Dr Ana Pešić: Stanje ribarstva male plave ribe u Crnoj Gori

Dr Ana Pešić: Stanje ribarstva male plave ribe u Crnoj Gori

2103
4
Podijeli

ana pesicMala plava riba, srdela i inćun, predstavljaju najvažnije resurse ribarstva gotovo svih zemalja na Mediteranu, a naročito na Jadranu. Iako istraživanja pokazuju da u Crnoj Gori postoje značajni resursi male plave ribe, njihovo iskorišćavanje još nije razvijeno.

Srdela i inćun love se gotovo isključivo na području Bokokotorskog zaliva i na samom ulazu u zaliv upotrebom tradicionalnih alata – mreža potegača i malih mreža plivarica. Ove mreže se koriste već više vijekova na ovom području, a prvi pisani podaci koji potiču iz XIV vijeka mogu se naći u Arhivu grada Kotora. Ovakav način ribolova predstavlja tradiciju na ovim prostorima i ima izraziti sociološki i kulturološki značaj. Za mnoge ribare ovo je ujedno i jedini način prihoda tokom određenog dijela godine.

Picerija i restoran

Pored obogaćivanja turističke ponude Crne Gore, jer je ovaj način ribolova atraktivan za turiste, ujedno se obogaćuje ponuda ribom na našem tržištu, a plava riba predstavlja najzdraviju hranu iz mora koja je jako bogata omega -3 masnim kiselinama. Iako se ovakav način ribolova donekle kosi sa pravilima koja propisuje Evropska Unija za upotrebu određenih alata, treba ga u određenoj mjeri sačuvati i održati zbog njegovog socio-ekonomskog i kulturološkog značaja. Ulovi koji se ostvare mrežama potegačama i malim plivaricama nisu veliki. Da bi mogla da se lovi plava riba vremenski ulovi moraju da budu mirni i ribolov se odvija samo u periodu kada nije pun mjesec, pa je broj ribolovnih dana jako limitiran.

Pored zaštite i očuvanja tradicionalnih načina ribolova male plave ribe na području Boke Kotorske, treba raditi i na razvijanju ribolova na otvorenom moru, gdje se nalaze najveće količine ovih resursa. Treba raditi na razvoju flote brodova plivaričara, koji bi iskorišćavali ove resurse na otvorenom moru, ali na principima održivog ribarstva. Da bi mogao da se razvija ovaj ribolov neophodno je pripremiti i određenu infrastrukturu na obali kao i pripremiti tržište za prihvat velikih količina srdele i inćuna. To je moguće uraditi kroz razvoj prerađivačke industrije (soljenje, konzerviranje, itd) kao i putem izvoza u zemlje okruženja na čijem tržištu uvijek postoji potražnja za ovim resursima.

Naši ribari nemaju iskustva sa ribolovom velikim mrežama plivaricama, pa je potrebno izvšiti njihovu obuku. Dodatni problem za izlov srdele i inćuna na otvorenom predstavljaju i jaka strujanja ispred obala Crne Gore, kao i velika prozirnost vode na ovom djelu Jadrana, pa bi najboje rješenje za naše ribare bilo da rade i da ih obučavaju kolege koje imaju iskustva sa ribanjem plivaricama u sličnim oblastima, a to je italijanski dio južnog Jadrana.

Stanje resursa male plave ribe u Jadranskom moru je zabrinjavajuće, pa je odlučeno da se na nivou čitavog Jadrana sprovede zajednički plan upravljanja ovim resursima. Tako su određene zemlje, Italija i Hrvatska na prvom mjestu, već došle u situaciju da moraju da smanjuju ribolovni napor kroz smanjenje flote i smanjenje broja ribolovnih dana. Kako naša flota nije odgovorna za trenutno stanje resursa, jer su naši ulovi zanemarljivi, tako i ne treba da snosi posljedice. Crna Gora treba da radi na razvoju izlova male plave ribe, međutim, treba voditi računa da se to radi na principima održivog ribarstva. Treba poštovati principe koje propisuje Evropska Unija, čija članica želimo da postanemo, kao i Generalne Komisije za ribarstvo Mediterana, čija smo punopravna članica. Međutim, treba raditi i na očuvanju naše lokalne tradicije i očuvanju tradicionalnih alata koji karakterišu našu zemlju.

4 Komentari

  1. moja dobra i lijepa doktorice sve si u pravu pogotovo ovo na kraju da je zabrinjavajuce stanje plave ribe u jadranu.Kako je kod komsija i na otvoreno ja ne znam ali znam sa kakvim feralom i od koliko svijeca mi je djede i otac i ja sardelu potezali. A danas se na sardelu ne ide bez 4 LED reflektora da barka na more sija ko Las Vegas. Nesto nisam bas siguran da je to dobro za odrzavanje ribljeg fonda.I sto cete po tom pitanju ucinjet.Na zalost nista ko ni dosad.
    0    0
  2. Lijepa doktorka, sve je dobro rekla ali cinjenica je da je male plave ribe sve manje i manje u zalivu a sardela je potpuno nestala. Ribanje se svodi na folklor i tradiciju od cega se ne moze zivjeti.
    0    0

Ostavite komentar

*

code