DPS zahtijeva sazivanje vanredne sjednice Skupštine Opštine Herceg Novi za spas palmi

DPS zahtijeva sazivanje vanredne sjednice Skupštine Opštine Herceg Novi za spas palmi

53
Podijeli

Još 5. januara, na press-konferenciji iz DPS-a Herceg Novi su najavili, a onda i zvanično podnijeli zahtjev za vanrednu sjednicu Skupštine opštine, sa jednom tačkom dnevnog reda: Zaštita hercegnovskih palmi od štetnog djelovanja surlaša i njihovo zanavljanje, potvrđeno je iz te partije.

“U Hercegnovskoj opštini postoji oko 1.000 kanarskih palmi. Oko 400 se nalazi u vlasništvu Opštine, dok je ostatak u vlasništvu države ili privatnih lica. Mi smatramo da se palme ne mogu dijeliti u odnosu na vlasništvo. To znači da tretiranje 400 palmi koje su u vlasništvu Opštine, bez adekvatnog tretiranja svih palmi, neće riješiti problem”, kazao je šef Kluba odbornika DPS i jedan od potpisnika inicijative, Ranko Konjević.

Picerija i restoran

On je dodao da je za sve građane Herceg Novog važno da se očuva mediteranska vizura grada i njegova prepoznatljivost kao grada palmi i zelenila.

Iz DPS-a podsjećaju da je opštinskim budžetom na IV redovnoj sjednici Skupštine usvojen je predlog da 50 hiljada eura budu sredstva za borbu protvi surlaša.

“To nije dovoljno za uspješno rješavanje ovog problema, koji je pogodio cijelo Crnogorsko primorje. Smatramo da je neophodno edukovati građane i praktično im pomoći u borbi protiv palminog surlaša”-  kazao je Konjević.

U DPS-u žele da znaju: Koliko je tačno palmi ugroženo? Koje su mjere konkretno preduzete do sada? Da li su postignuti bilo kakvi efekti? Zašto nijesu korišćena iskustva drugih gradova Mediterana, koji su imali sličan problem? Zašto se niko iz Opštine nije obratio resornom Ministarstvu, ili organizacijama EU? Zašto niko nije aplicirao niti za jedan program podrške?”

DPS je predložio da se na sjednicu pozovu predstavnici civilnog sektora i sve opštinske službe, koje mogu dati doprinos rješavanju ovog problema, te da svi zajedno potraže konkretna rješenja, saopšteno je iz Opštinskog odbora DPS Herceg Novi.

53 Komentari

 1. Čitam ove komentare zabrinutih građana,
  a i ovih dokonih politikanata,pa mi sa čini da je naše kompletno društvo zahtvatila epidemija surlaša,
  “bez obzira na nacionalnu,vjersku,polnu” i naročito političku pripadnost.

  5
  1
 2. Nadam se da će DPS rukovodstvo pored palmi da nas obrađuje sa informacijom da su odlučili da presele drobilicu kamena i proizvodnju pjeska iz Igaljskog naselja Bajkovina na novu lokaciju koja će biti adekvatno udaljena na bezbjednu udaljenost od objekata u kojima žive ljudi.

  7
  3
 3. Pa surlas je “doputovao” u nas grad bas za vladavine DPS-a,i prijatelja braca i seke.Ali to se valjda niko ne sjeca,ili ne smije.
  Treba dati vise novca za sanaciju palmi,ako je to uopste moguce,to ce skavo normalan da podrzi.Ali da nije malo kasno?
  Prozivaju oni koji su uzrok mnogim bolestima Novoga.

  8
  5
 4. Gospodine Katiću, dr Mariću, gospođo Kordić, vrijeme je da se najzad oglasite i saopštite građanima koji su za vas glasali, da li je istina da je Lepetićka savjetnik predsjednika. Da li to znači da mislita ako je dobro savjetovala DPS, da će i vas? E jadni vi i mi sa vama takvima.

  17
  6
  • Što ? Pa Nenad Djordjević je savjetovao Nikšu. Bendžo je savjetovao Radmana. Boris Seferović je savjetovao Božovića i Crnogorčevića. Ima još dosta primjera. Ali ne. Najveći problem u Novom je izgleda Simonidina plata i (ne)dolazak na posao, Lepetićkino radno mjesto, Bendžova diploma i skale na Mojdež.

  • I ti stvarno milsiš da bi mića genije uložio u to sve i da ih imaju??
   Budzet za ovu godinu je 12 000 000! Oni su 50 000 uspijeli odvojit za goreci problem, a vamo prave koncerte 3 dana oko nove godine za 700 gostiju.

   1
   6
 5. Ovako glupe komentare mozete procitati samo u nasem divnom gradu. Nesto je napalo palme,ponos grada,a pametnjakovici odmah skrecu paznju na nesto drugo. To je formula da se operes od odgovornosti i nista ne radis.
  Napao surlas- Sveto je lopov
  Nema vode- A brodogradiliste
  Kolektor nije zavrsen- Nema ni onaj iz opstine diplomu
  Itd,itd
  A grad se polako raspada drage novske patriote.

  13
  8
  • Upravo tako, palamudjenje. Mada pazi, nije da ih na svake izbore ne stigne kazna. Kukala majka ovim demokratama i novskoj listi na sledecim izborima!

   Ali i dalje je tužno koliko su ovi političari plitki da vide važnost palmi za ambijent grada..

   3
   4
 6. BITKA ZA PALME JE IZGUBLJENA TO JE JASNO SVIMA ALI BOJIM SE DA SMO IZGUBILI I BITKU ZA OVAJ GRAD DPS JESTE KRIV ZA DOSTA TOGA ALI TO NIJE OPRAVDANJE ZA OVAKVO PONASANJE POGOTOVO KONJEVICA I NJEGOVE DRUZINE.

  26
  5
 7. Тужите господина Питера Манка он их је увезао са својим палмама..А да не смијете јер има пуно пријатеља у ДПС-у…Извините баш шашава идеја..

  25
  16
 8. Ne volim Vas DPS zbog masu stvari, ali za ovo vam najiskrenije hvala!
  Veoma je vazno da vidimo kako se svako od odbornika izjasnio po ovom pitanju, jer do sad je praksa bila da se izbjegava odgovornost po tom pitanju..

  Nadam se da ce to bit sto prije, jer nema jos puno vremena do sledeceg udara..

  17
  18
 9. Palme bez krošnji i zaražene palme ukloniti jer su ruglo grada a ove koje su zdrave tretirati insekticidima i sačuvati od propadanja. Vanredna zasjedanja je trebalo sazivati za Mamulu, HTP Boku, Bolnicu Meljine, Prvoborac, PKB, Mješovito, Brodogradilište, uličnu rasvjetu… ali to ste pustili da propadne a sada brinete za pame koje u cijelom Mediteranu na udaru pošasti “surla”.

  32
  6
   • Bolje da ste pitali bilo koga čija je Mamula i ko je to dozvolio, uostalom kao za sve gore nabrojano nego što ste trošili dragocjeno vrijeme na pisanje a demantovali niste ništa.

    15
    2
    • Jedan saziv skupstine je vanredno glasao protiv onoga na Mamuli, 5. februara 2013. god. drugi saziv je glasao za. Samo kazem bilo je vanrednih skupština po tom pitanju, lajkovali vi il dislajkovali. I dajte se koncentrišite na sadašnjost jednom! Na vanrednoj skupštini o Mamuli se vise pricalo o ovome gore nabrojanom nego o Mamuli. To su šuplja prepucavanja koja ne vode riješavanju ničega. Dakle hajde da se skoncentrišemo na pitanje surlaša odje, da ne bi sutra, kad neki 16ti problem bude aktuelan, bilo dje ste vi kad je htp boka, a ovi drugi dje ste vi kad je surlaš haro. DJE STE VI SVI KAD TREBA DAT ARGUMENT NA AKTUELNU TEMU?

     5
     9
     • Evo jedva čekam da vidim kako će dps spasiti palme i pobjediti surlaša a da ne bude “šuplje prepucavanje” sa političkom svrhom.

      6
      1
 10. Može i vanredna sjednica republičkog parlamenta pošto se protiv surlaša godinama bori jedino Fitosanitarna inspekcija, kojoj je to zakonska obaveza, a nema dovoljno radnika ni novčanih sredstava. Jedino u inspekcijama ima manjka zaposlenih.

  18
  4
  • Ja mislim da treba lokalna da se prvo usaglasi, pa da zatim traži odredjena ovlaštenja od države kako bi se mogla uspiješno borit sa problemom. Trebamo mi u lokalu da preduzemo odgovornost, jer ne može nekom inspektoru iz PG da bude stalo koliko može nama za izgled našeg grada! Dakle odkloniti zakonske prepreke na državnom i preuzeti lokalno odgovornost i energično se suprostaviti

   14
   7
 11. A ti Anonimusu nemaš ni imena…Smeta ti što DPS ovo pokreće jer ova vlast nije ništa uradila na vrijeme, i što pokušava da zajednički nešto preduzme za spas palmi…Alo, zar se sa 50 hiljada eura može što učiniti, a toliko su izdvojili budžetom? Ne intersuje me ko pokreće vanrednu SO, ali treba na sva zvona dići problem palmi, ako im već nije odzvonilo i svima nama s njima? Pi, kakvi ste pojedini što komentarišete.

  20
  10
  • Izjava gospodje Spaic u julu mjesecu je bila, parafraziram: nema ni jedan novi slučaj zaraze od surlaša, jer je zima uradila svoje. Svi znamo šta je nastupilo poslije toga, i koliko je ista uradjeno da se to limitira. I hajde da priznamo svi da ni jedni ni drugi nisu vrhunski radili poso oko toga, al to uopste nije ni poenta, poenta je šta svi skupa možemo da uradimo po tom pitanju. Moramo da pokažemo jedinstvo u ovome, politici nije mjesto odje, ali stvarno..

   23
   2

Ostavite komentar

*

code