjednica je prekinuta na zahtjev kluba Demokrata.

Od tada Skupština nema većinu, pa se zbog toga i ne saziva nastavak, saopštavaju dalje.

– U međuvremenu, da grad ne bi doživio totalni kolaps koji bi vidjeli građani i njihovi glasači, da bi mogao da zapošljava članove svoje i koalicionih partija, kumove i rodbinu i da dijeli opštinski novac, predsjednik Opštine Jokić izmislio je vanredno stanje i sam usvajao delikatne odluke koje su van njegove nadležnosti – tvrde u kotorskom DPS-u.

Oni očekuju reakciju Ministarstva javne uprave, jer Zakon o lokalnoj samoupravi u članu 40 jasno kaže da Skupštinu saziva predsjednik Skupštine po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca:

– Koalicija na vlasti u Kotoru protraćila je mnogo više od toga. Očito da su svi rokovi prošli i da su se stvorili uslovi da Ministarstvo opomene Skupštinu Opštine Kotor, a nakon toga da Vlada uvede prinudnu upravu. O svemu navedenom obavijestićemo Ministarstvo javne uprave kako bi reagovali u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Do tada većina lokalne vlasti u Kotoru držaće se one kao Joksim: Skupštine će bit, ali kad ne znamo – zaključuje u saopštenju Kub odbornika DPS u SO Kotor.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code