Dr Vesna Mačić: Biodiverzitet mora Evrope pod velikim pritiscima

Dr Vesna Mačić: Biodiverzitet mora Evrope pod velikim pritiscima

592
0
Podijeli

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore od juna učestvuje u  projektu “Poboljšanje zaštite mora u evropskim i okolnim morima”- MarCons (www.marcons-cost.eu) koji se finansira kao COST (Evropska saradnja u nauci i tehnologiji). U Zagrebu je upravo okončan skup u 5 radnih grupa koje povezuju  aktivnosti iz oblasti nauke i planiranja zaštite životne sredine sa donosiocima odluka.poboljsanje-zastite-mora-zg

– Na taj način doprinosimo boljem očuvanju, tj. manjim gubicima u biodiverzitetu evropskih mora do 2020.godine – kazala je Radiju Jadran, naučna saradnica u kotorskom Institutu, dr Vesna Mačić.

Picerija i restoran

Biodiverzitet mora Evrope je pod velikim pritiscima zbog intenziteta i kumulativnog efekta različitih ljudskih aktivnosti, tako da je degradiranje morskih ekosistema intenzivnije od kopnenih, a njegovo obnavljanje je znatno komplikovanije i skuplje.

–  Iako je na raznim političkim nivoima postavljen cilj da se do 2020. godine donesu mjere i sprovedu aktivnosti u cilju očuvanja biodiverziteta i funkcionalnosti ekosistema, na žalost nema znakova da se značajne aktivnosti dešavaju u tom smjeru. Osim „uobičajenih“ problema u očuvanju biodiverziteta ovaj problem dodatno otežavaju klimatske promjene i unešene tj. invazivne vrste koje izazivaju dodatne, uglavnom negativne, lančane posljedice, pojašnjava ona.

U okviru projekta MarCons radna grupa 3 se upravo odnosi na probelamtiku planiranja zaštićenih područja u vezi sa invazivnim vrstama i primjenu različitih mjera koje se primjenjuju kako na kopnenim i slatkovodinim tako i u morskih ekosistemima.

– Sa mnom, kao rukovodiocem radne grupe 3, učestvuju i naši naučni radnici i to u još dvije radne grupe, što smatramo za još jednu od potvrda prepoznavanja stručnosti i kompetentnosti našeg Instituta ne samo na regionalnom nivou već i šire. Projekat MarCons će trajati 4 godine i nadamo se da će kroz naučne doprinose u sveobuhvatnom planiranju očuvanja biodiverziteta, kroz promovisanje međunarodne saradnje i stvaranje adekvatnih preporuka za donosioce odluka, biti obezbijeđena bolja zaštita evropskog mora, tj. makar značajno smanjen intenzitet njegovog uništavanja, poručila je dr Mačić.

Na nivou Sredozemnog mora sada postoji oko 1200 zaštićenih područja od čega je  samo u 71-om zaštićenom području, i to na svega 0,04% površine zabranjeno ribarenje i druge aktivnosti koje značajno utiču na opstanak morskog biodiverziteta.

–  Jasno je da sa svim negativnim i kumulativnim antropogenim uticajima ovo nikako ne može biti dovoljno za uspješnu zaštitu mora. Iako to nije osnovni cilj ovog projekta, nadamo se da će ipak tokom njegovog trajanja i Crna Gora stvoriti makar jedno zaštićeno područje u moru te na taj način dati svoj doprinos u očuvanju morske životne sredine, zaključila je dr Mačić.

U ovom projektu učestvuje  skoro 30 zemalja uglavnom iz Evrope, zatim sjeverne Afrike, Azije, a očekuje se uključivanje Turske,  SAD i Australije, i to kako iz oblasti morske biologije tako i iz oblasti kopnenih ekosistema i zakonodavstva. Jer, zaštita, pogotovo morskih ekosistema može se uspješno sprovoditi samo uz intenzivnu međunarodnu i multidisciplinarnu saradnju.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code