Dr Zoltan Magyar: Podvodni tunel Zelenika-Rose pogubna alternativa za most na Verigama

Dr Zoltan Magyar: Podvodni tunel Zelenika-Rose pogubna alternativa za most na Verigama

15
Podijeli

Kad sam ugledao prikaz podvodnog tunela Zelenika-Rose, misllio sam da je to nečija šeretska šala, ali mi se zavrtio mozak kad sam pročitao da je to planska alternativa za most ispred Veriga, ministarski preporučena iz Podgorice.

Da se malo predstavim. Rođen sam i odrastao u Zelenici, diplomirao sam arhitekturu u Beogradu, vodio sam urbanistiktu Tivta u gradskom nastajanju 50-60-ih godina – do „Projekta Južni Jadran“ – zatim urbanistiku industrijskog grada Schramberg u Njemačkoj – do penzionisanja. Od tada se zanimam za prostornu problematiku Zelenike.

Jer, Zelenika sa pozadinom Kuta i Sasovića ima izvanrednu razvojnu prostornost, na domaku zagušenog Herceg Novog. A ta se razvojnost tu spontano stalno i potvrđuje, već kroz protekli 20. vijek. Nije nimalo slučajno, što je to otpočelo sa krajnjom željezničkom stanicom i pretovarnom lukom – baš tu.
Pritom je glavni problem mjesta bila močvarnost od 19. vijeka unazad, pa nakon te regulacije zatim još i plavnost, što je otklonjeno tek polovinom 20. vjeka, široko izgrađenim koritom za prihvat bujica sa ogromnoig inundacionog prostora. Ovo i jeste jedino planski vrijedno djelo u Zelenici, od kada se prostorno planski misli u ovoj opštini.

No, za Zeleniku ni do danas nema ozbiljno shvatljivog urbanističkog plana. Ništa se ne zna za turistički zanimljiv potez od Lalovine do željezničke rive, u spontano nastalom centru naselja se gotovo ne može ni sjesti, a kamoli flanirati. Na drugom kraju naselja je zagrađena obala, a razvojnost izvanredne pozadine sve bez veze. Pritom, Zelenika je već sad najveće satelitsko naselje u opštini, trgovački još i življe od opštinskog centra.

Pa, sad ovo sa tunelom. Prije svega, za podvodni pristup treba otvorena rampa-rov od najmanje pola kilometra. Sa time se razara ne samo struktura naselja, nego se problematizuje i bujična regulacija: šta ako tunel pod bistrom slanom vodom povremeno bude iznutra punjen mutnom slatkom vodom? Taman pogodni rezervoar za višak poplave, čak tamo do Rosa.

No, rampa traži i svoju prilaznu trasu – dakle, razara se naširoko i urbano izvrsni pozadinski prostor Zelenike. A obalni potez je već sada nepodnošljivo opterećen postojećom magistralom, dovodi se, dakle, još jedna brza saobraćajnica na isto mjesto. Sve skupa katastrofa po apsurdno nepromišljenom nekakvom regionalom planiranju, tamo u Podgorici. Ali, kako to, da niko ništa nije prigovorio iz Opštine? Jer se Zelenika ni tu ne broji?

Da je to samo alternativa za most Veriga? Dakle, zajedno i sa zaobilaznicom Sutorina-Jošice. Ne nego da se zaobiđe samo Herceg Novi, pa dreto u Zeleniku. A ostaviti zabrdska sela kao Obalica i Bijelske Kruševice i dalje onako, zarad pojačati pristup Luštici. No, Luštica već sasvim dobro živi sa osloncem na novu, privlačnu privrednu zonu Grblja.

Zato ne treba razvaliti Zeleniku, jer se baš tu nalazi budućnost prostorno već iscrpljenog grada. Što se izvrsno može isplanirati pozadinskom vezom, baš preko te zaobilaznice na Verigre.

15 Komentari

 1. Ovo povezivanje NIŠTA sa NIČIM je osmislio neko ko u Kutima ili Sasovićima ima nekultivisano zemljište, pa bi da mu neko plati za prilaznu petlju. Naravno taj neko smo mi građani H. Novog. Pošto naprave petlju, gradnju tunela će ostaviti za pokoljenja koja će se prevoziti avionima, dok će neki preduzimljivi brđanin u njemu gajiti šampinjone.

  1
  1
 2. Ima li kraja ludilu. Kome i za koga tunel .na Rosama ima zimi 12 stanovnika svima mogu kupiti helikopter za te novce koliko košta održavanje tunela…i druga vest. Gradjanin skupili novac da se asfaktira 250 metara Manastirske ulice u Novom…Tunel ispod mora divno zvuci samo da mi je znati toga genijalca kome je ovo palo na pamet.

  3
  1
 3. Ne treba biti profesor pa vidjeti da li ovo zaluđuju narod ili je stvarno neki lik našao sebe u ovoj ludosti .Cijela država puca zbog 40km autoputa ,a ovaj projekat bi mislim bio i skuplji. A zamislite održavanje ovog projekta,mi ne možemo zgradu okrečiti kada je jednom napravimo ! Presmješno!

  12
  2
 4. Tunel Zelenika Rose je jedna od najboljih ideja ikad.Povezao bi Lusticu sa gradom a i grad sa ostatkom Crne Gore a Crnu goru sa Evropom.Zelenika bi u tom slucaju imala naveci benefit jer bi bila kljucna takca ovog projekta.

  9
  15
  • Kako si samo bistar..zamisli..ccc Evropa..svijet..to nam je jedini prioritet..sve imamo ..samo jos taj tunel da zbrčkamo..ajde ne mlati.

   14
   4
 5. G-na Zoltana Magyaratreba saslušati pa i poslušati. Čovjek je učio školu u vrijeme kada se nijesu kupovale diplome, a i svojim radom je dokazao da poznaje materiju. Novi urbanisti su zaliv Boke Kotorske, zarad privatnih investitora i njihove nezajažljive pohlepe za novcem, doveli do kiča. Izgrađene kvadrate ne prati odgovarajuća infrastruktura. Gabariti puteva i ulica od Kamenara do Igala su ostali skoro isti kao od izgradnje tzv, “magistrale”, a sve ostalo vuče iz doba Austrougarske. Zato se ostavite priće o nekakvim tunelima ispod mora i uradite nešto da narodu popravite svakodnevi život, turistima pristojan odmor.

  46
  4
 6. vodio sam urbanistiktu Tivta u gradskom nastajanju 50-60-ih godina – do „Projekta Južni Jadran“ ….e izveo si je tako dobro da nema mjesta za trotoar 😀 I sad si dosao da solis pamet

  16
  29
  • Ove kvazi”bokelje”,neklturne i elementarno nepristojne admininistrator ovog sajta ne smije pustiti.Pravo na misljenje svakako ali obracanje sa “ti” na ovakav nacin je dozvoljavanje sirenja ovoga iz prve recenice.Mediji moraju biti korektivni faktor ako vec ne postoji kucno vaspitanje.

   35
   6
   • Potpuno se sa Vama slažem. Bilo bi interesantno saznati koliko godina ima ovaj Bokelj HN. Krajnje sramotno pitanje. Nepoštovanje i nekultura.

    22
    5

Ostavite komentar

*

code